Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.03.2020 14:55

17 ідей для святкування 8 березня в офісі

Керівниця Центру "Розвиток КСВ", експертка з КСВ та сталого розвитку

Ми всі в очікуванні 8 березня. Це – і додатковий вихідний, і можливість привітати колежанок зі святом, і гарна нагода зібратися з подругами. І впевнена, ми не раз ще почуємо про “свято весни і краси”.

Варто подивитись на історію свята, щоб переконатись, шо це – свято не «весни й краси», а день боротьби жінок за свої права і за рівність у суспільстві, якої поки що немає. Наприклад, в Саудівській Аравії тільки у 2015 році жінки отримали право голосу на виборах, тільки в 2003 році в США вперше за 1850-літню історію Гарвардської юридичної школи деканом стала жінка, тільки в 2010 році жінка вперше отримала Оскара як краща режисерка, тільки в 2018 році жінка вперше стала керівницею Нью-Йоркської фондової біржі.

Таких “вперше” є дуже багато, оскільки, на жаль, рівності ще немає. За підрахунками Всесвітнього економічного форуму, світу потрібно 95 років, щоб подолати гендерну нерівність, яка існує практично у всіх країнах світу, і 257 років, щоб подолати гендерний розрив в оплаті праці між чоловіками та жінками. Жінки отримують на 25% менше, ніж чоловіки, за роботу однакової вартості, кожна третя жінка у світі є постраждалою від домашнього насильства. Тому цей день – це не про свято, а про те, щоб ще раз згадати про гендерну нерівність.

Тема 8 березня цього року - #EachforEqual, кожен за рівність. Слоган йде від концепції “колективного індивідуалізму”, коли кожен наш крок, поведінка та слово мають вплив на ширше суспільство. І тому разом (колективно) ми можемо змінити світ.

Рівність – це і про економіку, і бізнес. Нерівні можливості в компанії відштовхують потенційних кандитів/ок. Бізнес втрачає людський потенціал, можливості і, в кінцевому рахунку, гроші та репутацію. Вже сьогодні інвестори питають про гендерну рівність і просять замінити представників-чоловіків у робочій групі на рівне представлення жінок і чоловіків. Все більше компаній беруть участь у Індексі гендерної рівності агенції Bloomberg, в деяких країнах з’являються закони про представництво жінок у правліннях компаній. Світ рухається в напряму досягнення Цілі сталого розвитку 5 – гендерної рівності, але ще багато чого потрібно зробити. І саме ваша компанія може розпочати це робити вже зараз, напередодні 8 березня.

Ділимось 17-ма ідеями для компаній:

1) проголосити березень місяцем гендерної рівності і робити активності не 1 раз на рік, а цілий місяць;
2) зібрати статистику про кількість жінок в галузі і зробити внутрішню комунікацію про зібрані дані;
3) підтримати флешмоб #EachforEqual (тема 8 березня цього року);
4) провести лекцію з гендерної рівності для співробітників та співробітниць;
5) розказати про надихаючих жінок компанії. Чудовий приклад колаборації – фотопроєкт Фонду ООН у галузі народонаселення та аеропорту “Бориспіль” про жінок незвичних професій;
6) організувати зустріч жінок компанії і обговорити, як зробити робоче місце дружнім для жінок;
7) подивитися фільм про права жінок спільно з іншими співробітниками/цями;
8) почати використовувати фемінітиви, тому забудьте про менеджера Оксану Іванівну, вона – менеджерка;
9) підтримати жінок у кризових центрах, і замість корпоративних подарунків спрямуйте ці кошти жінкам, які постраждали від домашнього насильства;
10) змотивувати ваших співробітників/ць сказати або написати “дякую” тим жінкам, які допомогли в житті та професії - це може бути колега, менторка, керівниця;
11) організувати менторські зустрічі між жінками-керівницями та тими, хто щойно розпочав роботу у вашій компанії;
12) надіслати мейл своїм колежанкам, і розказати, чому ви вважаєте їх супержінками;
13) розпочати збирати дані про кількість жінок та чоловіків на керівних посадах та обговорити, як підвищити кількість жінок;
14) розробити політику з гендерної рівності в компанії;
15) дати собі зобов’язання підтримувати жінок;
16) запросити дівчат до офісу та розказати, як працюється жінкам у вашій компанії;
17) підписати Декларацію з гендерної рівності та протидії домашнього насильства.

Якщо ви щось не встигнете до 8 березня, дотримайтесь пункту 1 – “проголосити березень місяцем гендерної рівності”, і тоді у вас буде ще додатково 16 днів для підтримки гендерної рівності на корпоративному рівні.

А ми запрошуємо компанії приєднатися до Gender Equality Lab (GEL), в рамках якої будемо розробляти програми та плани гендерної рівності в для компаній. GEL – нова ініціатива Центру “Розвиток КСВ”, і нам точно є що розказати, оскільки протягом 4 років ми вже набули досвід з реалізації Технологічного пакту для жінок у складі STEM-коаліції, роботи із Фондом ООН у галузі народонаселення з впровадження гендерної чутливості у школах, збільшення кількості дівчат у STEM, та розробки моделі 4В з впровадження гендерної рівності та протидії домашнього насильства в компаніях.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]