Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2019 13:58

Еластографія, як новітній етап в історії УЗД дослідження

Лікар-гастроентеролог, лікар-терапевт, лікар УЗД в клініці "Якість Життя"

На початку 2013 року вчені Європейської федерації товариств з ультразвуку в медицині та біології представили світу новий метод дослідження ультразвуковими хвилями — еластографію.

Історія розвитку медицини, то є щось неймовірне. От подивіться, як стрімко розвиваються події. Вперше, таке поняття, як ультразвуковий сигнал, відкрив італійський вчений Л. Спалланцані у 1794 році. Він досліджував кажанів та виявив їх особливість: якщо цій тварині затулити вуха, то вона втрачає орієнтацію. Тоді він висунув гіпотезу, що їх орієнтація у просторі здійснюється за допомогою невидимих “звукових хвиль”. 

І почалось.

У 1876 році англійський вчений Гальтон відкрив уже штучні ультразвукові хвилі, а брати Кюрі у 1880 році виявили п'єзоелектричний фізичний ефект, який лежить в основі ультразвукових датчиків. А у 1950-х роках вчені винайшли прилад, який дозволяв отримувати зображення органів!

Тоді, вперше, у лікаря з'явилася можливість дослідити організм неінвазивним методом. Адже цей нешкідливий та неінвазивний метод дослідження ґрунтується на принципі відбиття ультразвукових хвиль, від тканин нашого тіла, які володіють різною ультразвуковою проникністю. Дані, що виявляють ультразвукові хвилі обробляє комп'ютер, а після на моніторі з'являється зображення.

Але розвиток дослідження ультразвуковими хвилями продовжує розвиватись семимильними кроками й зараз.

На початку 2013 року вчені Європейської федерації товариств з ультразвуку в медицині та біології представили світу новий метод дослідження ультразвуковими хвилями — еластографію. Є декілька методів ультразвукової еластографії. Один із найважливіших — компресійна еластографія. Суть даної технології полягає у вимірі та зображенні різниці щільності м'яких тканин при деформації . Адже відомо, що різні біологічні тканини мають свій коефіцієнт пружності, тому і відображається звукова хвиля по-різному.

При обстеженні на екрані в реальному часі та масштабі різними кольорами зображується звукова хвиля, що відбивається від тканин внутрішнього органу, із низькою або високою амплітудою. Більш м'які тканини зображаються червоним та зеленим кольором, а тверді — синім або сірим. Існують, затверджені Європейським консенсусом в 2013р. типи якісної оцінки щільності тканин за версією японського вченого Уено. Е. в університеті Цикубо :

- перший тип позначається зеленим на екрані, що характеризує м'які тканини;

- другий тип — мозаїчно синьо-зеленим кольором, що характеризує неоднорідні тканини, але все ж м'які;

- третій тип — центральна частина утворення позначається синім, а інша — зеленим кольором і вказує на те, що тканина неоднорідна з проявами жорсткості;

- четвертий тип — синім кольором, що вказує на жорсткість тканини;

- п'ятий тип позначається синім кольором, що розповсюджується на перифокальні участки, який показує, що тканина жорстка, та більша у порівнянні з серошкальним режимом;

- шостий тип характеризується тришаровим забарвленням: синім, зеленим, красний, який вказує на кістозне утворення.

Цей тип обстеження наразі дуже допомагає в дослідженні доброякісних або злоякісних новоутворень, адже забезпечує високу точність результатів, чим зменшує кількість пункцій та інвазивного вторгнення в організм людини.

Його застосовують при дослідженні молочних залоз, щитоподібної залози, м'яких тканин та при захворюваннях печінки. Хоча для цього є трохи інший метод. І називається він — метод ультразвукової зсувно-хвильової еластографії.

Під час цього дослідження тканини не притискають та не розтягують. Людина, як і всі її органи мають знаходитись у стані спокою. Адже за допомогою цього способу звукова хвиля, яку випускає спеціальний ультразвуковий датчик сама досліджує щільність паренхіми печінки зсувно-хвильовим методом . В залежності від щільності тканин печінки швидкість з якою рухається звукова хвиля — різна.

Існує спеціальна шкала METAVIR, яка розповідає, що означає той чи інший показник щільності печінки: менше ніж 5,8 кПа — на печінці немає фіброзу — це ущільнення та рубці на печінці; 5,8-7,0 — слабкий фіброз; 7,0-9,5 — середній фіброз; 9,5-12,5 — важкий фіброз та вище 12,5 — цироз печінки, що характеризується зміненою тканиною та вузловими утвореннями.

Звичайно, всі результати цього дослідження мають бути співставлені з результатами клінічного огляду лікаря та лабораторними показниками.

Деякі клініки Києва досліджують всі органи, які можливо дослідити методом еластографії, якщо вони не стосуються гастроентерологічного напрямку. Адже цей метод дуже новий та, як це модно зараз говорити, — інноваційний. І це дійсно так.

Регулярне дослідження вашого організму — один раз на рік, якщо вам менше ніж 40 років та двічі на рік, якщо більше — дозволить вам відчувати себе впевнено, а з ультразвуковою діагностикою ще й безпечно. Адже цей метод дослідження взагалі не наносить шкоди вашому організму. Та дозволяє отримати детальну інформацію про стан внутрішніх органів без додаткового втручання.

Піклуйтесь про себе та своє здоров’я!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]