Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.08.2022 19:46

5 типових помилок під час реєстрації торговельних марок

CEO міжнародної юридичної компанії AppLaw

Чого не варто робити, щоб не втратити гроші, час та репутацію

Реєструєте торгову марку та хочете надійно захистити свій бренд?

Сьогодні я розповім вам про 5 типових помилок, яких точно не потрібно припускатися, якщо ви не бажаєте успіхів вашим конкурентам. 

1. Не проводити детальний пошук збігів

Чим більше у вас конкурентів, тим вищий ризик, що найкреативнішу назву для бізнесу вже хтось придумав до вас. Якщо ви не вивчите детально ваш ринок, вам відмовлять, і заявку доведеться оформляти та оплачувати заново.

У найгіршому варіанті конкурент — власник такої ж чи схожої ТМ подасть на вас до суду, і це загрожуватиме великими штрафами. 

2. Неправильно вибирати класи ТМ

Всі види послуг і товарів для реєстрації ТМ поділені на міжнародні класи. При заповненні заявки вам потрібно підібрати тільки класи та підкласи, в яких ви ведете бізнес.

Вам можуть відмовити, якщо у вашому класі вже зареєстровано ТМ конкурентів. Водночас якщо забути вказати в заяві один із класів, у якому ви працюєте, вони зможуть зареєструвати аналогічну ТМ у вашій сфері. 

3. Дуже великий перелік товарів та послуг

Зворотну помилку припускається бізнес, намагаючись вказати всі сфери, в яких він може або планує працювати. У цьому випадку вартість вашої заявки може значно зрости, а якщо ви оберете клас, який не належить до вашої діяльності, вам взагалі можуть відмовити. 

4. Неоригінальна назва

Ваш бренд повинен асоціюватися з вашими товарами та послугами й бути незабутнім, але при цьому не описувати їхні характеристики або прямо називати їх. Так, вам відмовлять під час спроби зареєструвати ТМ «Зручні черевики», «IT-компанія» або «Готель».

Усе тому, що ці назви надто загальні й можуть описувати бізнес багатьох людей. Однак вони не змогли б їх використовувати, якби ви вже отримали захист шляхом реєстрації подібних ТМ. 

5. Неправильний заявник

У спробі якнайшвидше зареєструвати ТМ, підприємці подають заявки від свого імені. З одного боку, вам можуть відмовити, якщо ваша компанія ще не відкрита та у вас немає історії ведення бізнесу в цій сфері. В іншому випадку ТМ зможуть оскаржити конкуренти, оскільки її використовуватиме ваш бізнес як компанія, а не ви особисто як заявник.

Тому раджу перед поданням заявки на реєстрацію торговельних марок проконсультуватися з юристом, щоб не дати конкурентам приводу для радощів і не втратити ваші кошти.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]