Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.05.2019 11:47

Моніторинг фінансового законодавства (26 квітня – 2 травня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Фонд державного майна України»»

На розгляд Верховної Ради України 26 квітня 2019 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Фонд державного майна України»» (№ 10264).

Мета: приведення Закону України «Про Фонд державного майна України» у відповідність до положень Конституції України.

Зокрема, законопроект № 10264 передбачає внесення змін до Закону України «Про Фонд державного майна України» в частині звільнення та призначення Голови Фонду державного майна України та його заступників:

- Голова Фонду державного майна України призначається на посаду за поданням Прем’єр-міністра України та звільняється з посади Верховною Радою України;

- Перший заступник та заступники Голови Фонду державного майна України призначаються на посаду та звільняються з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Прем’єр-міністра України на підставі пропозицій Голови Фонду державного майна України.

Крім того, проектом № 10264 передбачено внесення змін до Закону України «Про Фонд державного майна України», які спрямовані на узгодження з приписами Закону України «Про державну службу»  у зв'язку із розмежуванням політичних та адміністративних посад та запровадженням інституту керівників апарату. 

Проект Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України» щодо продовження строків пільгового ввезення транспортних засобів на митну територію України»

На розгляд Верховної Ради України 26 квітня 2019 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України» щодо продовження строків пільгового ввезення транспортних засобів на митну територію України» (№ 10263).

Мета: продовження строків пільгового ввезення транспортних засобів на митну територію України (розмитнення раніше ввезених на митну територію України автомобілів з іноземною реєстрацією).

Зокрема, законопроектом №9260 було продовжено на 4 роки пільговий період на розмитнення електромобілів. Тепер вже до 31 грудня 2022 року в Україні розмитнити автомобіль, який має виключно електричний двигун можна без сплати ПДВ і акцизів (ввізне мито було скасовано ще раніше). Водночас, що стосується гібридних автомобілів, то в законі прописана ставка податку в розмірі 100 євро за 1 штуку.

У зв’язку з цим постала необхідність внести зміни до Прикінцевих та перехідних положень Митного кодексу України,  прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України» для  продовження строків пільгового розмитнення раніше ввезених на митну територію України автомобілів з іноземною реєстрацією зі 180 днів до 360, тобто ще на 6 місяців. 

Постанова Правління НБУ від 18 квітня 2019 року № 62 «Про затвердження Змін до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні»

Постановою Правління НБУ від 18 квітня 2019 року № 62 посилено нагляд за здійсненням готівкових розрахунків та веденням банками касових операцій.

Мета: запобігти фінансовим операціям з ознаками фіктивності.

Основними положеннями постанови № 62 передбачено наступне:

- відтепер банк має вживати заходи для вивчення клієнтів-суб’єктів господарювання, які отримують у банку готівку для подальшого здійснення готівкових розрахунків. Зокрема, з урахуванням ризик-орієнтованого підходу банк має отримувати від клієнта підтвердні документи, на підставі яких здійснюються готівкові розрахунки: закупівельний акт; закупівельна відомість; податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, кредитний договір; договір поставки; договір транспортування; договір зберігання, інші звітні документи;

- унормовано застосування електронного підпису та електронної печатки у банківській системі України під час здійснення касових операцій відповідно до вимог законодавства (зокрема Закону України «Про електронні довірчі послуги»);

- удосконалено окремі норми організації касової роботи банків України, зокрема щодо роботи банків з сумнівними щодо справжності та платіжності банкнотами тощо.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]