Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.02.2021 13:11

Моніторинг фінансового законодавства (29 січня – 04 лютого)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Законопроект про Національну комісію з цінних паперів та бірж

На розгляд Верховної Ради України 1 лютого 2021 року внесено проект Закону України «Про Національну комісію з цінних паперів та бірж» (№ 4684).

Мета: побудова на вітчизняних ринках капіталу та організованих товарних ринках ефективної системи запобігання зловживанням у відповідності з Принципами IOSCO та положеннями відповідних актів Європейського Союзу, що регулюють питання в сфері боротьби із зловживаннями на ринку, а також з метою забезпечення виконання Україною вимог, необхідних для приєднання вітчизняного регулятора фондового ринку до Меморандуму IOSCO, що забезпечить правові умови для здійснення ним міжнародної співпраці в зазначеній сфері.

Законопроектом № 4684 пропонується передбачити: 

1) надання Комісії повноважень щодо проведення розслідувань для надання допомоги регулятору іноземної держави у рамках міжнародного співробітництва;

2) правові засади здійснення Комісією обміну інформацією, зокрема, інформацією, яка містить банківську таємницю та персональні данні, а також забезпечення збереження інформації, отриманої в рамках міжнародного співробітництва;

3) викладення у новій редакції Розділу ХІІ «Протидія зловживанням на ринках капіталу» Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», яким передбачено врегулювання питання протидії маніпулюванню на ринках капіталу, вчиненню інсайдерських правочинів та неправомірного розкриття інсайдерської інформації. Крім того, зазначений розділ доповнено нормами, які спрямовані на протидію фінансовим пірамідам;

4) доповнення Закону України «Про товарні біржі» новим розділом VI-I «Протидія зловживанням на товарних біржах» з метою врегулювання питання протидії маніпулюванню на організованих товарних ринках, вчиненню інсайдерських правочинів та неправомірного розкриття інсайдерської інформації.

 

Законопроект щодо стимулювання працевлаштування громадян пенсійного віку

На розгляд Верховної Ради України 1 лютого 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо стимулювання працевлаштування громадян пенсійного віку» (№ 4688).

Мета: збільшення можливостей для підвищення доходів осіб пенсійного віку та зменшення соціальної напруги в суспільстві. Завданням проєкту є створення матеріального стимулу для роботодавців при прийнятті на роботу осіб пенсійного віку, а також збереження працевлаштування таких осіб.

Законопроектом № 4688 пропонується внести зміни до статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» в частині зменшення розміру єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування для осіб, які досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію за віком.

 

Законопроект щодо заборони проявів сексизму у суспільстві

На розгляд Верховної Ради України 2 лютого 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони проявів сексизму у суспільстві» (№ 4598-2).

Мета: створення нормативного підґрунтя для подолання  проявів сексизму, закріплення вимоги щодо недопущення сексизму одним з напрямів  державної політики щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, реалізація відповідних рекомендацій з урахування існуючих законодавчих напрацювань у сфері запобігання дискримінації за ознакою статі.

Законопроектом № 4598-2 пропонується наступне:

1) законодавчо закріплюється поняття «сексизм» - небажана для особи та/або групи осіб певної статі поведінка, метою або наслідком якої є приниження людської гідності за статевою ознакою або створення стосовно такої особи чи групи осіб, з огляду на їх статеву приналежність, ворожої, образливої або зневажливої атмосфери (середовища)»;

2) визначається, що державна гендерна політика ґрунтується, зокрема, й на засадах заборони сексизму.

 

Законопроект щодо недопущення негативних економічних наслідків недобросовісного банкрутства підприємств внаслідок військової агресії на сході України

На розгляд Верховної Ради України 3 лютого 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до розділу «Прикінцеві та перехідні положення» Кодексу України з процедур банкрутства щодо недопущення негативних економічних наслідків недобросовісного банкрутства підприємств внаслідок військової агресії на сході України» (№ 5010).

Мета: створення дієвого механізму на період дії Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» для зупинення можливої хвилі банкрутств у зв’язку із недобросовісними намірами кредиторів, пов’язаних і афілійованих із країною-агресором.

Законопроектом № 5010 пропонується доповнити Прикінцеві положення Кодексу України з процедур банкрутства новим пунктом, що дозволить юридичним особам, які відповідають одночасно двом критеріям – майно знаходиться на окупованій території та місцезнаходження юрособи змінено з окупованої території на територію України де немає війни, не проводити процедуру банкрутства за ініціативою кредиторів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]