Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.02.2020 16:38

Do you speak Organic?

Експертка з міжнародної торгівлі, радниця директорки ДУ "Офіс з розвитку підприємництва та експорту"

"Clean label", "Free-from" чому треба запам’ятати ці терміни та починати їх вживати.

Споживчі тренди невпинно змінюються в бік екологічності, люди все більше міркують над походженням того, що опинилося на їх тарілці та яким способом воно було вирощено. Тож, що треба знати про споживання органічної продукції та яке ж місце вона займає у секторі харчової промисловості?  

Просто = корисно

Споживачі втомлюються від надмірно оброблених продуктів і хочуть покладатися на знання природи і минулих культур при виборі свого раціону: починаючи від складу інгредієнтів до технологій обробки і методів ведення сільського господарства. Результатом є поява, в асортименті магазинів, все більше «clean labels» та органічних пропозицій в кожній категорії продуктів. 

Маркування «без ГМО», «без штучних барвників/консервантів» — справді виглядають знайомими? Тож, «clean labels», дослівно — “чиста етикетка”, означає, що продукт було створено максимально без використання синтетичних компонентів, з меншої кількості інгредієнтів, а його склад є зрозумілим споживачеві  та вважається ним корисним.  

Подовжувачі життя

За сучасних умов постійного стресу та шаленого ритму життя, споживачі шукають для себе засоби поліпшення щоденного самопочуття та превентивні заходи запобігання хворобам, виснаженню та браку енергії. І першим кроком є перегляд раціону в бік так званих «суперфудів» та продуктів з виключенням певних інгредієнтів, як то “без глютену”, “без лактози”, тощо. 

Економимо час

Для конкурентоспроможності на сучасному ринку, бренди мають успішно вирішувати певні потреби споживачів, наприклад, економія часу на приготування їжі або винайдення нового способу як змусити дітей їсти овочі.  

Тож виробники експериментують  з поживністю інгредієнтів, новими форматами пакування та подачі, міксують овочі і фрукти, та активно використовують дані щодо трендів споживання поколіннями Z та Y, так званими «міленіалами», що радикально вплинули на культуру вживання продуктів.

Наприклад, Американська компанія розробила смачне та корисне морозиво з додаванням «прихованих» овочів: шоколад із цвітною капустою, полуниця та морква, ваніль з кабачком та ін.  Окремо зберігається попит на “корисний фаст-фуд” та формати “on-the-go” (на ходу), такі як, цільнозернові граноли, корисні снеки або ж органічний суп, який потрібно лише розігріти. 

Дорога до полиці магазину… 

Відсутність відкритої інформації про природу продукту, постачальників та методах логістики, руйнує довіру споживачів. Тому тут на допомогу компаніям приходить технічний прогрес — програмне забезпечення, системи автоматизації, GPS та дрони на виробництві і в логістиці, допомагають зробити шлях продукту до магазину більш зрозумілим для кінцевого споживача. 

Загальні тренди 

Окремо хочу зауважити, що, на сьогодні,  найбільшими ринками органічної продукції є США, Німеччина та Франція.  

Жителі Швейцарії та Данії найбільше піклуються про те, які продукти вживають, тому вони є лідерами по споживанню органіки на душу населення  (312 євро відповідно, при середньому рівні споживання для ЄС в 67 євро). А загальний обсяг світового ринку органічної продукції 2018 року склав близько 105 млрд дол. США, що на 10% більше, ніж попереднього року. 

Отже, як ми бачимо, якість та походження продуктів виходять на перший план, при виборі товарів споживачами по всьому світу, для щоденного вжитку. Особливо це актуально для жителів міст, які все більше вдивляються у склад, зазначений на етикетці, адже не мають можливості вирощувати продукцію власноруч.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]