Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.01.2018 14:22

In God we trust or Trump. Або ж гроші правда чи вигадка?

Початок див.: «Ви часом не бажаєте поговорити про ген нашого мему?

Початок див.: «Ви часом не бажаєте  поговорити про ген нашого мему? 

(http://blog.liga.net/user/mterekhov/article/29186.aspx)

Доброго дня! Сідайте зручніше бо наша машина часу повертається у минуле на декілька тисяч років тому. Отже люди бігають племенами по пустелі в пошуках їжі, сексу та навіжених танців біля вогнища (у наш час основна маса молоді робить все це ж саме на  дискотеках, ну хіба що без вогнища). Ну що тут вдієш, то були дикі часи без Інтернету та книжок! Проте незабаром людина усвідомлює що можна жити колективно та займатися скотарством або ж с/г виробництвом і краще забезпечувати свою продуктову безпеку.

То тут, то там, кочові племена осідають та створюють села, села об’єднуються згодом в ОТГ (згідно ЗУ «Про об’єднанні територіальні громади»), а потім вже на базі ОТГ виникають міста. Допоки ти бігаєш за отарою пасовищами, або ж  як агроном з плугом твоя валюта це їжа - основна цінність людини у ті далекі часи. Добре поїв отже сильний воїн, сильний воїн виграв битву, заволодів рабами, і ось він має ще більше їжі яку добувають для нього його вірнопіддані. Загалом можна не працювати, займаючись фізичною підготовкою використовуючи кілокалорії що добули для тебе слабкіші за тебе раби і які тобі нічого не вдіють, якщо постійно їх роз’єднувати і не давати об’єднатися проти себе. І саме перші гроші це були чітко виміряні, спеціально виробленими тарілками-мірилами, жменьки ячменю. В кого жменьок більше той багатіший і може їх виміняти на інші речі в основному також їжу (рибу, олію, м'ясо, шкіру). Авторами цієї концепції курсу ячменю до всього іншого були Стародавні Шумери 3 тис. років до н.е.

Картинки по запросу гроші

Зрозуміло? Їдемо далі.

Роки ідуть виникає проблема треба їхати в інше поселення купити риби, а ячмінь тамтешні  не  їдять бо місцевий божок так наказав, а їсти їм дозволено лише м'ясо та рибу. Що робити? Скотарі  живуть високо у горах у них можна виміняти ячмінь на м'ясо проте  за два барани потрібно виперти в гори фуру ячменю і втратити три дні, якщо ще до того часу миші ячмінь не сточать. Виникла потреба в універсальному товарі який би давав можливість розраховуватись в бартерних операціях (привіт 90-тим!!!) набагато зручніше і всім би прийшовся до смаку. До того ж курси обміну ячменю до м’яса постійно скачуть. А ще одне але, якби на ринку продавались сто товарів, покупці та продавці мали б знати 4950 різних обмінних ставок, а при 1000 товарів – 499 500 ставок.  

Виникли наступні валюти: шматки срібла, шматки золота, камінці, гребінці та інші мушлі, згодом, коли виникли перші держави з об’єднаних або захоплених міст, все це  перетворилось на золоті та срібні монети, що друкувались королями, з їхнім зображенням та написами що ці монети схвалені владою церкви. Навіщо на грошах лице поважної людини? Авторитет цієї людини переходить і на гроші, а їм був потрібен авторитет,  бо самі по собі вони людині нічого не дають, гроші не з’їсти і кілокалоріями себе не забезпечити. Отже гроші це об’єкт людської уяви або просто мем, якому людство надало матеріальної форми та наділило сенсом. Все це саме люди робили з ідолами на початку часів. Ритуальний стовп був наділений якостями які стовпам у природі не належать. Ідоли мали душу, розум та могли впливати на довколишній світ людини магічним чином.  

Ліричний відступ:

«Виникнення світового ринку (світової змови):  1626 року голландський колоніст купує у індіанців острів Мангеттен за намисто. Виникає питання: Хто в цій ситуації дурень? Індіанці віддали цілій острів за якусь біжутерію. Проте вони й уявлення не мали що взагалі таке ринок землі і тим паче що землею можна володіти чи мати право власності на землю (чимось нагадує Україну). Проте намисто вартувало для них щось, можна було у сусіднього племені виміняти на шкури тварин або на гарну скво. Можна порівняти ту угоду з наступним : «Міліонер пропонує вам діамантову діадему, за те що ви йому продасте Місяць (супутник Землі)». Хто ж відмовиться від такої пропозиції? Отже хто дурень в цій угоді купівлі-продажу? Як висновок з цього, розпочалася усесвітня змова людей з метою формування світового ринку на якому все б продавалося і покупалося, якщо на нього виникає попит.»  

Далі еволюція грошей була банальною, металеві монети для зручності замінили папірцями, папірці на цифри в комп’ютері що мандрують мережею Інтернет від одного банківського рахунку до іншого. У 2006 році в світі знаходилось в обігу 437 трильйонів доларів з них лише 47 трильйонів це монети та банкноти. Виникла також окрема гілка грошей у вигляді боргових розписок на пред’явника та цінних паперів, акцій компаній, різного роду ваучерів та білетів МММ. Різниця одних від інших в тому, що в ролі емітента перших виступає держава в ролі інших будь-хто (і може навіть розмістити на цих нових банкнотах свій профіль).

Запитання для самоконтролю:

Що таке біткоін?

Що за президент на ньому зображений?

Церква давала свою індульгенцію на випуск біткоінів?

Чи зможу я купити в селі хуру гною за біткоін?

І хто взагалі вірить у біткоін? 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]