Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.05.2016 10:17

КП “Київреклама”: досвід відкритості

Начальник відділу реклами Департаменту містобудування та архітектури КМДА

В Україні лише тепер почав розвиватися Єдиний портал відкритих даних. КП “Київреклама” втілює принцип відкритості даних уже понад рік, і якщо цей досвід буде поширено на всі управлінські підрозділи міста і держави, країна стане значно більш комфортною і ци

В Україні лише тепер почав розвиватися Єдиний портал відкритих даних. КП Київреклама втілює принцип відкритості даних уже понад рік, і якщо цей досвід буде поширено на всі управлінські підрозділи міста і держави, країна стане значно більш комфортною і цивілізованою.

  Як відомо, 21 жовтня 2015 року Кабінет міністрів ухвалив постанову Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних , яка покликана сприяти виконанню Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Єдиний портал відкритих даних повинен стати джерелом оперативного доступу громадян до інформації, яка їх цікавить, без довгих очікувань і письмових звернень.

Зрештою, саме відкритість повинна бути основою роботи кожного управлінця, коли йдеться про систему державного чи громадського управління. Адже саме відкритість є основою довіри до управлінця з боку громадян. Чи не найбільше нарікань викликають саме непрозорість, брак доступу до регуляторних документів або окремих прийнятих рішень.

Департамент містобудування та архітектури у складі КМДА також активно долучився до наповнення бази даних. Адже зауваження громадськості найбільше стосувалися надто повільного оприлюднення необхідних публічних документів. Хоча, очевидно, потрібно робити поправку на те, що чи не вперше в історії України робиться настільки масштабна “оцифровка” публічної інформації. Відповідальним особам доводиться вчитися. Тому є помилки з форматами, структуризацією даних. Але зроблено перший великий крок — такі дані почали оприлюднювати.

Роблячи кроки до відкритості, кожен управлінець на публічній службі опиняється між молотом і ковадлом. З одного боку — громада вимагає швидкого наповнення баз даних. Інакше - звинувачують у непублічності. З іншого боку — бракує фінансових та організаційних ресурсів, щоб такі дані подавалися структуровано. Часто відповідальні особи повинні виконувати ще багато інших важливих завдань. Постає дилема між оперативністю і якістю оприлюднених даних.

Разом з тим, кожен управлінець розуміє потребу публічності. Ще рік тому, задовго до ухвалення постанови Кабміну про дані, які підлягають оприлюдненню, КП “Київреклама” почала викладати у відкритий доступ інформацію про рекламні носії. Ця база існувала і раніше, проте у закритому режимі. Тому важко було ідентифікувати, які конструкції були законними, а які - ні. Цим користувалися різного роду “посередники”, котрі пропонували послуги підприємцям.

“Київреклама” оприлюднила базу рекламних конструкцій . Йдеться про добре структуровану інформацію. Вивіски, яким ми з часом присвоюємо GPS-мітку, з’являються на інтерактивній карті. Крім того, кожен об’єкт містить опис про місцезнаходження, дозвіл або його відсутність, а також фотографію. В ивісок є десятки тисяч. До минулого року не велося особливого обліку цього типу рекламних носіїв. GPS-мітки взагалі ніколи не присвоювалися таким об’єктам. З цим пов’язана швидкість наповнення і оприлюднення даних.

Що це дає місту, підприємцям, киянам? По-перше, суттєво спрощується робота служб, покликаних слідкувати за благоустроєм. Кожну незаконну конструкцію можна буквально знайти з допомогою GPS-навігатора, користуючись точними координатами, що передаються з супутника. Це зменшує ризик будь-яких помилок під час демонтажу. Крім того, громадськість з більшим розумінням ставиться до демонтажу незаконних конструкцій, коли перелік відкрито і кожен розуміє, що відбулося порушення, і людина свідомо пішла на таке порушення. По-друге, самі рекламодавці можуть перевірити, наскільки законною є діяльність того чи іншого оператора реклами. Адже всі ми хочемо жити у правовому суспільстві. Тепер кожен може долучитися до побудови такого суспільства, зокрема, через відмову від співпраці з не надто чесним бізнесом. Таким чином, місто стає більш комфортним для життя.

Другим важливим напрямком діяльності протягом останнього року були і є безкоштовні консультації на постійній основі для тих, хто працює на ринку реклами.

Очевидно, що є проблеми. Це робота різного роду “доброзичливців”, котрі раніше, ймовірно, заробляли на посередництві. Їм заважає відкритість, бо зникає потреба у посередниках. Навіщо платити, якщо інформацію можна отримати безкоштовно? Є і технічні та організаційні труднощі. Адже рік тому ми поставили собі за мету — якісне наповнення бази даних. Це вимагає виїзду на кожен  об'єкт , його фотографування, призначення конкретної GPS-прив’язки.

Проте, переконана, робота триватиме. Технічні проблеми виправлятимуть у робочому режимі, а системні – усуватимемо разом з громадою Києва.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]