Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.08.2021 12:38

Психологічна реабілітація після повернення з торгівлі людьми

Національний співробітник Координатора проектів ОБСЄ в Україні

В ситуацію торгівлі людьми потрапляють люди вже зі своїм досвідом, своїми психологічними травмами, проблемами та найчастіше перебуваючи в уразливому стані.

Постраждалі не завжди усвідомлюють, що були скривдженими, стали елементом в більшій схемі торговців - шахраїв. Найдієвішим інструментом трафікерів є маніпуляції та переконання. Так, піддаючись впливу, інколи людина в усьому починає винити себе. Навіть явні погрози та протиправні дії виправдовуються особистою поразкою та безвихіддю.

Важливо вірно та вчасно ідентифікувати проблему, щоб знайти необхідні ліки для одужання. 

Найпоширенішими психологічними ознаками перебування людини в сучасному рабстві є: занижена самооцінка, втрата контактів з рідними та близькими, мовчазливість, недовіра до себе та інших, відчуття провини та сорому, злість на себе та інших, провали в пам’яті, розлад - роздвоєння особистості. Водночас, потрібно пам’ятати, що в ситуацію торгівлі людьми потрапляють люди вже зі своїм досвідом, своїми психологічними травмами, проблемами та найчастіше перебуваючи в уразливому стані.

Кооперація постраждалого та спеціалістів

Реінтеграція передбачає відновлення людини до кризової ситуації, яка з нею сталась. Проте потрібно зважати, що часто в біду постраждала особа потрапила з певних давніших причин, в тому числі і особистих, які також потрібно вирішити, аби уникнути повторного уразливого стану. 

В нашій країні існують міжнародні та українські громадські організації, які покривають низку гострих проблем та мають індивідуальний підхід до постраждалих. До громадських організацій людина, яка побувала в ситуації експлуатації, може звертатись без отриманого чи підтвердженого статусу потерпілої чи постраждалої особи.

Головною умовою є те, що людина, яка потрапила в ситуацію торгівлі людьми, повинна самостійно звернутись по допомогу, це має бути її свідомий вибір. Виключенням є діти, в такому випадку замість них можуть говорити батьки, або ж опікуни. Так, з’являється перший незалежний крок на шляху до реінтеграції.

Співпраця з правоохоронними органами

Вся робота з постраждалими повинна проводитись за принципом конфіденційності та нерозголошення. Проте, якщо така особа вирішує покарати злочинців, їй надається юридична підтримка на період ведення справи. Існує також опція анонімно поспілкуватись з правоохоронними органами. Далі, представник поліції розповідає постраждалому про можливі шляхи вирішення справи. Постраждалий самостійно вирішує, чи звертатись в поліцію вже маючи розуміння, що його очікує в даній справі, або ж відмовитись співпрацювати з правоохоронними органами.

Комплексний підхід до допомоги

Умовний пакет реінтеграційної допомогти покриває фізичні та психологічні потреби постраждалої. Людині надають тимчасове житло, перевіряють стан її здоров’я та залучають спеціалістів - психологів. За умови успішного процесу відновлення, деякі організації, як наприклад Міжнародна організація з міграції, пропонує мікрокредитування для своїх підопічних. Якщо постраждалі успішно завершили реінтеграцію, можуть самостійно справлятись зі своїм станом, будують плани на майбутнє, зокрема відкриття власної справи - МОМ пропонує надати мінікредитування на старт свого бізнесу. 

Звісно, не всі біди закінчуються історіями успіху. Проте, кожен має рівні шанси на реінтеграцію не зважаючи на індивідуальне минуле. Бажання та віра постраждалого грають ключову роль в його психологічній реабілітації і здатні творити дива.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]