Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.09.2022 15:06

Овервью змін юридичного бізнесу/консалтингу за останні роки: як змінились акценти, процеси

Керівник відділу з розвитку бізнесу Lextensio

За останні роки суспільство зазнало значних трансформацій і власники більшості бізнесів були змушені шукати вихід із ситуації та пристосовуватись до нових реалій.

Ще 5 років тому, досить популярною була реєстрація компаній в офшорних юрисдикціях,  проте досвід останніх років показує, що все більше контрагентів відмовляються працювати з такими компаніями, а також стає неможливим відкриття банківського рахунку для таких компаній.  Зрозуміло, що все це пов’язано зі вступом у дію 26.06.2017 року, четвертої AML Директиви 2015/849 ЕС.

Ще 5 років тому тема криптоактивів та технологій блокчейну тільки набирала свого розголосу та розповсюдження, проте вже сьогодні все більше юрисдикцій приймають законодавство з регулювання такої діяльності  та надають можливість для отримання ліцензування для компаній, які планують надавати такі послуги.

Як пандемія повпливала на процеси та акценти в бізнесі?      

Два роки тому жодна компанія світу не очікувала, що їм буде потрібно перевести увесь свій персонал на віддалену форму роботи. Дуже велика кількість компаній, для яких така форма роботи стала неможливою, понесли величезні втрати або навіть припинили своє існування.

Період пандемії показав, що для забезпечення роботи усіх ланок компанії варто зробити усе можливе для того, щоб кожен окремий учасник мав змогу автономно і самостійно виконувати свою роботу. З одного боку перевівши працівників на віддалену форму роботи керівники мали змогу зекономити на оренді офісу та його підтримці, а з іншого втратили інструмент контролю, тому були змушені шукати нові механізми забезпечення продуктивності колективу.

Цей час показав слабкі місця в організації праці, а також в навиках співробітників, проте також подарував нові можливості – все більше послуг юридичного бізнесу перейшли в дітжитал площину і можуть надаватись, без особистої присутності  особи.

Це значно економить час та знижує фінальну вартість проекту.

Варто також акцентувати увагу на тому, що для клієнті такий перехід також був досить важким, адже досить важко довірити свою юридичні справи людині чи компанії, яку ти не маєш можливості побачити. Саме тому юридичні компанії почали шукати нові механізми завоювання та підтримання довіри клієнтів, такі як проведення відео коллів, персональні зустрічі поза межами офісів  та інше.

Діджиталізація послуг: що змінилось?

 Ще до початку пандемії уряд України почав робити перші кроки до діджиталізації більшості державних послуг, а період пандемії лише дав поштовх до їх прискорення. Ще 5 років тому важко було уявити, що нам не буде потрібно сидіти величезні черги до державних реєстраторів, щоб зареєструвати ФОП, чи набирати купу талончиків, щоб подати податкову декларацію. Однак, більшість юрисдикцій також перейшли до такого формату роботи, саме тому сфера юридичного консалтингу отримала багато нових можливостей. До прикладу, ви можете зареєструвати компанію в Великій Британії  чи відкрити банківський рахунок в одному із зарубіжних банків не виходячи з дому -  все завдяки онлайн верифікаціям, електронним підписам та діджиталізації послуг.

Зміни, спричинені війною

Як тільки ми звикли до піжамних колів та стали потроху забувати, що таке карантині обмеження в наше життя ввірвалась війна. Годі й казати, які трансформації доводиться переживати бізнесу зараз. Ми були готові до роботи з «домашнього імпровізованого офісу», проте ніхто не готував нас до роботи з укриття та підвалів.  Чимало компаній не пережило ці події та почало скорочувати кількість робочих місць, щоб хоч якось втриматись на плаву. Вже перші дні війни показали, що комунікація і зберігання інформації в компанії має бути налагоджено так, щоб працівника з легкістю міг замінити його колега, хоча б на період відсутності зв’язку чи пошуку безпечного місця. 
Період останніх 4 місяців став справжнім табором з виховання стресостійкості та терплячості, адже зрозуміло, що в період воєнного часу всі питання юридичного характеру стали для клієнтів другорядними, зрозуміло, що в умовах сьогодення строк отримання відповіді від клієнтів також значно затягнувся.

Проте варто також акцентувати увагу на тому, що багато юрисдикцій світу створили умови для редоміциляції бізнесу, наприклад Кіпр пропонує достатньо вигідні умови для редоміциляції айті бізнесу, з урахуванням законодавства України та угод про уникнення подвійного оподаткування, це дає можливість безпечної праці для спеціалістів та можливість поповнення державного бюджету України за рахунок виплати податків кінцевим ЮБО такої компанії ( за умови, якщо він українець).

Уряд України також пішов на зустріч українськім фізичним особам підприємцям 1 та 2 групи і дозволив не сплачувати єдиний податок та єдиний соціальний внесок на період воєнного стану. Окрім того завдяки схваленню Європейською комісією режиму «тимчасового захисту» українські громадяни, що були вимушені покинути територію України та перебувають в ЄС мають змогу вільно працювати. Це означає, що процедура найму українців була значно спрощена і пришвидшена, проте для кожної окремої країни є свої особливості. Наприклад, в Польщі для працевлаштування українців потрібно лише підтвердження їх легального перебування на території країни.

Зрозуміло, що однією з найважливіших змін стало проведення компалаєнсу російських контрагентів, адже жодна з українських компаній не хоче сприяти прямо чи побічно фінансуванню тероризму.

Дуже важко уявити, що чекає нас в наступні 5 років, проте враховуючи досвід попередніх років,  варто усвідомлювати, що окрім втрат, будь-яка криза чи зміни, дають нам нові можливості, бо кожен фініш – це по суті старт!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи