Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.07.2024 11:07

Репутація: як зробити її золотим активом?

Керівниця Західноукраїнського офісу Європейської Бізнес Асоціації

Репутація є ключовим активом сучасного бізнесу, що вимагає постійної уваги та інвестицій для забезпечення довгострокового успіху та конкурентоспроможності на глобальному ринку.

З давніх часів у нас казали: «А що люди скажуть?» Що б ти не робив, куди б ти не пішов, що б ти не вдягнув – «А що ж люди скажуть?». І це вже було про репутацію!

Сьогодні не всі усвідомлюють вплив репутації на особисте чи суспільне життя. Хоча, завдяки соціальним мережам, цілі бізнеси будуються на створенні певної репутації, яка приносить значний дохід.

Кожен з вас має у своєму списку історій ситуації, де хтось щось написав/прокоментував – і з цього вийшов великий «бум». Позитивний чи негативний – це вже інша історія, але результат один: про цього «когось» уже говорять. Ми можемо згадати навіть, як разом бігали за неіснуючими істотами, що існували лише у віртуальній реальності, закінчуючи улюбленою фразою «людоньки, поможіть у Фейсбуці».

На жаль, є багато і таких історій, свідками яких ми часто є, де «хтось» на «когось» запускає плітки, створюючи проблеми різного рівня. Сподіваюся, що ми вже на тій стадії, де не потрібно ставити запитання, чи важлива репутація сьогодні, чи ні.

Репутація в бізнесі також має надважливе значення. Згідно з даними зустрічі, організованої спільно з Western EBA PR Hub та комітетом з PR та маркетингу Європейської Бізнес Асоціації "Формула репутації: вплив на бізнес", 78% споживачів хочуть купувати продукти компаній з високою репутацією, а 70% прагнуть працювати в таких фірмах.

Компанії, які прагнуть вийти на міжнародний ринок, змушені витрачати багато часу на доведення своєї екологічності, прозорості бізнесу, корпоративно-соціальної відповідальності, а також на показ того, що вони не замішані в «чорних» чи «сірих» схемах. Маючи корпоративну культуру і цінності, вони будують свій бізнес і про це розповідають.

Як же зробити репутацію інвестицією, яка приносить дивіденди?

В часи шаленої невизначеності варто приділити увагу репутації як власній, так і компанії.

Бути медійним – це неабияка відповідальність, але це може стати потужним щитом при виникненні перешкод на шляху виживання та розвитку.

Згідно з дослідженням Асоціації, директори компаній вивели топ-три пріоритети на 2024 рік у сфері комунікацій: 57% респондентів вважають важливим формування репутації, 55% планують посилення присутності в медійному просторі, 43% – формування/посилення бренду роботодавця. Це вже цікавий тренд у комунікаційному просторі.

Ми можемо надавати чудові послуги, бути привабливими роботодавцями та виробляти незвичайні продукти, але якщо про нас ніхто не знає – нас не існує на ринку.

Варто вибудовувати довіру на різних рівнях як всередині компанії, так і назовні. Вона викликає природні емоційні реакції (захоплення, радість тощо), а зниження довіри змінює те, як зацікавлені сторони купують, інвестують і говорять про компанію.

Звісно, репутація без дій – це як «обгортка без цукерки», і дуже швидко споживач розкриє шахрайство, особливо зараз, коли все як на долоні. Тому важливо у побудові репутації мати корпоративну культуру, вести прозорий бізнес, надавати якісні послуги, бути соціально відповідальним і, звісно, розповідати про це фахово, цільово та постійно.

Важливо усвідомлювати, що як довіра, так і репутація – це постійно змінні показники. Вони або піднімаються, або падають. Тож над ними варто працювати постійно. Сьогодні ринок комунікацій пропонує спеціалістів, які можуть дослідити, що про вас думають інші. І навіть якщо ви не конкуруєте з іншими, це не означає, що інші цього не роблять. Такі речі варті уваги для побудови стратегії розвитку бізнесу загалом.

Під час війни, коли кожен намагається вистояти у цьому «штормі», бізнеси змушені перебудовувати свої моделі. Наприклад, українські компанії, які працювали здебільшого на внутрішньому ринку, перебудовуючи моделі для виходу на міжнародні ринки, повинні враховувати важливість репутації.

Для покращення репутації варто впроваджувати ESG-активності. Це підхід, при якому під час прийняття рішень враховується структура корпоративного управління з оцінкою впливу діяльності на екологію та суспільство. При низьких показниках ESG готовність купувати продукти чи послуги компанії знижується до 10%, тоді як високий показник ESG підвищує шанси до 63% (за даними Global RepTrak, 2023).

ESG – це не один проєкт чи активність, а процес, який має тривати 24/7/365. Робота над ESG повинна мати стратегічний характер, окремий бюджет, команду, ініціативи та правильну комунікацію.

Звучить затратно, але це більше інвестиція у майбутнє та безпеку, яка може стати чудовим золотим активом у вашому портфелі дивідендів.

Тож звертайте увагу на репутацію! Без неї сьогодні складно. Крокуючи до Європейського Союзу, ми повинні вибудувати спільну тенденцію до сприйняття нас як гідних партнерів на міжнародному ринку.
Разом до перемоги!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи