Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.04.2022 18:41

Перспективи міжнародного покарання путіністів: порушення правил і звичаїв ведення війни

Адвокат, юрист-аналітик

Що таке Міжнародний кримінальний суд, як він може допомогти Україні в покаранні путіна та його приспішників, спробуємо розібратись в контексті воєнних злочинів

З часів Цезаря існує крилатий вислів Silent leges inter arma – закони мовчать, коли говорить зброя.

У той же час загальновідомо, що добро завжди перемагає зло, а правда – брехню!

Відновлення справедливості та покарання винних – єдиний шлях до миру.

Допомогти цьому має діяльність Міжнародного кримінального суду (МКС) та судової влади України.

Що таке МКС та чим він займається?

МКС існує з липня 2002 року та заснований на підставі Римського статуту. Цей суд не варто плутати з Міжнародним судом ООН, оскільки попри однакове їх місцезнаходження (м. Гаага, Королівство Нідерланди), компетенція останнього не поширюється на розслідування та судовий розгляд злочинів.

Ідеєю створення такого міжнародного судового органу було забезпечити невідворотність покарання для злочинців, які вчиняли найнебезпечніші злочини проти людства, миру та безпеки.

До складу МКС входять 18 суддів, які обираються на посади Асамблеєю держав-учасниць (Україна не входить до цього переліку).

У вкладі цього органу є Канцелярія прокурора, яка жодним чином не підпорядкований самому суду, оскільки його формування та функціонування здійснюється незалежно від самих суддів.

Основним завданням Канцелярії прокурора є збір та аналіз доказів обвинувачення, а також представлення позиції обвинувачення перед МКС.

Наразі у провадженні МКС перебували 31 справа за обвинуваченням конкретних осіб; здійснюється 17 розслідувань Канцелярією прокурора.

Попри зволікання України з ратифікацією Римського статуту, МКС визнав свою юрисдикцію щодо нашої країни.  

Відносно України ведуться наступні розслідування:

- З 2014 року розслідуються злочини, вчинені Віктором Януковичем та іншими посадовцями проти людяності під час Революції Гідності;

- З 2015 року ведеться розслідування військових злочинів та злочинів проти людяності, вчинені в Автономній Республіці Крим та в східних областях України, посадовцями Російської Федерації;

- З березня 2022 року розпочато розслідування щодо вчинення військових злочинів на всій території України вищим військово-політичним керівництвом Росії внаслідок відкритого військового вторгнення країни-агресора.

Слід зазначити, що МКС має юрисдикцію щодо розгляду лише 3 категорій злочинів:

1. Геноцид, тобто намагання знищити певну групу людей за ознаками національності, етнічної чи расової належності, а також з релігійних мотивів;

2. Злочини проти людяності, тобто широкомасштабне та систематичне переслідування мирного населення;

3. Воєнні злочини – порушення законів і звичаїв ведення війни, які врегульовують поведінку збройних формувань щодо засобів і методів її ведення, а також поводження з цивільним населенням.

У цій частині детальніше розглянемо саме останню категорію злочинів путіністів.

Що таке воєнні злочини та перспективи їх доведення перед МКС

Одним із основних міжнародних документів з цього питання є Положення про закони і звичаї війни на суходолі, яке є додатком до Гаазької конвенції 1907 року.

Стаття 3 цієї Конвенції чітко вказує на те, що воююча сторона, яка порушує норми зазначеного Положення, підлягає відповідальності у формі відшкодування збитків, якщо для цього є підстави. Вона є відповідальною за всі дії, вчинені особами, які входять до складу її збройних сил.

Основні склади злочинів, що вчинені на території України путіністами, наглядніше зобразити в табличному вигляді.

№ п/п

Встановлена Конвенцією заборона

Дотримання Росією та вищим військово-політичним керівництвом

Примітки

 1 

віроломно вбивати чи ранити осіб, що належать до нації або армії супротивника

Порушено

Віроломними вбивствами супроводжуються всі воєнні дії агресора: Київ, Буча, Гостомель, Ірпінь, Харків, Маріуполь та інші менш відомі населені пункти, які піддавались масовим ракетним обстрілам та бомбардуванням

оголошувати, що жодної пощади не буде

Порушено

Путін у відео зверненні від 24.02.2022 закликав ЗСУ скласти зброю з погрозою безпощадної розправи над ними

3

застосовувати зброю, снаряди або речовини, здатні завдати зайві страждання

Порушено

По цивільним об'єктам було застосовано касетні боєприпаси, вакуумні бомби тощо

примушувати громадян супротивної сторони брати участь у військових діях, спрямованих проти їхньої власної держави, навіть у випадку, якщо вони перебували на службі такої воюючої сторони до початку війни

Порушено

За даними ЗСУ у війні були задіяні громадяни України – мешканці тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської області  

Забороняється будь-яким способом атакувати чи бомбардувати незахищені міста, селища, житлові будинки чи споруди

Порушено

Із самого початку війни бомбардування почалось по незахищеним містам Київ, Харків, Дніпро та іншим

Командир атакуючих військ, перед тим як почати бомбардування, за винятком випадків штурму, повинен зробити все від нього залежне, щоб попередити відповідні органи влади

Порушено

Жодного разу за час війни таких повідомлень не надходило

При облогах і бомбардуваннях повинні бути вжиті всі необхідні заходи для того, щоб уберегти, наскільки це можливо, будівлі, призначені для цілей релігії, мистецтва, науки чи благодійності, історичні пам’ятки, госпіталі та місця, де зібрані хворі і поранені, за умови, що вони не використовуйся в цей час для військових цілей.

До обов'язків тих, хто знаходиться під облогою, належить позначення наявності таких будівель або місць відмітними та видимими знаками, які повідомляються супротивнику заздалегідь.

 

Порушено

Кричущим випадком стало знищення драматичного театру в Маріуполі попри наявність відповідних позначень та ін.

Мародерство у місті чи місцевості, навіть у випадку, якщо його взяли штурмом, забороняється.

Порушено

У всіх тимчасово захоплених населених пунктах відбувались мародерства

Власність муніципалітетів, релігійних, благодійних, освітніх, мистецьких і наукових установ, навіть якщо вона належать державі, визнається як приватна власність.

Будь-яке захоплення, знищення чи навмисне пошкодження установ такого типу, історичних пам'яток, творів мистецтва та науки забороняється та повинно підлягати судовому переслідуванню.

 

Порушено

У кожному з населених пунктів, де велись активні бойові дії, знищувались такі установи: школи, дитячі садки, музеї, Університет імені Каразіна тощо

 

Як бачимо, майже всі заборони Конвенції є порушеними російським військово-політичним керівництвом на чолі з путіним, а їх доведення, перш за все, залежатиме від ефективності діяльності правоохоронних органів та судової влади.

Завдання перших – ефективне та швидке розслідування, але не всупереч міжнародним нормам про забезпечення права на захист; завдання других – якомога швидкий розгляд та винесення вироків.

Саме ці вироки неабияк допоможуть пришвидшити розслідування та розгляд МКС, слугуватимуть підставою для заявлення до росії майнових вимог про відшкодування шкоди.

І перші кроки на цьому шляху вже є, що підсилює віру в здатність правоохоронної системи спрацювати ефективно, принаймні, щодо таких зухвалих злочинів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]