Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.10.2020 13:43

Моніторинг фінансового законодавства (9 – 15 жовтня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Законопроект щодо врегулювання питань звернення стягнення на іпотечне майно

На розгляд Верховної Ради України 9 жовтня 2020 року внесено проект Закону України «Про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань звернення стягнення на іпотечне майно» (№ 4204).

Мета: зменшення фінансового навантаження на фізичних осіб-позичальників, які мають кредити в іноземній валюті, що були отримані на придбання єдиного житла або земельної ділянки для будівництва єдиного житла.

Законопроектом № 4204 пропонується:

- встановити порядок та умови здійснення реструктуризації заборгованості позичальників, які отримали кредит в іноземній валюті, забезпеченням за яким є єдине житло або земельна ділянка, призначена для будівництва єдиного житла. Право на проведення реструктуризації мають позичальники, які отримали кредит під заставу житлової нерухомості, які не мають у власності іншого житла на дату реструктуризації, а також позичальники, які отримали кредити під заставу земельної ділянки для будівництва єдиного житла.   Заборгованість за кредитом пропонується визначити на рівні загальної заборгованості позичальника за кредитом за тілом та процентами, але не більше ринкової вартості житла (земельної ділянки) – предмету іпотеки. Заборгованість позичальника перераховується в національну валюту України на день реструктуризації. В рахунок погашення заборгованості враховується ті грошові кошти, які позичальник вже сплатив кредитору на дату реструктуризації (тіло+проценти). Решта заборгованості підлягає реструктуризації;

- врегулювати питання щодо послідовності дій у випадках, коли в порушення Закону про мораторій, кредитори, залучаючи «чорних» реєстраторів або приватних нотаріусів, шляхом позасудового врегулювання фактично позбавляли позичальників (майнових поручителів) єдиного житла, забираючи його у свою власність або продаючи від свого імені іншій особі;

- врегулювати питання щодо визначення пересічного строку, протягом якого кредитор має право застосувати позасудові способи звернення стягнення на предмет іпотеки, передбачені статтями 37 та 38 Закону України «Про іпотеку»;

- врегулювати питання щодо припинення кредитного зобов’язання після спливу трирічного строку з дня  виникнення у кредитора права вимоги;

- внести зміни у статтю 598 Цивільного кодексу України, зокрема, доповнити статтю частиною п’ятою, згідно із якою передбачити таку підставу для припинення зобов’язань, як сплив трирічного строку з дня виникнення у кредитора права вимоги за кредитними договорами, забезпеченими іпотекою житлової нерухомості.

 

Законопроект щодо визначення терміну «національні публічні діячі»

На розгляд Верховної Ради України 13 жовтня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання і протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (щодо визначення терміну "національні публічні діячі")» (№ 4218).

Мета: виправлення помилки при прийнятті Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», якою пожиттєво національних публічних діячів визначено всіх, хто коли-небудь виконував в Україні визначні публічні функції, до яких застосовуються визначені Законом обмеження.

Пропонується визначити «національних публічних діячів» як фізичних осіб, які виконують або виконували останній календарний рік в Україні визначні публічні функції. 

 

Законопроект щодо особистої поруки

На розгляд Верховної Ради України 15 жовтня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особистої поруки» (№ 4222).

Мета: забезпечити незалежність досудового розслідування та належного застосування запобіжного заходу у вигляді особистої поруки у корупційних кримінальних правопорушеннях.

Законопроектом № 4222 пропонується внесення змін до статті 180 Кримінального процесуального кодексу України щодо позбавлення осіб, зазначених у підпунктах «а», «б» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», права виступати поручителями у корупційних кримінальних правопорушеннях щодо топ-посадовців.

 

Законопроект щодо саморегулювання господарської та професійної діяльності

На розгляд Верховної Ради України 15 жовтня 2020 року внесено проект Закону України «Про саморегулювання господарської та професійної діяльності» (№ 4221).

Мета: вирішення проблем та недоліків сучасного стану здійснення саморегулювання, впровадження в Україні моделі ефективного саморегулювання, що стане законодавчою основою для створення саморегулівних організацій і їх діяльності.

Законопроект № 4221 встановлює:

- загальні засади саморегулювання господарської та професійної діяльності, його завдання та принципи;

- правову й організаційну основу створення, набуття та припинення статусу саморегулівних організацій, вимоги, яким повинна відповідати така організація;

- добровільність членства суб’єктів господарської або професійної діяльності в саморегулівній організації (обов’язковість членства хоча б у одній саморегулівній організації може бути встановлено виключно законом, що регулює господарську або професійну діяльність у певній сфері (галузі));

- особливості здійснення контролю саморегулівної організації за дотриманням її членами статуту, правил саморегулівної організації та відповідальність за їх порушення;

- основи державного регулювання та державного контролю у сфері саморегулювання господарської та професійної діяльності;

- гарантії незалежності та захисту прав саморегулівних організацій.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]