Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.06.2023 13:21

Як cashless вирішує проблему старих банкнот і чому він вигідніший за готівку

Український інвестор, банкір, засновник профільного фінтех-фонду N1

Останніми тижнями неабиякий резонанс мала тема приймання банками та небанківськими фінустановами різних видів готівкових банкнот.

Хтось був незадоволений тим, що фінансисти не хочуть приймати на рахунки/обмінювати старі долари та євро, хтось – відмовами брати старі купюри (1996 року випуску). Після кількох зустрічей з Нацбанком і посилення нормативної бази проблему начебто вирішили  один за одним банки заявляють про готовність адекватно працювати з усіма іноземними купюрами.
Однак навіть після всього цього залишаються незадоволені. Цього разу комісіями. Тобто спочатку людям не подобалося, що зношений долар у них не беруть, а тепер їм не хочеться віддавати рвані та затерті банкноти на інкасо і платити за це комісію. Щодо інвалюти її розмір, згідно з чинним законодавством, визначається кожним банком персонально. А безкоштовно може обмінюватися тільки стара гривня  як національна валюта України.

Усім незадоволеним можу сказати тільки одне: кращим за зношені або старі гроші може бути тільки одне  безготівкові кошти. Так, саме вони! Бо ніколи не застаріють, не зітруться і не постаріють. З такими накопиченнями не доведеться переживати за колір доларової банкноти  біла вона чи синя. Вона на рахунку, і вона ваша.

Якщо хочете вкладатися в інвалюту, то краще це робити в безготівковій формі. 

• По-перше, тривалий час її придбання з рахунку було дешевшим, ніж в обміннику (працював вигідніший курс купівлі). А з урахуванням різних комісій і гонитви за синім доларом, буде дешевше і зараз. 
• По-друге, зберігання коштів на рахунках завжди було більш безпечним і дешевим. Банк відповідає за прийняті у клієнта гроші, а держава гарантує в будь-якому банку 100% вкладень фізосіб під час дії воєнного стану + 3 місяці. Більше не потрібно дробити депозити на частини і розпихати по різних банках, все можна розмістити на одному рахунку. А якщо не знімати кошти з рахунків, то й платити комісію за обнал не доведеться.
• По-третє, при розміщенні грошей на депозити від 3 місяців  банк нараховує вкладнику відсотки. Можна не просто накопичувати кошти, а й заробляти на них. 

Хочете вкладатися в інвалюту  заробите менше, відкриваєте гривневі вклади  отримаєте більше. Банки вже платять 18% річних. А необанки дають можливість регулярно відстежувати нарахування відсотків і отримувати процентні виплати щомісяця  непогана підмога до сімейного бюджету, пасивний дохід. 

Багатьом так навіть простіше відкладати. Не потрібно щомісяця "відривати гроші від душі". Це, з вашого дозволу, зробить банк, причому автоматично. Достатньо у банківському застосунку ввімкнути функцію регулярних відрахувань. Наприклад, відправляти на депозит 5-10% з кожної зарплати, і заощадження формуватимуться практично непомітно. Так і накопичите поступово на свою мету, якою б вона не була (відпустка, побутова техніка, авто тощо). Її згодом також зручніше оплачувати в безготівковій формі.

Cashless завжди був зручним і вигідним, а зараз особливо - у непростий воєнний час. Отримуєш зарплату на картку і оплачувати свої витрати краще за допомогою пластику або мобільного додатка. Навіть у банківське відділення ходити не потрібно. 

Завантажив банківський додаток, перекинув менеджеру документи, пройшов верифікацію і дистанційно відкрив рахунок. Усе. Можна вільно користуватися. NFC-чип може бути встановлений десь будь-де. Хоч у телефоні, хоч у браслеті, і його достатньо для здійснення безготівкових платежів. У сучасній Україні їх приймають не тільки в торгових центрах або супермаркетах, а навіть уже й на ринках. Якщо людям і потрібна готівка, то лише в деяких (нечисленних) випадках. Багато її непотрібно.

Тому й немає потреби постійно витрачатися на переведення у готівку, переживати за вигляд банкнот і хвилюватися, чи вдасться їх обміняти без комісії. З cashless не доводиться про все це думати. Заробляєш безготівково  витрачаєш безготівково, немає проблем з купюрами і не доводиться витрачати час на перегони по банківських відділеннях. Що дешевше і зручніше.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]