Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.03.2020 16:16

Бізнес в Польщі в умовах пандемії коронавірусу (COVID-2019)

Партнер Юридичної фірми "Romaniuk & Partners", адвокат, к.ю.н.

Про проблеми та перспективи бізнесу в Польщі в нових реаліях. Чого очікувати та до чого готуватися.

Пандемія коронавірусу, яка з шириться світом з початку року, спричинила введення жорстких заходів карантину. Не виключенням є і Польща. Тут основні обмеження введено 15.03.2020 року, коли було закрито кордон для іноземців, обмежено роботу торгових центрів, закладів громадського харчування тощо. По мірі поширення вірусу влада вводить додаткові обмеження.

Все це практично зупинило ділову активність в Польщі. Найбільшого удару зазнав малий та середній бізнес, а також наймані працівники.

Для українців, ведення бізнесу в Польщі ускладнилося ще й обмеженням в’їзду в цю країну. Постійно проходить відтік українських працівників, а для заїзду нових перешкоджає 14-денний обов’язковий карантин.

В цьому матеріалі ми спробуємо узагальнити все, що відбувається зараз з бізнесом в Польщі, що робить уряд для його підтримки та які перспективи розвитку ситуації .

Обмеження, що діють під час коронавірусу

Станом на сьогодні в Польщі впроваджено стан епідемії.

Зупинено навчання у всіх навчальних закладах, обмежено роботу торгових центрів та магазинів. Відкриті лише продуктові магазини, магазини побутової хімії та аптеки. Ресторани, клуби, бари, паби – не працюють. Можливі лише послуги з доставки страв. Встановлена заборона в’їзду до Польщі іноземців. Повернуто прикордонний контроль з країнами ЄС. Припинено міжнародний залізничний і повітряний рух. Обмежено внутрішнє авіаційне сполучення. Фактично припинили прийом громадян всі публічні установи. Виняток становлять банки та поштові сервіси.

Встановлена заборона зборів громадян більше 2 осіб (за винятком сім’ї що проживає разом). Винятки також становлять зібраня релігійно-ритуальні – не більше 5 осіб (не враховуючи священнослужителя та працівників ритуальних служб).

Дозволені зібрання людей з виробничої необхідності. В цьому випадку керівник підприємства зобов’язаний забезпечити працівників базовими засобами охорони та організувати виробництво так, щоб зберігалася дистанція між працівниками 1,5 м.

Всі вказані протиепідеміологічні заходи встановлені до 11 квітня 2020 року.

Проте окремі установи (як-то до прикладу суди) вже зараз у своїх внутрішніх розпорядженнях опираються на дату 30 квітня 2020 року, як термін особливого режиму роботи.

Іноземці, що мають право в’їзду до Польщі попри заборону

Потрапити до Польщі зараз можуть іноземці, що мають карту сталого побуту, члени сім’ї польських громадян, опікуни тощо.

Окрім того, до Польщі можуть заїхати іноземці, які мають робочі візи та дійсні дозволи на роботу (карта побуту, дозвіл типу А, дозвіл на роботу у формі «oświadczenie»).

Однак, всі, хто прибуває до Польщі, підлягають домашньому карантину на 14 днів.

Звільняються від карантину водії вантажних транспортних засобів (в тому числі і іноземці), що здійснюють перевезення товарів.

Домашній карантин в Польщі

Поряд з тими, хто прибуває в Польщу, в карантин поміщуються особи, які мали контакти із зараженими коронавірусом.

За порушення умов карантину передбачено штраф в розмірі 30 тисяч злотих (близько 7 тис. євро).

Практично це виглядає в наступний спосіб. Особа, яка в’їжджає до Польщі повинна заповнити спеціальну форму де вказує свою адресу місця проходження карантину. За цією адресою здіснюється контроль з боку поліції та санітарних служб (щонайменше один раз на добу). При виконанні контролю поширеним є використання мобільного додатку. Особа на карантині реєструється через додаток в спеціальній системі та направляє туди відповідні звіти (селфі та свою геолокацію).

Важливо розуміти, що домашній карантин далеко не завжди завершується після 14 денного терміну перебування вдома. Карантин завершується лише після відповідного медогляду або спливу 21-го дня перебування. Медогляд не завжди проводять вчасно.

