Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.08.2020 12:45

Реформа ЦОЗ Укрзалізниці – руйнуємо міфи

Виконавчий директор в Центр Охорони Здоров'я АТ "Укрзалізниця"

Настав час розвінчати міфи про реформу лікарень Філії «Центр охорони здоров’я» АТ «Українська залізниця»

«Центр охорони здоров’я» АТ «Українська залізниця» проводить реформу залізничної медицини. На диво, дані події спричинили появу ряду міфів, джерелом яких на превеликий подив є не сторонні люди, а окремі працівники галузі, які мали б розбиратися та навпаки давати об’єктивну оцінку ситуації, що мимоволі наштовхує на думку про їх упередженість та заангажованість.. Але матеріал не про це, а про руйнування міфів та далеких від реальності домислів.

Перш ніж почати, давайте розберемося з самим поняттям «реформи». Реформа – це зміна правил в сфері людського життя, що не зачіпає функціональних основ. Вчасне реформування – це зміна застарілих правил, приведення їх до відповідності сучасним викликам, для забезпечення розвитку. Зараз, ситуація з залізничними, клінічними лікарнями є такою, що реформа є єдиним виходом для їх збереження та функціонування. 

Міф 1. Залізничні лікарні будуть продані і закриті

Даний міф не відповідає дійсності. Хоч і профільні заклади «ЦОЗ» Укрзалізниці є збитковими, а сума збитків в 2019 році сягнула – 725 млн. гривень, продавати їх ніхто не збирається. По перше, це просто нелогічно, так як ніякі гроші від їх «міфічного» продажу не покриють збитки «Укрзалізниці». По друге, клінічні лікарні Укрзалізниці являються високоякісними медичними закладами з професійним персоналом і чудовим матеріально-технічним забезпеченням. Проблема полягає в правильному і якісному використанні даних ресурсів. Клінічні лікарні на залізничному транспорті будуть віддані в концесію на прозорих тендерах компаніям які візьмуть на себе ряд зобов’язань по розвитку цих медичних закладів, обслуговування залізничників та  збереження робочих місць. «Укрзалізниця» ж в свою чергу зможе витратити майже мільярд гривень на корисні потреби. Причиною розповсюдження міфу про «продаж» лікарень, може бути поведінка окремих посадових осіб  залізничних лікарень які «де-факто» вже передали майно лікарень «в концесію» приватним структурам, що приносять їм особистий прибуток.

Міф 2. В залізничників забирають страхування

Навпаки, зараз «Укрзалізниця» розробляє нову програму страхування залізничників. Щорічне страхове покриття для працюючих залізничників становитиме 150 тис. грн, а для пенсіонерів – 100 тис. Це якісно відрізняється від теперішньої практики неповного «покриття» медичних послуг, наслідком чого стають факти відмов лікарів надавати медичні послуги через недовіру до страхових компаній та відсутність гарантій як виплат страхових компаній лікарям так і відшкодувань для залізничників. Де-факто, зараз залізничники отримують не більше 2 тис. грн. Нова ж програма страхування дозволить збільшити страхування в 75 разів! Щонайважливіше, нова програма страхування дозволить забезпечити страховками всіх працівників галузі, тоді як сьогодні проблемою номер один є часткове забезпечення залізничників страховками на рівні 63% від загальної кількості працівників.

Міф 3. Медиків залізничних лікарень будуть звільняти

Даний міф використовують для маніпуляцій і негативного налаштування працівників залізничних лікарень. Він жодним чином не відповідає дійсності. Кваліфіковані лікарі, медсестри, санітари на 100% є працівниками на «вагу золота». Чи є логічним для концесіонера залізничної лікарні звільнення професіонала своєї справи? Аж ніяк. Виключенням можуть стати «мертві душі» - працівники які перебувають в штаті, але не ведуть жодної діяльності, або вже давно займаються іншим профілем діяльності. У всіх клінічних залізничних лікарнях будуть введені посади генеральних директорів, на зміну застарілим посадам «головних лікарів», посада яких віднедавна відсутня в кваліфікаційному довідника професій. Посади головних лікарів трансформуються в посади медичних директорів на яких будуть покладені суто медичні обов’язки. Безглуздо не використовувати багаторічний медичний досвід лікаря, покладаючи на нього завдання матеріально-технічного забезпечення. Реформа дозволить збільшити заробітну платню співробітників залізничних лікарень – зарплата медсестри виросте з 4 до 10 тис., а лікаря з 6,5 до 15 тис. згідно ставок. Тобто професіонали насправді отримають збільшення заробітної платні та умов праці – саме те, за що постійно виступають профспілки залізничників. 

Підсумовуючи, зазначимо головне – клінічні лікарні на залізничному транспорті «Центру охорони здоров’я» АТ «Українська залізниця» НЕ будуть закриватися! Залізничники будуть отримувати якісне медичне обслуговування та страхування!

Єдиною причиною чому система лікарень «Центру охорони здоров’я» може опинитися в стагнації – це відсутність реформування, що потягне за собою системні щорічні збитки. Занепокоєння змінами – це нормально, але треба зрозуміти, що її першочергове завдання – збереження медичного забезпечення працівників «Укрзалізниці».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]