Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.03.2020 13:06

Оренда в умовах карантину

Практикуючий юрист

Запровадження карантину суттєво вплинуло на життя малого бізнесу. Більшість представників бізнесу вимушені припинити свою роботу через запровадження карантинних обмежень.

У зв’язку з цим почали виникати питання щодо оптимізації витрат на ведення бізнесу, зокрема зменшення витрат на оренду приміщень, яким вони не можуть користуватись.

Зазвичай орендарі знаходять спільну мову з орендодавцями та домовляються про зменшення розміру орендної плати, відстрочення її оплати або взагалі, про звільнення від її сплати на період карантину, закріпивши ці зміни в додатковій угоді до договору оренди.

Якщо орендодавець не бажає йти на поступки, то необхідно уважно вивчити умови договору оренди, особливо розділи про порядок оплати, зміну розміру орендної плати, дострокове розірвання договору та форс мажор. За наявності у договорі умов про його дострокове розірвання за ініціативою орендаря, умов щодо звільнення від орендної плати на час, за який орендар не має можливості користуватись приміщенням або умов щодо зменшення орендної плати, необхідно направити орендодавцю письмове звернення аргументуючи умовами договору.

Якщо ж договір оренди був складений орендодавцем та укладений на максимально вигідних для нього умовах, тоді можливо скористатись наступними правовими механізмами в рамках досудових переговорів або вже судового спору:

- Зміна або розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин (ст. 652 Цивільного кодексу України);

- Зменшення плати, якщо через обставини, за які орендар не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася (ч. 4 ст. 762 Цивільного кодексу України);

- Звільнення від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане орендарем через обставини, за які він не відповідає (ч. 6 ст. 762 Цивільного кодексу України);

- Форс-мажор.

Зміна або розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин

У разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, а якщо така згода відсутня, то у судовому порядку.

Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Зменшення плати або звільнення від плати у зв’язку з обставинами, за які орендар не відповідає, та можливість користування майном істотно зменшилася або відсутня

Встановлення карантину можливо розглядати як обставину, за яку орендар не відповідає, а тому може бути звільненим від оплати оренди, що узгоджується з правовою позицією щодо практичного застосування вказаного положення ст.762 Цивільного кодексу України, висловленою Великою палатою Верховного Суду.

Відповідно до позиції Верховного суду, наведена норма права визначає в якості підстави звільнення від зобов'язання сплатити орендну плату об'єктивну безпосередню неможливість використовувати передане у найм майно (бути допущеним до приміщення, знаходитись у ньому, зберігати у приміщенні речі тощо) через обставини, за які орендар не відповідає.

Форс-мажор

Наслідки карантинних обмежень є форс-мажором з 17 березня 2020 року. Настання форс-мажору повинно підтверджуватись сертифікатом, виданим ТПП. При форс-мажорі сторони договору звільняються від відповідальності за невиконання або неналежне виконання своїх зобов’язань або мають право відкласти виконання зобов’язань на строк дії форс-мажору.

Таким чином необхідно відповідально ставитись до укладення договору оренди та окрім його істотних умов, передбачити умови зменшення розміру орендної плати та форс-мажор, умови його дострокового розірвання в односторонньому порядку та внесення до нього змін.

Передбачення у договорі оренди вище зазначених умов збільшує ваші шанси, як орендаря, при настанні подібних непередбачених обставин та зберігає час на досудові або судові спори у майбутньому.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]