Як уряд планує підтримувати бізнес в Польщі?

Урядом Польщі розроблено пакет законодавчих змін на підтримку малого бізнесу та працівників. Ці зміни були прийняті парламентом 27.03.2020 року.

Пакет антикризової допомоги передбачає:

1. Пільги по сплаті ZUSМалі фірми, в яких працюють не більше 9 осіб, можуть отримати звільнення від сплати соціальних відрахувань за таких працівників терміном на 3 місяці. Для цього необхідно, щоб дохід фірми в цьому звітному періоді зменшився у порівнянні з минулим на 50%. Однак, якщо фірма в цьому звітному періоді отримала дохід більше 15 тис. зл. – пільга не надається.

2. Компенсація частини заробітної плати.Уряд бере на себе покриття частини заробітної плати працівників впродовж 3-х місяців. За умови, що роботодавець не звільнюватиме працівників.

Однак таку компенсацію може отримати лише фірма, яка:

  • показала зменшення свого обороту на 25% впродовж останнього місяця, або на 15% впродовж останніх двох місяців;
  • запровадила на підприємстві режим простою. Або, в якості альтернативи, зменшила час праці працівника на 20% (до 0,8 ставки, але не менше 0,5 ставки).

3. Компенсація самозайнятим особам за простій. Уряд пропонує 2 000 злотих щомісячної  компенсації для виконавців цивільно правових угод (umowa zlecenia, agencyjna, o dzieło) та самозайнятих, якщо в порівнянні з попереднім місяцем їх дохід впав на 15%. Ця доплата не обкладається податками та зборами.

4. Безвідсоткова позика в розмірі 5 000 злотих. Це пільга для малих фірм (до 9 працівників). З Фонду праці можуть надаватися безвідсоткової позики в розмірі 5000 злотих (близько 1 100 євро) терміном на 12 місяців. Для отримання позики фірма повинна показати зменшення свого обороту на 50% в порівняні з минулим  місяцем та не звільняти своїх працівників в продовж 3-х місяців. Якщо робочі місця в фірмі будуть збережені – позика буде анульована, тобто її можна не повертати.

5. Відтермінування сплати податків.На час епідемії підприємствам може бути надана відстрочка сплати авансових платежів податку на прибуток (CIT), або податку з доходу фізичних осіб (PIT) за працівників. Однак тут треба розуміти, що мова йде саме про відтермінування, а не звільнення. По завершенню епідемії всі податки треба буде сплатити.

6. Продовження терміну дії дозволів на роботу, віз та карт побуту для іноземців. Якщо термін дії дозволу на роботу («oświadczenia», zazwolenia typu А та ін), або карти побуту завершився під час епідемії – то він автоматично продовжується на 30 днів, що рахуватиметься від дня завершення дії обмежень по коронавірусу. Те саме стосується і робочих віз. Поки не відомо, як буде з терміном перебування іноземців в рамках безвізового режиму. Потрібно буде почекати роз’яснень відповідних державних установ.

7. Допомога в реструктуризації кредитів та лізингу. Держава пропонує ряд інструментів які допоможуть малим фірмам відстрочити сплату щомісячних платежів по кредитах. Окрема підтримка задекларована транспортним компаніям, з огляду на важливість їх роботи для економіки. Для них планується підтримка зі сплатою лізингу.

Передбачено також і ряд інших заходів. Перенесено термін подачі інформації до реєстру кінцевих бенефіціарів на 13.07.2020 р. Те саме з реєстром відходів. Дозволено суму збитків понесених підприємством за час епідемії додавати до витрат минулого року. В окремих випадках надано право роботодавцю збільшувати час праці працівників.

В середовищі польського бізнесу пропозиції уряду сприйняті дуже неоднозначно. Звертається увага , що така допомога є «поверхневою», бо адресована дуже вузькому сегменту підприємців, інші ж залишилися взагалі без уваги. В свою чергу, отримання пільг, в багатьох випадках, пов’язане із бюрократичною тяганиною.

Варто враховувати, що Польща зараз знаходиться в активній фазі президентських виборів (20.05.2020 року). Це безумовно впливає на політку розподілу державних коштів.

