Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.09.2017 16:20

Однакові найменування та ТМ. Що робити?

Юрист практики інтелектуальної власності Юридичної компанії Dictum

Під час здійснення господарської діяльності, різними суб’єктами підприємництва можуть бути виявлені тотожні найменування у аналогічних сферах господарської діяльності. Наприклад, підприємство А звертається до підприємства Б з претензією, щодо тотожності зн


У зв’язку з бажанням, того чи іншого підприємства зайняти лідируючі позиції на ринку щодо певних товарів або послуг, постає питання про створення бренду, ділової репутації та прихильності покупців.  

Для створення всього вищезазначеного, використовуються знаки для товарів та послуг, комерційні (фірмові) найменування і т.д. Відповідно до чинного законодавства, ми маємо різні тлумачення понять знаку для товарів та послуг, згідно з ст.1 ЗУ «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг», знак - позначення,  за  яким  товари  і  послуги  одних  осіб відрізняються  від  товарів і послуг інших осіб. Тлумачення комерційного (фірмового) найменування можна зробити, виходячи з ч.1 ст.489 ЦК України, комерційне (фірмове) найменування – найменування, що використовується суб’єктом підприємницької діяльності та дає можливість відрізнити одну особу від іншої, не вводячи споживачів в оману щодо справжньої діяльності суб’єкта підприємницької діяльності.  

Під час здійснення господарської діяльності, різними суб’єктами підприємництва можуть бути виявлені тотожні найменування у аналогічних сферах господарської діяльності. Наприклад, підприємство А звертається до підприємства Б з претензією, щодо тотожності знаку для товарів та послуг з комерційним (фірмовим) найменуванням і навпаки. В даному випадку, стратегія захисту може бути наступною:  

1.      По-перше, на що потрібно звернути увагу – сама тотожність знаку для товарів та послуг та комерційного (фірмового) найменування.  

Тотожність, як правило, визначається відповідним експертним дослідження у зазначеній сфері. Виходячи з судової практики, будь які власні міркування або міркування неатестованого експерта є неприйнятними для суду.  

2.      Потрібно довести неправомірність використання та право першокористувача.    

Для визначення неправомірності використання ТМ або комерційного найменування, слід звернутися до ст.4 ЗУ «Про захист від недобросовісної конкуренції», неправомірним  є використання імені, комерційного (фірмового) найменування,  торговельної  марки  (знака  для товарів і послуг), рекламних  матеріалів,  оформлення  упаковки товарів і періодичних видань,    інших    позначень   без   дозволу   (згоди)   суб'єкта господарювання,  який раніше почав використовувати їх або схожі на них  позначення  у  господарській  діяльності, що призвело чи може призвести    до    змішування    з   діяльністю   цього   суб'єкта господарювання.

Тобто, для встановлення першокористувача ТМ або фірмового найменування, слід надати підтвердження щодо того, що саме Ваше підприємство почало використовувати ТМ або Комерційне найменування першим. Також, важливим аспектом комерційного найменування є те, що останнє не повинно вводити в оману споживачів щодо виду або напрямку підприємницької діяльності суб’єкта господарювання.

-          Для ТМ, доказом буде дата подання на реєстрацію знака для товарів та послуг;

-          Для комерційного (фірмового) найменування, доказом буде дата використання комерційного (фірмового) найменування. Під датою використання можна вважати підписання договору за яким суб’єкт підприємницької діяльності буде здійснювати свою діяльність по відношення до іншої юридичної особи. Важливо щоб у цих договорах використовувались комерційні (фірмові) найменування підприємства.  

Для підприємств, у комерційному найменуванні яких, використовується власне ім’я (ім’я, прізвище, по-батькові) слід звертати увагу на ч.2 ст. 4 ЗУ «Про захист від недобросовісної конкуренції», використання у фірмовому найменуванні власного імені фізичної особи  не  визнається  неправомірним,  якщо  до   власного   імені додається який-небудь відмітний елемент,  що виключає змішування з діяльністю іншого суб'єкта господарювання.

Отже, для уникнення непорозумінь стосовно знаків для товарів та послуг і комерційних (фірмових) найменувань, слід одразу ж визначити потенційні ризики у питаннях неймінгу.  У вирішенні подібних задач, компетенція юриста практики права інтелектуальної власності є визначальною.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]