Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.11.2022 11:39

Переміщення готівкових коштів через кордон України

CEO, засновниця Tomash Consulting

Поради від податкового консультанта для тих, хто збирається виїхати з валютою за кордон

Якщо ви плануєте відправитися в іншу країну та везете із собою готівку, перевірте, чи є у вас усі докази для підтвердження, звідки ви отримали ці гроші.

Якщо ви вивозите понад 10 000 євро у валюті, вам потрібно буде підготувати певні документи. Для митниці є різниця, чи ці кошти ви отримали, просто знявши з рахунку, чи за укладання угод з нерухомості. 

У цій статті я розповім, які докази вам необхідно зібрати та що вказувати в митній декларації. 

Загальні умови декларування валюти

Згідно з Постановою Правління національного банку України № 5 від 02.01.2019 року «Про затвердження Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті», щоб фізичні особи-резиденти могли вивезти або переслати валютні цінності, зокрема готівкову валюту, за межі України в загальній сумі, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 євро, їм потрібно підготувати відповідні документи. 

Це мають бути:

● документи, які підтверджують зняття цією фізичною особою готівки з власних рахунків у банках;

● квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою (у разі здійснення такої операції) виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення в еквіваленті 10 000,00 євро;

● документи, які підтверджують походження готівкових валютних коштів.

Документи, що підтверджують зняття готівки з власних рахунків у банках фізичними особами-резидентами з метою її вивезення, є чинними протягом 90 календарних днів із дня зняття ними готівки з власних рахунків у банках.

У випадку переміщення через кордон України валютних цінностей у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 10 тисяч євро, фізична особа обирає “червоний коридор” для проходження митного контролю, що передбачає заповнення митної декларації та надання підтвердження щодо походження готівкових коштів. 

Збір доказів про кошти від угод з нерухомістю

Якщо ви отримали готівку внаслідок продажу об'єкта нерухомого майна, такі операції підлягають нотаріальному посвідченню. Нотаріальне затвердження свідчить про те, що нотаріус у своїх діях керується Постановою Правління Національного банку України 29.12.2017 № 148 «Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні». Згідно з цією постановою, фізичні особи мають право здійснювати між собою розрахунки готівкою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі до 50 000,00 гривень включно.

Платежі на суму, яка перевищує 50 000,00 гривень, здійснюються шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення та/або переказу коштів на поточні рахунки (у тому числі на депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті).

Тобто, за договором купівлі-продажу об'єкта нерухомого майна, фізична особа як продавець може отримати розрахунок двома способами:

● частково готівкою, що не перевищує гранично встановлену суму, частково шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок;

● шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, або внесення та/або переказу коштів на поточні рахунки. 

Збір доказів про зняття та обмін коштів у банку

Зняття коштів фізичними особами з розрахункового рахунку в Україні обмежується Постановою Правління Національного банку № 18 від 24.02.2022 року. Згідно з нею, заборонена видача в Україні готівкових коштів у гривнях з рахунку клієнта в національній валюті в обсязі, що перевищує 100 000,00 гривень на день (без урахування комісії банку).

Коли ви знімаєте кошти з розрахункового рахунку, вам мають видачою банківських квитанцій, наданих у додатку 13 до Інструкції про порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 25.09.2018 №103.

Обмін готівкових коштів в національній валюті на валютні готівкові кошти супроводжується видачею квитанції про здійснення такої операції, форма якої наведена в Додатку 1 до Порядку «Про затвердження Положення про здійснення операцій із валютними цінностями», затвердженого постановою Правління національного банку України від 02.01.2019 року № 2.

 Поради для підготовки необхідних документів і проходження декларування

Тож, якщо ви плануєте вивезти готівку в сумі понад 10 000 євро, ви повинні надати підтвердження походження готівкових коштів у такому вигляді:

● банківські квитанції про зняття готівкових коштів, які є чинними протягом 90 календарних днів із дня зняття готівки з власних рахунків;

● квитанції про здійснення валютообмінних операцій.

Також для перевезення валюти, що дорівнює чи перевищує еквівалент 10 тисяч євро за офіційним курсом валют, встановленим Національним банком України на день переміщення через митний кордон України, підлягає письмовому декларуванню митним органом згідно з Порядком транскордонного переміщення валютних цінностей в повному обсязі.

Бланк митної декларації транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей ви зможете знайти в додатку до Постанови Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 р. № 203.

Підсумок

Отже, для вивезення готівкових валютних коштів за кордон у суму, що дорівнює або перевищує еквівалент 10 тисяч євро за офіційним необхідно:

1) Надати документи, що підтверджують походження коштів:

● банківські квитанції про зняття готівкових коштів, які є чинними впродовж 90 календарних днів із дня зняття готівки з власних рахунків у банках;

● квитанції про здійснення валютообмінних операцій.

2) Заповнити митну декларацію транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей на всю суму коштів, що вивозяться за кордон.

На практиці у вас можуть вимагати дещо більший перелік додаткових документів для підтвердження походження коштів.

Якщо у вас виникнуть складнощі з перетином кордону та провезенням валюти, рекомендую звертатися до професійних податкових консультантів, які допоможуть вам у підготовці й поданні необхідних документів для успішного проходження митного контролю. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]