Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.11.2020 21:02

Невигідна інтернет-свобода: у ЄС вирішили знищити захищену комунікацію

Медіаексперт, журналіст

Вільний доступ до інформації та засобів комунікації (обміну повідомленнями) – може відійти в минуле. Або, принаймні, сильно змінитися в порівнянні з тим, до чого ми звикли на сьогоднішній день.

Зашифровані месенджери, захищена пошта та файлообмінники, та й будь-які інструменти, які дозволяють, з одного боку, обмінюватись контентом, а з іншого – залишати цю комунікацію і ці процеси таємними, вочевидь, використовуються різними нехорошими хлопцями. І уже далеко не перший рік точаться суперечки щодо того, щоб дозволити урядам / спецслужбам читати переписки цих нехороших хлопців. Бо сьогодні зробити це не так просто, треба принаймні бавитися з рішенням суду. 

Час від часу ідея забезпечення доступу спецслужб до зашифрованої переписки звучить, причому не один рік. І ось сьогодні знову згадали про те, що варто б надати доступ до зашифрованих повідомлень, причому згадали у Євросоюзі. Ніби-то це спричинили останній теракт у Відні. Уже з’явився проект документу, автори якого запевняють, що соціальні сервіси та інші провайдери несуть відповідальність за те, щоб їх інструменти не використовувались для незаконної діяльності, тероризму чи інших речей. Тому у ЄС хочуть створити інструмент для видалення матеріалів терористичного характеру. 

В документі сказано, що влада ЄС підтримує необхідність використання стійкого шифрування, проте це шифрування не повинно заважати спецслужбам займатись своєю роботою. Тому власники платформ та провайдери таких послуг повинні забезпечити доступ спецслужб до переписки користувачів. 

Іншими словами, месенджери і платформи повинні додати в свої сервіси бекдори – спеціальну «дірку» в коді, яка дозволить отримати доступ до даних додатку чи сервісу, в цьому випадку – читати зашифровану переписку користувачів. 

За умови використання end-to-end-шифрування у месенджерах, прочитати переписку їх користувачів неможливо. Це може бути реальним лише тоді, коли розробники месенджерів передадуть ключі шифрування спецслужбам. Це саме те, чого вимагали і не добились від Telegram в Росії. А зараз виходить, що країни старих демократій також усвідомили небезпеку існування інструментів захищеної комунікації і вирішили з цим боротися. 

Насправді ця боротьба триває давно і заяви про те, що варто усунути етап отримання рішення суду з організації процесу доступу до контенту, звучали ще декілька років тому і не один раз і з вуст можновладців різного рівня і з різних країн – про це говорили чиновники ФБР, високопосадовці Великобритані, Австралії. Боротьба з тероризмом – це такий собі ідеальний привід для того, щоб впровадити бекдор, заборонити захищені сервіси чи придумати щось іще. Або заблокувати окремі онлайн-сервіси. Поки це лише бесіди, проте приклад того, як бесіди перетворюються в реальні дії та закони ми маємо – закони у нашого північного сусіда і кримінальна відповідальність за «лайки» та «репости» викликають і подив, і обурення. Але не менше обурення викликають і заяви американського мінюсту від жовтня цього року про те, що шифрування в месенджерах несуть загрозу суспільній безпеці. 

Ідея ЄС заборонити шифрування, точніше, нівелювати його захист, по-перше, призведе до втрати цими інструментами існуючої аудиторії, а ще - до появи нових, супер-захищених месенджерів. Ймовірно, не таких масових. Можливо, платних (що відбулось з ринком VPN, де майже не залишилось адекватних безкоштовних продуктів). І заголовок 2013 року «В будь-якій незрозумілій ситуації роби захищений мессенджер» стає реальним знову.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]