Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.02.2021 21:14

Залізничним лікарням необхідно повернути статус юридичної особи

Виконавчий директор в Центр Охорони Здоров'я АТ "Укрзалізниця"

Продовжуємо змінювати систему управління медичними закладами в структурі АТ Укрзалізниці.

Минулого року всі залізничні клініки отримали генеральних директорів та медичних директорів. Це рекомендація Міністерства охорони здоров’я України. Як раніше я вже писала, не може головний лікар вести господарсько-економічний напрямок і лікувати пацієнтів. Тому розділення посади головного лікаря сприяло більш ефективному управлінню лікарнею.

Проте у 2019 році всі медичні заклади Укрзалізниці були позбавлені статусу окремої юридичної особи. Час показав, що це було неправильне рішення. Лікарні втратили ефективність управління та оперативність прийняття рішень. В умовах пандемії коронавірусу ми пересвідчилися, що така практика не допомагає, а навпаки гальмує лікарні. Наприклад, коли тобі потрібно підвести кисень до ліжок за три дні, але процедурно вкластися в такі короткі терміни просто неможливо.

На даному етапі нам важливо покращити управління лікарнями на місцях. Тобто всі 8 залізничних клінік повинні стати окремими юридичними особами.

У багатьох може виникнути логічне запитання: а що нам це принесе? Більше повноважень – більше відповідальності, принаймні, такий принцип ми маємо переслідувати. На місцях це пришвидшить багато процесів, зокрема процес закупівель через prozorro. Більша самостійність якраз і передбачає більшу відповідальність за процес.

Наші лікарні в 2020 році активно почали співпрацювати з НСЗУ, відповідно, вони заробляють якісь гроші. Проте не завжди, маючи гроші, ти можеш їх використати за призначенням. Наприклад, НСЗУ перерахувала кошти за надання медичних послуг населенню в залізничних лікарнях АТ «Укрзалізниця», тобто це пішло в спільний казан, з якого виділяються кошти на утримання лікарень. І якщо потрібно закрити якесь дрібне питання відразу, то це зробити дуже важко. Необхідно подати заявку, а потім ця заявка може розглядатися місяцями. Тому важливо розуміти, що якщо ти не інвестуєш в модернізацію, то кожен наступний раз набагато тяжче конкурувати за пацієнта.

Повернення 8 залізничним лікарням статусу окремої юридичної особи — важливий крок, який ми повинні зробити. Таке рішення мають схвалити правління та наглядова рада Укрзалізниці. Покращення системи управління клініками — це ще один крок до того, щоб вони відповідали сучасним вимогам та мали змогу конкурувати на ринку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]