Які перспективи для бізнесу в Польщі?

Багато аналітиків сходиться на тому, що обмежувальні заходи по боротьбі з коронавірусом в Польщі розтягнуться на довше, ніж декларується зараз. Відзначається також, що поширення вірусу може відбуватися періодично. За деякий час після спаду не виключають повернення активної фази поширення.

Все це спричинюватиме зміну моделі поведінки людей. Повернення до минулої парадигми життя навряд чи можливе. Люди більше сидітимуть вдома, уникатимуть людних місць. Збільшиться сегмент онлайн комунікації, продажів через інтернет, адресних доставок, віддалених сервісів тощо.

Треба також враховувати, що теперішній тотальний карантин спричинив новий виток світової фінансової кризи. Споживачі надалі оптимізовуватимуть свої витрати, відмовлятимуться від зайвого.

Перспективи по сферах бізнесу в Польщі, на наш суб’єктивний погляд, наступні:

Заклади громадського харчуванняНаразі в Польщі закриті для відвідувачів на невизначений термін. І в подальшому не відомо чи буде достатньо клієнтів для збереження  їх рентабельності. Тому той, хто зможе переформатувати свою роботу на домашню доставку, або продажі «на виніс» – буде у більш виграшному становищі.

Сфера послуг. Також, в більшості випадків, скрутна ситуація. З огляду на те, що люди і надалі сидітимуть вдома та максимально економитимуть, значна частина сфери послуг залишиться «за бортом». Виняток складуть справді необхідні сервіси та ті, які зможуть знайти оптимальний доступ до свого клієнта.

БудівництвоЗараз будови в Польщі працюють. Видається, що працюватимуть і надалі. Для збереження іноземних працівників влада фактично продовжила всім дозволи на працю та візи. Однак, поки ускладнений в’їзд до Польщі працівників з-за кордону. Треба відбувати обов’язковий карантин. Зміниться скоріш за все акцент в об’єктах будівництва: менше готелів та розважальних центрів, більше об’єктів соціальної інфраструктури.

Виробництво. Заборони на діяльність виробничих об’єктів в Польщі немає. Однак, у зв’язку з кризою, частина підприємств зменшують свої виробничі потужності, а дехто зупиняє виробництво. Все буде залежати від попиту на ті чи інші товари в нових умовах.

Перевезення. Вантажні перевезення в Польщі – перспективна сфера бізнесу. Станом на сьогодні, водії в перевезеннях можуть без особливих обмежень перетинати кордон в ЄС. Влада також розуміє стратегічну необхідність цього сегменту в функціонуванні економіки.

Інша справа з перевезенням пасажирів. Видається, що міграція по маршруту «Україна-Польща» значно знизиться. Окрім того, люди віддаватимуть перевагу автомобільним перевезенням над автобусними.

Торгівля. Роздрібна торгівля зазнає істотних змін. Поляки, як і європейці намагаються якомога менше ходити по магазинах. Основний масив продажів переходить в Інтернет. Навіть продукти багато хто намагається купувати віддалено з доставкою додому.

В свою чергу, механізм оптової торгівлі залишається без особливих змін. Склади та перевізники працюють.

IT Сектор. Перспективний напрямок бізнесу. Масштабний перехід торгівлі і сфери послуг в онлайн спричинить потребу пошуку нових ІТ рішень. До того ж, в цій сфері як ніде вміють успішно організовувати свою роботу віддалено.

В якості висновку.

Для тих, хто провадить бізнес в Польщі, зараз важливий час для того, щоб переосмислити своє місце на ринку в нових умовах. Спробувати спрогнозувати подальший розвиток подій. Оптимізувати витрати там де це доречно.

Якщо Ви схиляєтеся до думки, що Ваш «простій» є тимчасовий, то варто подоробляти і попідтягувати справи, які давно цього чекали, та максимально приготуватися до відновлення роботи.

Слід пам’ятати, що подібні кризи – це також і час, коли відкриваються нові «площини» для бізнесу. Якщо Ви бачите такі – оперативно освоюйте їх.

 І нехай щастить Вам у всьому!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]