Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.01.2023 14:59

Чому ваші криптоактиви можуть заблокувати та як можна запобігти цьому

Аудитор, керівник практики бухгалтерського супроводу Juscutum

Власники крипто-активів, які мають намір проводити з ними будь-які операції, стикаються з необхідністю проходження процедур KYC та AML на біржах та відповідних сервісах.

Також ці процедури потрібно проходити і під час надходження фіатних коштів з крипто-бірж на банківські рахунки клієнтів. 

Чим відрізняються KYC від AML та для чого вони існують

Ці процедури розробила Робоча група зі здійснення фінансових заходів The Financial Action Task Force (FATF) – міжнародна міжурядова організація, створена для боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. FATF включає 36 держав-членів і видає нормативні вказівки для фінансових установ по всьому світу. Вони встановлюють глобальні стандарти боротьби з відмиванням грошей (AML) та фінансуванням боротьби з тероризмом і контролюють їх реалізацію. Принципи та вимоги щодо боротьби з відмиванням грошей видаються на регулярній основі з урахуванням останніх тенденцій у фінансовій індустрії.

KYC (Know Your Client) передбачає перевірку (ідентифікацію) клієнтів банків, бірж та інші фінансових компаній, які працюють з грошима приватних осіб. Це, по суті, один з видів боротьби з відмиванням, який допомагає перевірити клієнтів та походження їх коштів. Процедура KYC є частиною процесу реєстрації клієнта для ідентифікації та перевірки його особи і включає прийоми на відповідність AML.

AML це Anti-Money Laundering - протидія відмиванню грошей, є лише частиною процесу KYC, оскільки процедура KYC передбачає перевірку справжності документів, безпосередню ідентифікацію особи та місце проживання.

AML діє в усьому світі як запобігання та боротьба з відмиванням грошей, фінансуванням тероризму та іншою незаконною діяльністю. Відповідно до законодавства ЄС фінансові установи зобов'язані залучати клієнтів відповідно до правил AML та KYC. 

KYC та AML у криптогалузі

Починаючи з 2019 року, FATF регулярно оновлює своє “Керівництво щодо менеджменту ризиків для віртуальних активів і постачальників послуг віртуальних активів”. Це основний документ, яким керуються країни при впровадженні стандартів AML у крипто сфері. На нього також орієнтуються біржі, відповідні сервіси та індивідуальні власники криптовалют.

Деякі біржі та агрегатори навіть зловживають процедурами AML у крипто сфері. Наприклад, при спробі виводу значних власних коштів з гаманця на іншу платформу, біржа зупиняє транзакцію і просить надати пояснення щодо походження крипто активів. Таким чином нещодавно біржа FTX (FTX Trading International) зупиняла транзакції для стримування виводу коштів клієнтів, що так і не завадило їй збанкротувати. 

Що допоможе легше пройти процедури AML та KYC

Задля полегшення проходження процедур AML та KYC власники крипто активів все частіше звертаються до аудиторів та правників. Окрім консультацій також є запити на інформаційні звіти щодо ідентифікації власників, об’єму крипти, характеру власності та «чистоти» монет за певні історичні періоди активності. Ці звіти вони надають до банків, бірж та інших фінансових компаній для перевірки. 

За своїм характером та сутністю подібні аудиторські послуги не є класичним видом аудиту, а є виконанням узгоджених із замовником аудиторських процедур у відповідності до Міжнародних стандартів супутніх послуг (International standards of related services - ISRS). В звіті наводиться інформація для самостійного формування висновків користувачами, а саме:

інформація щодо ідентифікації замовника, його резидентності, адреси,

інформація щодо ідентифікації замовника, як публічної особи, держслужбовця,

інформація щодо ідентифікація замовника, як платника податків в Україні,

інформація щодо ідентифікації замовника, як учасника (співучасника), керівника підприємств, установ, організацій,

інформація щодо перевірки наявності судових справ та застосування санкцій,

інформація щодо визначення власника облікових даних віртуальних гаманців,

інформація щодо узагальнення наданих даних щодо оборотів надходження/вибуття крипто активів за визначений період,

інформація щодо узагальнення наданих даних по залишку крипто активів

інформація щодо розміщення крипто активів, щодо належності гаманців, щодо документального підтвердження розпорядженням крипто активами,

● інформація отримана автоматичною обробкою щодо перевірки фактів здійснення транзакцій крипто активів ресурсом Сrystal  (за даними Замовника) і належності їх до будь-якого з типів діяльності - darkmarket, malware, miner та ін.. 

Як бачимо, звіт несе в собі значний масив інформації передбачений процедурами KYC та AML.

Він є ефективним та актуальним інструментом розкриття інформації і може бути підґрунтям для пояснення операцій з крипто активами.

Також зараз набирає популярність сервіс - аудит коду смарт-контракту.  Щоб користувач міг довірити свої крипто активи при взаємодії зі смарт-контрактом, йому потрібна впевненість, що сам проект не є шахрайською схемою. Якщо код контракту буде вразливий чи з недоліками, проект легко можуть зламати. Саме тому крипто проекти на початку запуску запрошують сторонні аудиторські компанії, які роблять перевірки і виносять висновки про ступень захисту. 

Що ж таке proof of coins?

Це інструмент, який дає можливість вільно розпоряджатися власними активами, а тому, хто на другій стороні угоди – впевнитися в законності походження крипти.

Ігнорування вимог KYC та AML та не надання відповідей на згадані запитання, може бути наслідком блокування крипти або навіть її втрати. 

Така пильна увага до крипти може дивувати, адже із створенням блокчейн однією із привілегій віртуальних активів була їх свобода. Вони не були обтяжені контролем, оподаткуванням та перевірками. Однак із масштабуванням крипто ринку існування без регулювання було б просто неможливе. Відмивання коштів, одержаних злочинним шляхом, оплата за зброю та наркотичні речовини, шахрайство, викрадення за допомогою хакерських атак – це одні з небагатьох факторів, які обумовили появу такого виду контролю. В свою чергу proof of coins доволі просте та ефективне рішення, яке може захистити вас та ваші активи.
 

Микола Клименко, аудитор Juscutum

Станіслав Борис, радник Juscutum 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]