Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.02.2024 14:00

Старт на Shopify в 2024: покрокова інструкція

Співзасновник та керівник відділу «Upgrade» компанії Handmade-Hub UA

Сьогодні я поділюся досвідом та надам покрокову інструкцію, як почати продавати на Shopify у 2024.

Shopify - одна з найбільших платформ електронної комерції, на базі якої можна створити якісний інтернет-магазин. Причиною його популярності стала легкість налаштування та масштабування. Тож сьогодні я поділюся досвідом та надам покрокову інструкцію, як почати продавати на Shopify у 2024.

1. Вибір ніші 

Навіть якщо ви вже обрали нішу, або маєте діючий бізнес і просто його масштабуєте, варто все ж проаналізувати ринок, щоб зрозуміти сучасні тенденції та поведінку клієнтів. Аналітика допоможе скоригувати стратегію та, можливо, підкаже трендові товари в вашій сфері. 

Якщо ви ще тільки обираєте майбутні товари, це забезпечить вам старт з актуальних товарів, які мають популярність на ринку. 

Як приклад аналітичного інструменту, візьмемо один з найпопулярніших сервісів - Google Trends. Він дозволяє зрозуміти інтереси користувачів по регіонах, завдяки чому ви можете побачити, наскільки ваш товар буде корисним і актуальним для ваших майбутніх покупців.

2. Вибір та покупка вдалого доменного імені 

Як не дивно, багато людей не беруть до уваги важливість цього кроку. Підходящий домен – це перше, що бачить ваш клієнт, коли тільки планує перейти до вашого магазину. Воно справляє найперше враження, і навіть може підвищити впізнаваність бренду, покращити рейтинг в пошукових системах та сприяти ефективному маркетингу. 

Вибираючи доменне імʼя, потрібно зробити його легким для запамʼятовування та показати в ньому основний напрямок свого продукту. Наприклад, якщо ви продаєте засоби по догляду за шкірою, доречним буде слово «шкіра» (skin) у вашому домені, адже воно викликає миттєвий резонанс з відповідними товарами. 

Можна також включити ключові слова до домену для покращення видимості магазину для вашої аудиторії, але тут варто бути обережним: важливо, щоб домен залишався впізнаваним та не перевантаженим.

3. Налаштування свого Shopify-магазину 

Ось тут і починається найцікавіше! Після створення облікового запису та покупки доменного імені ми починаємо налаштування інтернет-магазину. Для цього натисніть «Почати безкоштовну пробну версію» та слідкуйте інструкціями. 

На Shopify є безліч тем та шаблонів. Серед них вам потрібно обрати ту тему на ваш смак, яка найкраще покаже специфіку вашого магазину. 

Більшість тем мають можливість налаштувати сторінку продукту, де ви можете змінювати вміст, шрифт та макет. 

На сайті є як безкоштовні, так і платні теми, тож ви точно зможете обрати підходящий шаблон. Або можете замовити власний дизайн теми у дизайнера. Платформа не потребує обширних знань у кодуванні, адже розроблена з принципу «отримуєш саме те, що бачиш».  

Кожна тема має широкий вибір можливостей налаштувань. Це дозволяє власникам магазинів додавати на свій сайт такі унікальні елементи, як власні банери, рекомендовані товари та посилання на соцмережі. Ще однією перевагою платформи є гарантія того, що ці теми автоматично адаптуються до різних розмірів екрана. Це означає зручність покупок як для користувачів ПК, так і для тих, хто буде використовувати мобільні пристрої.

4. Створення або завантаження своїх товарів 

Після вибору шаблону треба завантажити товари. Для цього зайдіть в «Товари» та натисніть «Додати товари». Тут потрібно заповнити інформацію по кожному з ваших продуктів, а також завантажити їх зображення. 

Звичайно, такий спосіб займе чимало часу, якщо робити кожен товар по черзі.  Якщо ви маєте файл .CSV, ви зможете легко завантажити його для всіх товарів.

Варто лише переконатись, що файл відформатований за вимогами Shopify.  Наприклад, ви захочете додати до файлу наступну інформацію:

• Назва
• Тіло (HTML)
• Виробник
• Тип
• Теги
• Варіант SKU
• Варіант штрих-коду 

Щоб полегшити роботу над цим файлом, Shopify надає приклад, щоб було легше заповнити всю інформацію.  

Щоб завантажити файл, відкрийте «Товари» та натисніть «Імпортувати. Вам відкриється вікно, в якому ви зможете вигрузити файл CSV.  

Ось декілька порад, на що варто звернути увагу при оформленні:

• Дотримуйтесь єдиного стилю оформлення — це забезпечить більш професійний та стильний вигляд товару;
• Старайтесь використовувати фото та відео високої якості — розмитість та низька роздільна якість зображення можуть відлякати потенційних клієнтів.
• Готові картки товарів обʼєднайте в колекції — наприклад, «Одяг», «Взуття», «Аксесуари» тощо. 

Крім порад про те, що варто робити, зазначу деякі обмеження від Shopify. Платформа забороняє продаж таких товарів:

• Тютюнові вироби.
• Вогнепальна зброя, вибухові речовини.
• Феєрверки.
• Продукти, що пропагують ненависть та дискримінацію.
• Контент та послуги для дорослих.
• Товари, повʼязані з азартними іграми та лотереями.
• Фармацевтичні препарати чи псевдофармацевтичні препарати. 

