Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.10.2022 16:29

Примусове виконання виконавчих написів нотаріусів під час воєнного стану

Практикуючий юрист

Виконавчі написи нотаріусів є найпоширенішими виконавчими документами про стягнення заборгованості за кредитом.

Боржники дізнаються про наявність виконавчого напису вже після відкриття виконавчого провадження державною виконавчою службою або приватним виконавцем.

Під час дії воєнного стану стягнення за виконавчими написами нотаріусів здійснюється з наступними особливостями.

25 серпня 2022 року набрав чинності Закон України від 27.07.2022р. № 2455-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану» (далі – Закон).
Абзац 14 пункту 10-2 вищезазначеного Закону забороняє примусове виконання виконавчих написів нотаріусів у період дії воєнного стану.

У разі пред’явлення до примусового виконання з 25 серпня 2022 року виконавчих написів нотаріусів, то вони повертаються Стягувачу без прийняття до виконання.

Якщо ж виконавче провадження з примусового виконання виконавчих написів нотаріусів було відкрито до 25 серпня 2022 року, то виконавцю заборонено вчиняти будь-які подальші виконавчі дії з примусового виконання.

У разі проведення електронних аукціонів (аукціонів за фіксованою ціною) з реалізації арештованого майна, переданого на реалізацію у виконавчих провадженнях з примусового виконання виконавчих написів нотаріусів, проведення аукціонів зупиняється.

Вищезазначена заборона не стосується виконавчих дій не пов’язаних з вжиттям заходів примусового виконання. Наприклад зупинення вчинення виконавчих дій, зняття арешту з майна (коштів) боржника, припинення розшуку майна боржника, закінчення виконавчого провадження, повернення виконавчого документа стягувачу.

Таким чином, починаючи з 25 серпня 2022 року та до закінчення воєнного стану, забороняється відкриття нових виконавчих проваджень на підставі виконавчих написів нотаріусів, а також проведення виконавчих дій у відкритих до цієї дати виконавчих провадженнях.

Оскільки вчинення виконавчих написів нотаріусів на кредитних договорах, що нотаріально не посвідчувались, є незаконним (що вже не раз підтверджував Верховний суд у правових позиціях), зупинення виконання на період воєнного стану дасть час для судового оскарження виконавчих написів нотаріусів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]