Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.11.2023 10:53

Чому перші 5 хвилин виступу – найважливіші

Тренер з публічних виступів, ораторської майстерності, бізнес-коуч, тренер з комплексного розвитку особистості

Якщо не знаєте, чому вас не слухають під час публічного виступу або соромитесь привернути увагу аудиторії — зробіть так, щоб аудиторія сама за вами слідкувала! Як це робиться — читайте далі.

Якою б не була тема вашого виступу, є одна його частина, від якої залежить ваш успіх. Ця частина початок. Якщо ви не зумієте зацікавити слухачів на старті презентації, то основна частина вже провалена. Тим не менш, привернути увагу публіки зовсім неважко. У цій статті я дам кілька порад, завдяки яким ви точно запам'ятаєтесь публіці.

Насамперед, ваш зовнішній вигляд. Він має відповідати аудиторії, як і весь ваш образ загалом. Заздалегідь готуйте той костюм, який буде доречним на вашому заході. А вже на місці досліджуйте аудиторію. Наш мозок несвідомо аналізує все, що ми сприймаємо та розрізняє оточення за принципом "свій/чужий". Якщо ви знайдете станете "своїм" для публіки ще до того, як почнете говорити, то одразу справите приємне враження. Зважайте на стать, вік, галузь роботи, зовнішній вигляд глядачів. Публіці віком 20-25 років подобається гумор, сленг та загальна неформальність. А от зі старшими слухачами варто зберегти гумор, але дотримуватись більшої серйозності. Скануйте аудиторію та адаптуйтесь під неї.

Ці поради стосувались підготовки до виступу. А от на початку промови варто активувати аудиторію. В очікуванні виступу публіка поринає в свої думки і справи. А спікер має пробудити увагу, аби його виступ не став фоновим шумом. Як це зробити? Розповідайте історії, ставте питання до слухачів. Я іноді розповідаю навіть про те, як я доїхав до місця проведення івенту, кого зустрів по дорозі та все інше. Хоча здається, що це позбавлено сенсу, насправді, це привертає увагу, оскільки люди цього не очікують. Є й інші способи: можете жартувати (якщо ви точно вмієте, в іншому разі, це зіграє проти вас), дякувати слухачам, що відвідали захід та хочуть здобути нові знання, якими ви ділитесь, використати ефект маятника. Останній прийом полягає у розкритті певної теми в негативному світлі, а потім зміні на позитив. Наприклад, про те, як ви нервували перед першими виступами, але як добре почуваєтеся на цій сцені зараз, бо бачите зацікавленість та залученість публіки.

І, наостанок, головна річ цікава самопрезентація. Люди мають знати, чому та кому приділили час, тому потрібно залучити максимум уваги та довіри. Якщо у вас необмежений час персоналізуйте самопрезентацію, розкажіть про власний досвід та враження. Якщо обмежений промова має влучати в інтереси та проблеми аудиторії. Так люди почнуть уважно слухати, аби почути відповіді на свої запитання.

Чому б не був присвячений захід, ваша промова не матиме цінності, якщо її не почують. Але за допомогою цих порад, публіка буде зацікавлена в тому, щоб почути вашої презентації. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]