До того ж товари, які можуть регулюватися у вашому регіоні, скоріше за все вимагатимуть додаткової перевірки перед початком продажів.

5. Налаштування способів оплати 

Наступний крок — налаштування способів оплати. Це дозволить вам приймати платежі від своїх клієнтів. Одним з варіантів є власне рішення платформи — Shopify Payments. Ця система дозволяє продавцям приймати платежі по кредитних картках безпосередньо у своєму магазину без необхідності інтеграції якихось окремих платіжних систем. 

Shopify Payments пропонує підтримку всіх популярних способів оплати, таких як Amex, Visa, Mastercard та інші, а також підтримує цифрові гаманці, такі як Google Pay та Apple Pay.  

Дана платіжна система пропонує регулярний графік виплат, тож кошти від продажів регулярно будуть зараховані на ваш банківський рахунок. 

На жаль, ця система не працює в Україні. Тому питання з платежами для українців можна вирішити двома способами:

• зареєструвати особистий кабінет на іноземного резидента або відкрити юридичну особу за кордоном;
• обрати іншу платіжну систему: найзручнішими вважаються Stripe та 2Checkout. 

При налаштуванні платежів вам необхідно буде вказати інформацію про ваш бізнес, зокрема:

• ІПН;
• вид діяльності;
• банківські реквізити;
• SSN;
• виписка з рахунку.

6. Оптимізація налаштувань доставки 

Важливо відповідально віднестися до цього кроку, адже для онлайн-покупців часто є вирішальним прозорість та точність тарифів на доставку. 

Для налаштування доставки в розділі «Налаштування» натисніть «Відправка та доставка». Тут можна налаштувати адресу, з якої буде здійснюватися відправка, компанію логіста, з яким ви плануєте працювати та вартість доставки. 

Залежно від ваги та розмірів посилок, ви можете налаштувати тарифи на доставку. У вас є декілька варіантів, як це зробити:

• фіксована вартість доставки: не залежить від ваги та розмірів товару;
• доставка залежно від ваги. Цей метод вимагає точного зважування ваших товарів;
• розрахункові тарифи на доставку: Shopify може розраховувати вартість доставки в режимі реального часу від деяких перевізників. Цей метод також потребує точних розмірів вашої продукції. 

В Україні є популярними два варіанти міжнародної доставки:

• Напряму з України — доставка можлива Укрпоштою, Нова Глобал, FedEx, GLS, USPS, DHL, DPD;
• Непряма доставка — через склади фулфілменту, які знаходяться за кордоном 

Також бажано сказати на своєму сайті політику та строки доставки — це допоможе сформувати правильні очікування і зменшити ризик розчарування клієнтів.

7. Налаштування свого інтернет-магазину  

Коли ви вперше запускаєте свій магазин, потрібно налаштувати сторінки, навігацію та інші параметри. 

Дуже важливим є зрозуміле меню, тому навігації точно варто приділити чимало уваги. Також варто переконатися, що ви налаштували сторінки «Про нас», «Контакти», «FAQ», «Політики конфіденційності» — це зможе підвищити рівень довіри покупців.  

Не забувайте також про налаштування метаописів та заголовків на кожній сторінці — це допоможе вашому сайту стати доступним для пошуку в Google.

8. Підключення свого Shopify-магазину до своїх соцмереж 

Facebook та Instagram є критично важливими платформами через їх велику базу користувачів. Саме тому, щоб збільшити видимість свого магазину, завжди варто просувати його в соцмережах. 

Щоб приєднати соцмережі до Shopify, вам потрібні бізнес-акаунти на обох платформах. Перейдіть в «Канал продажів» та додайте Facebook в якості нового каналу. Цей процес включає в себе також підключення вашого Shopify-аккаунту до вашої бізнес-сторінки на Facebook.  

Як тільки ваш магазин буде схвалено та налаштовано на Facebook, ви зможете відмічати товари у своїх публікаціях Instagram, направляючи користувачів прямо на ваш сайт. 

При інтеграції соцмереж та Shopify-магазину варто звернути увагу на єдність концепції на всіх платформах. Рекомендуємо використовувати схожі візуальні стилі, манеру спілкування (написання текстів) — це допоможе створити цілісний образ вашого бренду.

Реклама вашого магазину 

Коли ви вже готові продавати, варто почати рекламувати свій сайт. Визначте рекламний бюджет та розподіліть його на декілька рекламних каналів: це допоможе набрати обороти та почати генерувати продажі. 

Ось декілька варіантів, де можна просувати свій магазин:

• Instagram: чудово підійде для візуально привабливих товарів;
• рекламний менеджер Facebook: пропонує чимало детальних параметрів таргетингу;
• Google Ads: ідеальний для представлення ваших товарів більш широкій аудиторії, адже фокусується на залученні користувачів за допомогою запитів в пошукових системах. 

Висновки

Shopify – найпопулярніший ресурс для створення онлайн-магазину з нуля. Інтуїтивно зрозумілий інтерфейс та доступність інструкцій в мережі сприяють цьому! А ще Shopify пропонує багато плагінів та додатків, які удосконалюють роботу з магазином. Але про це – в наступних колонках!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]