Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.03.2022 20:19

Депутінізація політичного простору: скоро по всій Україні

Адвокат, юрист-аналітик

Депутати пропонують те, що назріло вже давно - заборона прорашистських партій. Але чи запрацює ця заборона?

Прикро визнавати, але всі 8 років війни, починаючи з 2014 року, в нашій країні не було створено жодного реального і дієвого механізму для заборони політичних партій, які так нахабно та відверто пропагували "русскій мір" та звинувачували українське керівництво в якійсь "втраті" Криму, а деякі Ківи навіть дисертації захищали з радянською зіркою в лобі.

Але, не було би щастя, так нещастя допомогло!

На сьогоднішній день в парламенті знаходиться вже 2 законодавчі ініціативи щодо цього питання.

Один проєкт ініційований народним депутатом Лозинським та іншими (реєстр. № 7172), а інший – його колегою Совгирею  та іншими (реєстр. № 7172-1).

Інститут законодавчих ідей ретельно їх проаналізував та готовий поділитись важливою інформацією.

При цьому більше уваги приділимо саме законопроєкту народної депутатки Совгирі, оскільки він більш повно виписаний, а тому більш за все й буде пропонуватись до прийняття.

За що будуть забороняти діяльність політичних партій?

Під заборону підпадатимуть політичні партії, діяльність яких націлена або супроводжується:

  1. 1. Виправдовуванням або визнанням правомірною збройної агресії проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України.
  2. 2. Запереченням збройної агресії проти України.
  3. 3. Глорифікацією (вихваляння, звеличення, славлення, прославлення) осіб, які здійснювали або здійснюють збройну агресію проти України, представників збройних формувань Російської Федерації, інших незаконних збройних формувань, банд, груп найманців, створених та/або підпорядкованих, та/або керованих та/або фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи та інші структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі шляхом їх визначення як "повстанці", "ополченці", "ввічливі люди".
  4. 4. Виправданням дій і бездіяльності осіб, які здійснювали або здійснюють збройну агресію проти України, представників збройних формувань Російської Федерації, інших незаконних збройних формувань, банд, груп найманців, створених та/або підпорядкованих, та/або керованих та/або фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи та інші структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі шляхом їх визначення як "повстанці", "ополченці", "ввічливі люди".

Дуже важливо, що законопроєкт містить також визначення термінів «глорифікація», «збройні формування», «іррегулярні збройні формування», «воєнізовані групи», «банда», «самопроголошені органи, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України» і «найманець».

Відтак, на практиці не виникатиме жодних різночитань, "своїх" розумінь цих термінів, що значно спростить процедуру визнання політичної партії забороненою.

Яка процедура та як довго може тривати?

Заборона таких політичних партій здійснюватиметься виключно через суд.

Обов'язок щодо невідкладного подання позовної заяви у разі виявлення ознак неправомірності діяльності покладається на Міністерство юстиції України. І тут важливо, що орган влади матиме не прав звернутись до суду, а саме зобов'язання.

Така конструкція унеможливить варіації на тему "ще досліджуємо", "поки займаємось" та інші.

Єдине що хотілося б порекомендувати законодавцям так це передбачити право на звернення з таким позовом Кабінету Міністрів України, якщо буде встановлено, що профільне міністерство неефективно здійснює такий обов'язок (тривалий час не звертається до суду тощо).

Розглядати такі справи буде Шостий апеляційний адміністративний суд як перша інстанція (на період воєнного стану це здійснюватиме апеляційний адміністративний суд в апеляційному окрузі, що включає місто Львів).

Апеляційний перегляд рішень в таких справах буде здійснювати Верховний Суд у складі 5 суддів Касаційного адміністративного суду.

Оскільки право на касаційне оскарження не передбачається, то процедуру отримання остаточного рішення вдасться скоротити щонайменше на 1 рік, що є позитивним.

Відтак, процедура судового розгляду відбуватиметься максимально швидко, оскільки зміни до процесуального закону прибирають певні "гальма" (наприклад, сповіщення про судові засідання та відкриття провадження буде здійснюватися в мережі Інтернет тощо).

Чи залишиться майно у власності заборонених політичних партій?

Однозначно – ні.

У разі заборони судом політичної партії майно, кошти та інші активи політичної партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень переходять у власність держави, про що зазначається у рішенні суду.

Порядок передачі майна державі ще буде розроблений та затверджений Кабінетом Міністрів України, проте така норма особливо гостро необхідна в умовах війни Росії проти України; їхнє майно нам точно знадобиться для відбудови зруйнованих міст та підтримку людей, які постраждали.

У розвиток такої ініціативи очікуємо також від депутатів створення механізму дострокового припинення повноважень депутатів, які були членами заборонених політичних партій. 

Тож чекаємо на веселий старт в процесі депутінізації "товаріщєй" з ОПЗЖ, ну а іншим - приготуватись!

"Інститут законодавчих ідей" продовжує аналізувати ухвалене під час війни законодавство і стежити, аби кожен закон був ще одним кроком на шляху до перемоги України.

 

 

 

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]