Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.06.2021 12:29

Невже судова реформа Україні не по зубах?

Адвокат, к.ю.н., засновник і юридичний радник юридичної компанії "Катеринчук, Моор і партнери"

Міжнародні партнери ставлять питання судової реформи руба. Або реформа - або не бачити нам грошей МВФ та чергового траншу макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 600 млн євро

А ви як не сідайте - реформаторами вас не назвеш.

Це про народних депутатів, які до другого читання вихолостили законопроект №3711-д, мета якого сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів. Законопроект був поданий Президентом Зеленським минулого року. Венеційська комісія відразу надала свої зауваження. На думку «венеційки» до складу органу, який проводить безпосередній відбір суддів, мають входити міжнародні експерти. А Вищу раду правосуддя потрібно реформувати до моменту початку конкурсного відбору суддів.

Депутати пішли працювати над поправками і зауваженнями ВК. Допрацювались до того, що ключова роль нереформованої та дискредитованої Вищої ради правосуддя у відборі суддів залишається, а з міжнародних експертів хочуть зробити "весільних генералів".

Чи робили щось взагалі нардепи чи просто затягували час - питання риторичне. Але голова «венеційки» Букіккіо днями заявив, що ухвалення нібито «оновленого» законопроекту №3711-д, вб’є реформу правосуддя. Яких ще сигналів не вистачає владі?

Президент оголосив 2021 рік роком судової реформи. З такими підходами депутатського корпусу до судової реформи, Україні вороги непотрібні. Міжнародні партнери ставлять питання судової реформи руба. Або реформа - або не бачити нам грошей МВФ та чергового траншу макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 600 млн євро.

Президент має взяти під особистий контроль судову реформу і довести до кінця. По-іншому не виходить. Поки не буде незалежної судової гілки влади, очищеної від суддів Порошенка, ніколи нам не створити привабливу для інвесторів державу. Інвестори у приватних розмовах кажуть - не треба нам інвестиційних нянь. Дайте нам чесні суди. Ну правда, ну скільки можна? Невже судова реформа Україні не по зубах? Не можна створити справедливу державу для кожного українця, коли рівень абсолютної довіри до судів становить усього 2,1%. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]