Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2020 19:46

Google встановлює ціну за хмарний фото-безліміт

Медіаексперт, журналіст

Безлімітна фото-«халява» для власників Android-пристроїв закінчилась. Тепер Google вирішила заробити на цьому.

Власників Android-пристроїв надзвичайно порадує нововведення від Google, яке стосується роботи сервісу «Google Фото». Роками цей сервіс сприймався як резервне джерело для фотографій, які робились на Android-смартфони. Цей сервіс був безкоштовним і більше мільярда користувачів щотижня розміщують на його сторінках біля 28 млрд фотографій та відео. Все це було безкоштовно, безлімітно та зручно. По суті, сервіс став невід’ємною частиною життя багатьох Anroid-користувачів, які тепер вимушені задумуватись, що ж робити з їх гігабайтами фотографій, які назбирались задовгі роки володіння Android-гаджетами. 

Цього тижня Google заявила про встановлення обмеження в 15 гігабайт для користувацьких фотосховищ. Це означає, що компанія почне підраховувати, скільки фотографій кожен конкретний користувач завантажує в Google Фото і  у випадку перевищення межі в 15 гігабайт для збереження своїх знімків треба буде платити. Невелику суму - $1,99 в місяць, проте аналітики підрахували, що дохід від такої нової послуги може скласти $3 млрд щороку. 

Звісно, ця новина не порадувала користувачів, багато з них пообіцяли піти і забрати свої фото. Проте якщо оцінити становище Google на ринку мобільних платформ, я думаю, що цей відхід буде не особливо помітним. Проте очевидно, що якщо подумати, скільки фотографій у людей зібралось на Google Фото, то багато з них почне платити. Тим паче, що сума ніби-то й невелика, що власне й підкреслюють в компанії Google, не забуваючи нагадати про зручність його та корисність для мільйонів людей. 

Ці зміни для користувачів сервісу є, по великому рахунку, логічним продовженням інших змін – ці ж $1,99 компанія заставила платити за збереження старих листів. Тому можна припустити, що такі ж пропозиції ми скоро побачимо і для інших сервісів Google, наприклад, для Google Drive. 

Цікаво, що фото з Google Фото компанія використовувала для навчання штучного інтелекту. Саме це було прийнятною платою за безлімітність сервісу. Можна припустити, що ця мета уже досягнена, або що у Google є досить інших фотографій, то ж вона може зараз обійтись без них і почати заробляти. 

В цій історії цікавим є ще один нюанс. Безлімітність Google Фото була проблемою для інших сервісів збереження фотографій, які не могли собі таке дозволити. Тому, в своїй більшості, щезли з ринку. То ж, дії Google – це демпінг, знищення конкурентів, формування свого монопольного становища та заробіток на ньому. Колись конкурентів було багато, і, не виключено, що вони могли б бути кращими і з кращими функціями, проте монопольне становище Google та її безкоштовний безліміт призвів до того, що ринок фотосховищ контролюється нею, а ще Apple. 

Історія з Google Фото – це прекрасна демонстрація того, як цей технологічний монстр, завдяки великій кількості продуктів, здатен пропонувати безплатно те, за що інші вимушені брати гроші. Інші – це ті, у яких немає 90%+ ринку пошуку і значної долі ринку цифрової реклами. 

Ця історія – це зайвий доказ необхідності регулювання діяльності BigTech, великих технологічних компаній, тому що інакше історії, подібні цій, будуть з’являтися знову й знову.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]