Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.11.2020 20:26

Смартфоно-лікоть та текстовий кіготь: ці травми викликає залежність від телефону

Медіаексперт, журналіст

Занадто активне використання смартфону призводить до виникнення специфічних травм та інших негативних впливів на здоров’я.

Щодня пересічний власник смартфону використовує його понад три години. Листання стрічки соцмереж одним пальцем, розмова по смартфону, притиснутому до вуха, набирання повідомлень, постійно опущена голова – все це наслідки однієї великої проблеми під назвою «залежність від смартфону». На початках їх лікування просте – цифровий детокс, але з часом смартфонні травми вимагають звернення до лікарів та тривалої реабілітації. 

Ось декілька типових трамп, які викликає надмірне використання смартфонів, виділених авторами матеріалу на The Next Web. 

- смартфонний мізинець 

Виникає у тих людей, які тримають свої смартфони так, що основна вага припадає на мізинець, на ньому виникає вм’ятина, а суглоб цього пальцю може отримати запалення 

- смартфонний лікоть 

Ця травма може виникнути у них, хто довго тримає смартфон біля вуха, або багато розмовляє, лежачи в ліжку. Раніше такі травми стосувались тенісистів, зрідка піаністів, а зараз загроза їх виникнення зачіпає активних любителів поговорити по телефону. Дослідження показали, що використання мобільних телефонів збільшує на 69% навантаження на ліктьовий нерв. За деякими дослідженнями, смартфонний лікоть став другою за поширеністю травмою руки після синдрому зап’ястного каналу. 

- текстовий кіготь 

Ще одне поширене явище – біль у великому пальці та зап’ясті, пов’язані із використанням смартфону. Її ще називають текстовим кігтем - повторювана деформаційна травма, спричинена постійним згинанням та повторюваними рухами великого пальця об екран. Запобігти їй можна, якщо тримати телефони двома руками. 

- вплив на шию і дихання 

Тривале використання смартфона також змінює положення голови на шиї. Це пов’язане з тим, що людина проводить багато часу, опустивши голову вниз, дивлячись на екран. Деякі вчені відзначають, що такі зміни положення голови негативно впливають на роботу легенів, що з часом може призвести до зменшення кількість повітря, яке людина вдихає та видихаєж. 

Смартфонна залежність 

Всі ці травми – прямі наслідки залежності від смартфону, або смартфонної наркоманії, проблеми, яка стає все більш поширеною у всьому світі. 

Використання смартфону – додатків та соцмереж - викликає багато позитивних сигналів у мозку, пов’язаних із винагородою та добрим самопочуттям. Це призводить до ще більш активного використання смартфону і нових травм. 

Надмірне використання цього гаджету з часом може призвести до розвитку номофобії - страху залишитися без мобільного телефону. 

Що робити у випадку, якщо ви помітили у себе прояви цих розладів?

Для початку, зрозуміти, чи це дійсно залежність і оцінити кількість часу, яку ви проводите зі своїми смартфонами. І Android, і iOS-пристрої дозволяють оцінити екранний час, такн саме пропонують і додатки для соцмереж. Аналіз цих показників протягом кількох тижнів дозволить зрозуміти, чи є проблема і тоді уже можна буде задумуватись про конкретні кроки щодо цифрового детоксу.

 

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]