Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.09.2021 10:23

Нова парадигма для країни

Правозахисниця

І, може, дасться заповіт новий, і дух нові напише нам скрижалі. Леся Українка «І ти колись боролась, мов Ізраїль…»

ПРО УКРАЇНУ І «КВАНТОВИЙ СТРИБОК»

З часів проголошення незалежності, в нашій країні є запит на створення нового, справедливого суспільного договору, де людина, громадянин є фундаментальною основою державотворення. 

Нинішня структура державного управління нівелює суб’єктність людини, громадянина та їх суверенної волі. Тому в Україні роками триває стихійний процес формування розрізнених спільнот, що прагнуть захистити свої права та законні інтереси. Викликом на найближчий період стане консолідація таких спільнот в інтересах людини та української державності.

Діючі державні інституції підтверджують у кожній фазі політичного циклу тільки свою невідповідність часу та новим як внутрішнім, так геополітичним викликам. Україна має зробити «квантовий стрибок» для переходу від домініону (форми політичної системи, що є проміжною формою між самоврядною колонією і суверенною державою) до повноцінної країни-суб’єкта.

Тридцятирічна діяльність покращення системи управління країною точковими рішеннями, призвело до дисбалансу між існуючою системою державного буття та сучасними викликами і потребами суспільства. 

Виходом на новий етап трансформації системи інституційного управління та суспільних відносин є перегляд конституційних домовленостей на взаємовигідних суспільству засадах, основною місією яких є реалізація змісту «людина – суб’єкт». Це шлях до виведення країни з системної інституційної кризи та створення алгоритму розвитку та реалізації наявного потенціалу України. 

СУБ’ЄКТНІСТЬ

На мою думку, варто на загальнодержавному рівні обрати ідеологію суб’єктності людини, інтегрованої у загальнонаціональну та геополітичну систему балансів.

Це акумуляція відновлення цінності людини в умовах оновленого світу, його реставрації та перебудови, де Україна постане носієм технологічних інтеграційних процесів нового зразка.  

Україна майбутнього – мультикультурний об’єднавчий центр у системі координат світової рівноваги, де держава діє виключно як інструмент для створення умов самореалізації індивіду.

Свобода, суспільство, світ – базові змісти для цивілізаційного позиціонування України  в контексті суб’єктності людини та балансу спільнот.

УТОЧНЕННЯ ЗМІСТІВ

Свобода – людина в умовах майбутнього цивілізаційного позиціонування, відновлення справедливості в наданні рівних можливостей реалізації прав.

Суспільство – перегляд системи взаємодії спільнот, синхронізація різностей в контексті гармонійного поєднання та тенденцій розвитку.

Світ – геополітична  платформа співпраці, де Україна розвиває партнерство з країнами, що є прогнозованими в своїх діях та сповідують принципи економічного зростання.

ЦИВІЛІЗАЦІЙНИЙ ВЕКТОР

Україна – цивілізаційний суб’єкт з пріоритетними для модернізації країни напрямами: управлінським, економічним та безпековим. Головними геополітичними принципами для країни має стати раціональність та прагматизм.

І реалізувати це легко.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]