Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.09.2023 17:11

7 кроків для успішного переходу вашого бізнесу на платформи хмарних обчислень

Директор з розвитку бізнесу ЦОД, Tet

Якими мають бути перші дії ІТ-менеджера для оцінки корисності хмарних послуг у компанії та якими є перші кроки щодо правильного впровадження хмарних обчислень?

Усе частіше ми чуємо про те, що ІТ-компанії та великі оператори хмарних обчислень пропонують бізнесам перенесення ІТ-інфраструктури за межі підприємства, у хмару. Такі вислови, як «капітальні витрати замінюються операційними» та «стратегія, орієнтована на обчислення у хмарі» стають все поширенішими.

Однак попри те, що останніми роками розвіялися міфи про незахищеність і високу вартість послуг хмарних обчислень порівняно з локальною інфраструктурою, виникають інші запитання. Насамперед про те, якими мають бути перші дії ІТ-менеджера для оцінки корисності хмарних послуг у компанії та якими є перші кроки щодо правильного впровадження хмарних обчислень.

То з чого потрібно починати?

1. Оцініть видатки й адаптованість бізнесу до витрат за моделлю публічної хмари

Структура витрат на платформу хмарних обчислень суттєво відрізняється від витрат, пов'язаних із самостійним обслуговуванням інфраструктури. Якщо порівняти витрати у розрахунку на одиницю гігабайт пам'яті, може здатися, що використання публічної хмари обходиться дорожче, ніж купівля фізичних серверів. Однак комплексний розрахунок, який включає усі важливі аспекти — придбання серверного обладнання та ліцензії, адміністрування, гарантійне обслуговування, електроживлення, підключення до інтернету, резервування ІТ-ресурсів — демонструє разючу різницю вартості одиниці ресурсу. Це пов'язано з тим, що всі згадані витрати вже включені у вартість використання публічної хмари, а у випадку придбання серверів усе це необхідно забезпечити самостійно.

Водночас ви маєте звернути увагу на можливі додаткові витрати. Багато великих постачальників хмарних послуг стягують додаткові кошти за речі, які не потребують витрат у власній серверній кімнаті. Сюди можуть входити плата за передані дані, пропускну спроможність, дискові операції та багато іншого. Необхідно ретельно вивчити всі ці нюанси та переконатися, що вони не призводять до непропорційного збільшення витрат.

Так чи інакше, дуже важливо зосередитися на тенденціях і наслідках втручання у системи безпеки. Хоча фішингові атаки зазвичай не спричиняють настільки значні витрати, як це роблять масштабні порушення безпеки, підприємства малого та середнього бізнесу є більш сприйнятливими до фішингу через його широке використання. Фішинг є найбільш розповсюдженим способом цілеспрямованої крадіжки даних: на його частку припадає 16% таких атак.

2. Візьміть до уваги, що в публічних хмарах ресурси використовуються спільно з іншими користувачами

У 99% випадків це буде проблемою. Однак можуть виникнути ситуації, коли потрібне надзвичайно інтенсивне використання ресурсів, чому можуть завадити інші користувачі публічної платформи. Можливості віртуального сервера обмежені базовим фізичним сервером, на якому він розташований. Якщо інші користувачі теж використовують цей сервер, потенційно це може обмежити ресурси, доступні вашому віртуальному серверу.

Дане явище відоме як ефект «галасливого сусіда». Вкрай важливо обговорити це з постачальником платформи хмарних обчислень, аби гарантувати, що перехід у загальнодоступну хмару не вплине на вашу роботу. Також можна розглянути гібридні хмарні рішення, коли частина інфраструктури розміщується на платформі хмарних обчислень, а інша — у дата-центрі з фізичним обладнанням.

3. Переконайтеся, що наявні ліцензії можна використовувати і в публічній хмарі

Щоб уникнути проблем із віддаленим доступом до серверів після міграції інфраструктури до хмари, необхідно оцінити наявне мережеве рішення і його рівень безпеки. Ці вимоги мають бути перевіреними у провайдера платформи хмарних обчислень перед продовженням міграції.

До того ж важливо оцінити потенційний вплив зміни публічної IP-адреси. Якщо IP-адреса налаштована на зміну, потрібно почати підготовку для пом’якшення будь-яких збоїв у роботі DNS-сервісів. Залежно від обраного підходу до міграції необхідно перевірити мережеві зв’язки. Важливо визначити, як перейти від «старої інфраструктури» до нового середовища, що може включати створення проєкту підключення корпоративної мережі у разі потреби.

4. Оцініть наявне мережеве рішення та рівень його безпеки

Щоб оцінити тривалість міграції вашої IT-інфраструктури, необхідно попросити у провайдера послуг інформацію про середню швидкість міграції віртуальних машин (VM). Це передбачає визначення окремих параметрів і проведення тестів перед міграцією. Отримані під час тестування віртуальних машин результати допоможуть вирахувати очікуваний час міграції для усієї IT-інфраструктури.

5. Спрогнозуйте, з якого середовища віртуалізації ви перейдете

Перед ухваленням рішення про міграцію вашої інфраструктури до платформи хмарних обчислень надважливо визначити джерело і призначення середовищ віртуалізації (до прикладу, VMware, Hyper-V, Xen, KVM тощо) та конкретні інструменти, які ви застосовуватимете для перетворення віртуальних машин. Цей вибір може значно вплинути як на таймлайн міграції, так і на управління інфраструктурою. Чому це важливо? Якщо ваша команда звикла до одного середовища віртуалізації, то при переході до іншого може знадобитися додаткове навчання ваших IT-експертів.

6. Розробіть план міграції інфраструктури

Щоб забезпечити плавний перехід вашої IT-інфраструктури до хмари, важливо створити принаймні попередній план міграції з описом потрібних кроків. Цей план має бути всебічним, щоб не випустити з уваги важливі аспекти під час процесу міграції. Для кожного кроку важливо визначити залучених до міграції осіб, зокрема клієнтів, аутсорсингові команди, розробників тощо. Крім того, не нехтуйте створенням матриці відповідальності, щоб чітко визначити і розподілити ролі та обов’язки.

7. Тести після міграції та план перевірки

Аби переконатися, що нова система хмарних обчислень відповідає вашим очікуванням і безперебійно працює, важливо мати чітке бачення того, як IT-інфраструктура та застосунки повинні функціонувати після міграції. Перед початком міграції бажано створити всебічний план тестування функціональності та продуктивності. Цей план слугуватиме як інструмент для оцінки успішності роботи після міграції.

До того ж важливо переглянути і внести будь-які необхідні коригування до системи підтримки клієнтів для ресурсів, переданих до нового середовища, зокрема процедури моніторингу та бекапу. Не забувайте про важливість плану «Б» у разі відхилення від початкового плану.

Хоча описані вище кроки вимагають певних зусиль, перехід на платформу хмарних обчислень вартує того. По-перше, застосування хмарних систем забезпечить кращу гнучкість і спрощену передбачуваність витрат у мінливі часи. По-друге, це значно поліпшить доступність системи, оскільки усі IT-ресурси, підключення до інтернету та центри обробки даних з системами хмарних обчислень резервуються. Зручність і доступність хмар дає підприємствам більше переваг порівняно з розміщенням серверів у власних офісах.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]