Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.07.2020 18:28

Перспективи українського фешн-бізнесу після пандемії COVID-19

Співвласник Групи компаній X-tend Group, керуючий партнер та засновник New Fashion Zone

У відповідь на коронакризу Business of Fashion разом із консалтинговою компанією McKinsey & Company видали звіт The State of Fashion Coronavirus Update...

Унаслідок світової кризи, спричиненої пандемією коронавірусу, майже всі міжнародні сфери економіки та культури зазнали значних змін, і фешн-індустрія — не виняток. Дві основні тенденції, що зачіпають Україну — це нові складнощі та можливості для росту. Розглянемо, яким може бути модний бізнес у постпандемічній Україні.

Складнощі

Криза принесла у фешн-світ нові проблеми, які потрібно вирішувати. У відповідь на коронакризу Business of Fashion разом із консалтинговою компанією McKinsey & Company видали звіт The State of Fashion Coronavirus Update, у якому докладно йдеться про майбутнє фешн-індустрії. Говорячи про цифри, можна згадати, що до кризи дохід світового модного бізнесу складав 2,5 трильйона доларів, а тепер прогнозується падіння доходу на 27–30%. Ринок почне повільне відновлення лише у 2021 році. Зважаючи на відсутність державної підтримки галузі моди під час карантину, в Україні цифри виглядатимуть навіть гірше.

Багато світових фешн-компаній збанкрутують унаслідок кризи. Більше 80% європейських і південноамериканських модних брендів постраждали внаслідок тривалого локдауну та зачинення оффлайн-бутиків. Аби вижити, компанії почнуть поглинатися та об’єднуватися, але в Україні не варто очікувати такої бізнес-реакції. На жаль, наш бізнес через брак довіри радше буде інвестувати 100% збитків, ніж задовольнятися часткою у потенційно прибутковій компанії.

Можливості

Незважаючи на труднощі, в українських дизайнерів з’явилася можливість заявити про себе та продемонструвати свою продукцію ринку в нових умовах. Варто звернути увагу на декілька трендів: діджиталізацію, антиспоживання, вироблення люкс-сегменту та сталість бренду.

У світі спостерігається тренд до зростання онлайн-технологій щодо каналів збуту та ланцюжків постачання. Експерти називають це реальністю digital-first. Брендам варто подивитись на досвід китайського гіганта TaoBao, який показав + 700% зростання лайфстрімінгу з моменту старту локдауну в березні 2020 року, таким чином будуючи нові діджитал-канали постачання та комунікації зі споживачами. Nike збільшив діджитал-продажі в регіоні на 36%. Тепер бренди повинні почати шукати нові шляхи співпраці з оптовими продавцями й онлайн-ритейлом.

Криза — ще й тренд антиспоживання. В Європі та США понад 65% споживачів розраховують зменшити витрати на одяг, тоді як лише 40% сподіваються на зменшення загальних витрат на домогосподарство. Щоб розпродати склади готової продукції зі сезонними колекціями, ритейлери почнуть продавати речі з шаленими знижками. Gucci, наприклад, відмовляється від сезонності колекцій і буде проводити покази всього два рази на рік. Мода мінімізується.

Що стосується люкс-сегменту, споживачі швидко повернуться до сплати повної ціни за якісний і позачасовий товар, як це було після фінансової кризи 2008 року. Це також добрий шанс для української моди показати світу нову якість за помірну ціну.

Покупці все більше будуть зважати на свою довіру до бренду, перед тим як приєднатися чи відмовитися від нього: тренд щодо екологічного та якісного одягу продовжується й надалі. У США та Європі більше 15% споживачів розраховують на купівлю саме такої продукції.

На кого орієнтуватися

На завершення хочу навести приклад модного дому Prada, який добре передчуває вітер змін. Лоренцо Бертеллі приєднався до сімейного бізнесу, щоб очолити маркетинг і комунікації, у вересні 2017 року. Більше того, Раф Сімонс також долучився до Prada, ставши креативним содиректором. Разом із засновницею та головним креативним директором Міуччею Прада вони розробляють нову літню колекцію 2021 року. Цей приклад яскраво ілюструє запит ринку на нові обличчя й швидку реакцію бренду на надану можливість.

Я з оптимізмом дивлюсь на перспективи українського фешн у світі після кризи коронавірусу. Нещодавно наші українські дизайнерки вибороли три перші місця у трьох номінаціях на міжнародному конкурсі молодих дизайнерів Frankfurt Style Award, серед 160 учасників із усього світу: Anna Kostochka, Yevgeniya Melnyk і Mira Matchina. Також радує перспектива підтримки культурних проектів із розвитку індустрії моди, таких як Ukrainian New Fashion Days 2020, що проходить за підтримки Українського культурного фонду. Він яскраво символізує потребу в новому та свіжому модному погляді у відповідь коронакризі. Що нам зараз і потрібно.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи