Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.03.2019 15:26

Законодавчі зміни в сплаті ЄСВ для ФОП. Що відбувається і чого чекати?

Керівник проекту MASTER:Бухгалтерія

7 лютого 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №10012 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України".

7 лютого 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №10012 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси фізичних осіб-підприємців)".

Цей законопроект розроблений для стимулювання малого та середнього бізнесу в якості альтернативи до прийнятого Верховною Радою 6 грудня 2016 року Закону, що зобов’язував усіх фізичних осіб-підприємців сплачувати ЄСВ у розмірі 22% від мінімальної заробітної плати незалежно від того, був дохід у вказаний період чи ні.

Давайте подивимось на цифри. За статистикою OpenDataBot, тільки за два місяці з моменту підписання закону наприкінці грудня 2016 року по березень 2017 року кількість ФОПів зменшилась на 300 000. За два роки дії закону кількість підприємців так і не повернулася до переденьої відмітки. Кількість фізичних осіб підприємців на 19 лютого 2019 року становила 1841542 проти 20004895 на 16 грудня 2016 року.

Так звані “сплячі” або епізодично активні ФОПи були змушені закрити свою діяльність. І хоч серед них була велика кількість тих, що не проявляли активність рік і більше, прийнятий закон вдарив і по малим підприємцям.  Багато з них все рівно продовжували свою періодичну діяльність, але перестали декларувати це і, відповідно, сплачувати податки. Надходжень до бюджету, безумовно, стало більше. Але важливо розуміти, що, окрім цього показника, в тому, що стосується малого бізнесу, важливим є податкове навантаження. Воно суттєво збільшилось для малих підприємців з нестабільними джерелами прибутку. Незалежно від доходу, бажаючи залишитися в правовому полі, вони змушені сплачувати ЄСВ і залучати ресурс з прибутків, отриманих у попередні місяці. Така система є несправедливою і підштовхує малий бізнес ухилятися від сплати податків, закривати ФОПи, йти в “тінь”. Хоча саме стимулювання малого і середнього підприємництва має бути пріоритетним завданням при створенні законодавчої бази.

Новий законопроект також має зменшити податкове навантаження на людей, які вже сплачують ЄСВ за основним місцем роботи, але вирішили відкрити ще й власний бізнес. За чинним законодавством вони по суті сплачують подвійне ЄСВ (за основним місцем роботи і за підприємницьку діяльність), що є дискримінаційним, адже державні соціальні послуги, в свою чергу, не надаються в подвійних обсягах.

Сьогодні ми можемо прослідкувати позитивну тенденцію в законотворчих податкових ініціативах, однак залишаться вони тільки на папері чи все ж будуть втілені в життя, ми зможемо побачити вже найближчим часом, слідкуючи за прийняттям проекту Закону Закону №10012.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]