Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.06.2019 13:26

Моніторинг фінансового законодавства (30 травня –13 червня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Постанова Правління НБУ від 29 травня 2019 року № 73 «Про внесення змін до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу»

Постановою Правління НБУ від 29 травня 2019 року № 73  НБУ доповнив підстави та порядок застосування до банків заходів впливу.

Мета: посилення захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банків.

Зокрема, постановою № 73 передбачено застосування до банків заходів впливу:

- за недотримання банками запровадженого обов’язкового економічного нормативу – коефіцієнта покриття ліквідності (LCR);

- за недотримання вимог щодо порядку формування та зберігання резервів за валютними деривативами (форвардними та ф'ючерсними контрактами).

Крім того, положеннями постанови № 73 передбачено:

- запровадження норм, відповідно до яких НБУ матиме право враховувати вжиті банком заходи, яких не було в передбаченому письмовою угодою плані заходів банку, у залік виконання цього плану та для досягнення передбачених ним цілей. Банк, у якого обмежено або зупинено здійснення окремих видів операцій, матиме право подати до НБУ клопотання про зменшення обсягу (переліку) встановлених обмежень;

- спрощення щодо застосованих заходів впливу банків, акціонерами яких ухвалено рішення про припинення банківської діяльності без припинення юридичної особи. Зокрема, банк, що припиняє банківську діяльність, матиме право подати до НБУ клопотання про дострокову відміну окремих заходів впливу: про припинення дії письмової угоди та про дострокову відміну обмеження, зупинення чи припинення операцій. 

Постанова Правління НБУ № 74 від 05 червня 2019 року «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 11 червня 2018 року № 64»

Постановою Правління НБУ № 74 подовжено терміни виконання банками окремих заходів запровадження вимог Положення про організацію системи управління ризиками в банках України та банківських групах, затвердженого постановою Правління НБУ від 11.06.2018 № 64.

Мета: оптимізація процесів розроблення та затвердження внутрішньобанківських документів з управління ризиками.

Зокрема, подовжуються терміни виконання окремих заходів в межах третього етапу на 4 місяці без зміни кінцевого терміну запровадження третього етапу. 

Рішення Правління НБУ від 06 червня 2019 року №392-рш «Про розмір облікової ставки»

Рішенням Правління НБУ від 06 червня 2019 року №392-рш збережено облікову ставку на рівні 17,5%.

Прийняттю такого рішення сприяла низка внутрішніх та зовнішніх факторів, зокрема:

- перевищення прогнозу НБУ за останні два місяці щодо споживчої інфляції. У квітні вона становила 8,8% у річному вимірі і у травні, за оцінками НБУ, продовжила прискорюватися. Таке прискорення зумовлене тимчасовими чинниками, серед яких зростання цін на окремі види овочів та паливо;

- продовжував стрімко розширюватися внутрішній попит. Зокрема, останнім часом високими темпами зростали заробітні плати, роздрібний товарооборот, будівництво та промисловість;

- посилення волатильності на фінансових ринках внаслідок:

1. поширення в інформаційному просторі спекуляцій на тему зовнішнього державного боргу;

2. відкладання обговорення подальшої фінансової підтримки з боку Міжнародного валютного фонду до формування нового уряду;

3. подальше посилення загроз для фінансової стабільності через перебіг судових процесів;

- рецесія світової економіки та зниження цін на сировинних ринках;

- збереження геополітичної напруги, зокрема через торговельні конфлікти;

- невизначеність щодо обсягів транзиту газу через Україну з 2020 року внаслідок будівництва обхідних газопроводів у Європу;

- перебіг військового конфлікту та нові торгові обмеження з боку Росії. 

Постанова Правління НБУ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» № 77 від 13 червня 2019 року

Постановою Правління НБУ № 77 від 13 червня 2019 року дозволено банкам здійснювати короткострокове фінансування у гривні юридичних осіб-нерезидентів для придбання ними облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Мета: спрощення залучення іноземних інвестицій в Україну.

Зокрема, з 14 червня 2019 року українські банки зможуть надавати іноземним компаніям та банкам під зазначені цілі гривневі кредити, а також проводити операції на умовах форвард та своп на строк, що не перевищуватиме 14 робочих днів. Суб’єкти господарювання зможуть розраховуватися за торговельними зовнішньоекономічними договорами як валютними, так і гривневими платіжними картками, якщо операція не перевищує 150 тис. гривень.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]