Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.08.2021 19:48

Моніторинг фінансового законодавства (13 – 19 серпня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Законопроект щодо виконання банками функцій агентів валютного нагляду

На розгляд Верховної Ради України 17 серпня 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про валюту і валютні операції» щодо виконання банками функцій агентів валютного нагляду» (№ 5851).

Мета: повноцінне виконання банками вимог Закону про валюту та кореспондування відповідних змін до Закону про валюту із проектом Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності Національного банку України в частині запровадження повноважень Національного банку України щодо створення, ведення інформаційних систем (реєстри, бази даних) для виконання функцій валютного регулювання та валютного нагляду, покладених на Національний банк України відповідно до закону, а також щодо встановлення вимог стосовно створення, ведення, наповнення банками, небанківськими фінансовими установами, операторами поштового зв`язку інформаційних систем (реєстрів, баз даних) для забезпечення обміну інформацією між ними при здійсненні валютного нагляду.

Законопроектом № 5851 пропонується встановити для банків обов’язок обмінюватись інформацією про належність рахунків їх клієнтів до банківських рахунків, відкритих нерезидентам, з метою здійснення валютного нагляду за валютними операціями, що здійснюються їх клієнтами через ці банки.

Водночас, пропонується визначити, що порядок ведення та використання банками записів реєстру рахунків інформаційної системи, що забезпечує збирання, накопичення, зберігання, доступ та використання банками інформації про належність рахунків до банківських рахунків, відкритих нерезидентам, встановлюється Національним банком України.

 

Законопроект щодо закупівлі юридичних послуг Національним банком України

На розгляд Верховної Ради України 17 серпня 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо закупівлі юридичних послуг Національним банком України» (№ 5852).

Мета: надання Національному банку права здійснювати закупівлю юридичних послуг для представництва його інтересів в органах влади іноземних держав, а також тих, які пов’язані із захистом його прав та інтересів під час врегулювання спорів, розгляду в закордонних юрисдикційних органах справ, учасником яких є Національний банк, без визначеної Законом про закупівлі, процедури.

Законопроектом № 5852 пропонується доповнити частину п’яту статті 3 Закону про публічні закупівлі, яка визначає перелік випадків, на які не поширюється його дія, випадком закупівлі Національним банком юридичних послуг для представництва його інтересів в органах влади іноземних держав, а також тих, які пов’язані із захистом його прав та інтересів під час врегулювання спорів, розгляду в закордонних юрисдикційних органах справ, учасником яких є Національний банк.

 

Законопроект щодо уточнення інформації, яка подається Національним банком України для складання Бюджетної декларації

На розгляд Верховної Ради України 17 серпня 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення зміни до статті 33 Бюджетного кодексу України щодо уточнення інформації, яка подається Національним банком України для складання Бюджетної декларації» (№ 5853).

Мета: уточнення в статті 33 Бюджетного кодексу України щодо уточнення інформації, яка подається Національним банком України для складання Бюджетної декларації положень, що відповідатиме кращій світовій практиці.

Законопроектом № 5853 пропонується внести зміни до статті 33 Бюджетного кодексу України в частині визначення переліку інформації, яку Національний банк має щорічно подавати Президенту України, Верховні Раді України та Кабінету Міністрів України.

Враховуючи потребу Уряду в отриманні певної інформації від Національного банку України для складання Бюджетної декларації, пропонується встановити, що Національний банк України щорічно (до 1 березня поточного року) надає Кабінету Міністрів України, а також Президенту України та парламенту інформацію про орієнтовний прогноз частини прибутку до розподілу, яка підлягатиме перерахуванню до державного бюджету. При цьому пропонується встановити, що така інформація подається Національним банком України виключно в порядку інформування.

Пропоноване обумовлюється тим, що наразі реалізація норм статті 33 Бюджетного кодексу України в частині надання визначеного цією статтею переліку інформації, яка подається Національним банком України Президенту України, Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України, опосередковано чинить тиск на Національний банк України. У зв’язку з цим, пропозиції змін до статті 33 Бюджетного кодексу України є вкрай важливими з огляду на те, що інформація щодо орієнтовного прогнозу частини прибутку до розподілу, яка підлягатиме перерахуванню до Державного бюджету України, що подається Національним банком як прогноз, може відрізнятись від фактичної суми прибутку до розподілу, яка підлягатиме перерахуванню до Державного бюджету України, відповідно до статті 51 Закону України «Про Національний банк України».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]