Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.07.2020 13:05

Найкращі інвестиційні няні - незалежні суди і прозорі публічні фінанси

Адвокат, к.ю.н., засновник і юридичний радник юридичної компанії "Катеринчук, Моор і партнери"

Що ж такого треба зробити Україні, щоб отримати наступні 600 млн євро від ЄС?

Тиждень тому Європейський Союз схвалив черговий транш надання Україні макрофінансової допомоги у розмірі 1,2 млрд євро. Додайте до цієї суми 3.8 млрд євро, які Україна отримала з 2014 року по цій програмі, і вийде 5 млрд євро. Україна стане першою державою, яка не є членом ЄС, і при цьому отримає суму допомоги у такому розмірі. Але для цього українській владі потрібно виконати цілу низку умов. 

Що ж такого треба зробити Україні, щоб отримати наступні 600 млн євро?

Зупинюсь лише на декількох політичних вимогах ЄС. Перша - провести сумнозвісну судову реформу, яка у нас не по зубах жодній владі. Тому ЄС взяв вже на себе роль «батога» і вимагає повне перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, перезавантаження Вищої ради правосуддя шляхом створення Комісії з питань доброчесності. І все це обов’язково за участі міжнародних експертів. Я б пішов ще далі – надав би судовій гілці влади право законодавчої ініціативи. 

Друге. Кабмін має ліквідувати податкову міліцію і створити натомість Бюро фінансових розслідувань, яке буде незалежним від будь-якої політичної сили чи гілки влади. Створити фінансову розвідку намагались і Порошенко, і Зеленський. Нічого не вийшло. Кожен з них намагався під себе сформувати орган, який займатиметься розслідуванням фінансових злочинів. Незалежний орган, яким мало би стати Національне бюро фінансової безпеки формату Порошенка, легко перетворювався у Бюро монополізації влади. Мотиви Порошенка були зрозумілі: хто ж хоче створити орган, який потім вийде на слід самого ж п’ятого президента, який за часи свого правління вивів з країни 4 млрд євро

А от навіщо президенту Зеленському була спроба узурпації влади через створення підконтрольного йому Бюро фінансових розслідувань – незрозуміло. Створення органу, який займатиметься злочинами у сфері публічних фінансів, було програмним пунктом і кандидата в президенти Зеленського, і його партії «Слуга народу». Як відомо, Рада відхилила законопроект про створення Бюро у тій редакції, коли б воно підпорядковувалось Міністерству фінансів, а не Президенту, як планували спочатку. Самі слуги народу зазначали, що на прийняття законопроекту не вистачило політичної волі. В спробах обох президентів прослідковується один і той же мотив – створити не самостійний, а кишеньковий орган. 

Податкова міліція давно себе вичерпала. І нам точно потрібна фінансова розвідка, тому що з 2014 року, коли влада оголосила курс на реформи, у напрямку боротьби з розкраданням публічних фінансів нічого зроблено не було. Створення Бюро було не лише вимогою МВФ, а й вимогою суспільства. Тепер цього вимагає і Європейський Союз. І коли окремі політичні спекулянти починають розводити «плач Ярославни», що Україна не потрібна ЄС, що нас там ніхто не чекає, то я хочу усім їм категорично заперечити. Той розмір допомоги, яку нам надає ЄС, і висування вимог реформування судової системи, ліквідація податкової міліції, реформа податкової та митної служб свідчать про те, що Європейському Союзу потрібна некорумпована Україна з незалежними судами і прозорою системою публічних фінансів. Скільки вже кошти громадян ЄС можуть розкрадатись по корупційних кишенях місцевих злочинців? Отже, якщо уряд зацікавлений отримати макрофінансову допомогу у повному обсязі, то до кінця року він має хоча би у першому читанні прийняти законопроект про створення Бюро фінансових розслідувань. Тож слідкуймо за руками президента та депутатів монобільшості.

І найголовніше. Створити інвестиційний клімат в країні можна не за допомогою інвестиційних нянь. Найкращими інвестиційними нянями для інвесторів в Україні стануть лише незалежні суди та прозора система публічних фінансів.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]