Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.07.2019 14:31

Моніторинг фінансового законодавства (5–18 липня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Постанова Правління НБУ № 91 від 9 липня 2019 року «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»

Постановою Правління НБУ № 91 від 9 липня 2019 року скасовано усі обмеження на репатріацію дивідендів.

Мета: покращення інвестиційного клімату в Україні.

Зокрема, з 10 липня 2019 року бізнес з іноземним капіталом більше не обмежується лімітом на перерахування дивідендів за кордон або на рахунки нерезидентів в Україні в розмірі 12 млн євро на місяць для однієї юридичної особи. 

Постанова Правління НБУ від 08 липня 2019 року № 89 «Про затвердження Змін до Положення про порядок видачі юридичним особам ліцензії на надання банкам послуг з інкасації»

Постановою Правління НБУ від 08 липня 2019 року № 89 уточнено окремі питання порядку видачі юридичним особам ліцензії на надання банкам послуг з інкасації. 

Мета: сприяння конкурентному розвитку ринку інкасації, оброблення та зберігання готівки.

Зокрема, основними положеннями Постанови № 89 передбачено:

- зменшення строків оренди приміщень (з п'яти до трьох років) та касових вузлів (з п'яти до двох років) для оброблення та зберігання готівки;

- зменшення з п'яти до двох років строків оренди касової техніки для оброблення та зберігання готівки.

Крім того, НБУ:

- уточнив перелік документів, що подаються юридичною особою для підтвердження повноважень керівників. Відтепер компанії потрібно буде надати свою фінансову звітність за встановленою формою, висновок аудитора (аудиторської фірми) про підтвердження достовірності та повноти фінансової звітності, джерел формування власного капіталу юридичної особи та достатності її фінансового стану для здійснення діяльності з оброблення та зберігання готівки;

- встановив перелік порушень, за яких НБУ скасовує погодження юридичній особі на здійснення операцій з оброблення та зберігання готівки;

- визначив порядок скасування та поновлення НБУ погодження юридичній особі на здійснення операцій з оброблення та зберігання готівки. 

Рішення Правління НБУ від 18 липня 2019 року №493-рш «Про розмір облікової ставки»

Правління НБУ схвалило рішення знизити облікову ставку до 17,0% річних. Таке рішення регулятора стало результатом низки факторів, серед яких:

- У червні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі становила 9,0%, наблизившись до траєкторії квітневого прогнозу після її відхилення у попередні місяці під дією тимчасових факторів;

- Жорстка монетарна політика продовжувала бути вагомим чинником, що стримував фундаментальний тиск на ціни, в тому числі через зміцнення обмінного курсу відносно валют країн-торговельних партнерів та зниження інфляційних очікувань населення, бізнесу, банків та фінансових аналітиків.

Як і раніше, НБУ прогнозує, що  інфляція знизиться до 6,3% на кінець цього року, на початку наступного повернеться до цільового діапазону та досягне середньострокової цілі 5% наприкінці 2020 року. Серед факторів, що сприятимуть поступовій дезінфляції регулятор відзначає:

- виважена фіскальна політика;

- уповільнення зростання заробітних плат;

- відносно низькі ціни на енергоресурси на світових ринках;

- значна пропозиція вітчизняних і іноземних продовольчих товарів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]