Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.10.2012 16:13

Чи платити зараз единоподатникам ЄСВ за дев'ять місяців 2012 року ?

Аудитор, директор АФ "Трансаудит"

Нечітко прописана нова редакція закону про ЄСВ викликає питання шодо його практичного застосування

Оприлюднення Закону України "Про внесення змін до статей 9 і 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" від 18.09.2012 р. № 5292-VI, що набрав чинність  13.10.2012 р. викликало низку питань в фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування. Питання стосуються нарахування, сплати та подання звітності з єдиного внеску. Стилистика Закону, що діяв до 13.10.2012 р. залишала бажати кращого, але відповідь про нарахування та сплату була більш-менш зрозумілою, бо в п. 8 статті 9 зазначалось:

"8. Платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. …

Базовим звітним періодом є календарний місяць, а для платників, зазначених в абзацах третьому та четвертому пункту 1 частини першої статті 4 цього Закону, - календарний рік".

Оскільки припис першого речення цитованої законодавчої норми поширювався на всіх платників єдиного внеску, а склад зазначених в абзацах третьому та четвертому пункту 1 частини першої статті 4 платників містив і фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, то нарахування внеску здійснювалось щорічно станом на 31 грудня, а сплата – не пізніше 20 січня року наступного року. Як не дивно, але Закон не містив прямої норми про термін подання звітності, була лише відсилкова норма підпункту 4 п. 2 статті 6:

"2. Платник єдиного внеску зобов'язаний:

4) подавати звітність до територіального органу Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом за погодженням з відповідними фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування та центральним органом виконавчої влади у галузі статистики"

                Нарахування, сплата та подання звітності з єдиного внеску за новим законом суттєво змінились, а саме:

"Платники єдиного внеску, зазначені у пункті 4 частини першої статті 4 цього Закону, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року, крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, та членів сімей таких осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, які сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. …

Періодом, за який платники єдиного внеску подають звітність до територіального органу Пенсійного фонду (звітним періодом), є календарний місяць, крім платників, зазначених у пунктах 4 і 5 частини першої статті 4 цього Закону, для яких звітним періодом є календарний рік".

                Отже, нарахування - станом на 31 березня, 30 червня, 30 вересня, 31 грудня, а сплата – відповідно на 20 днів пізніше. І знов-таки: прямої норми про термін подання звітності немає, десь можливо в січні-лютому. Проте головна вада такого законотворчества не в тому. Вбачається, що фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, будуть тепер весь рік нараховувати та сплачувати єдиний внесок без жодного контролю. Таке на перший погляд спрощення паперової роботи протягом року може завдати ім в наступному році більш ніж суттєвої шкоди, матеріалізованої в накопичених за чотири квартали значних фінансових санкціях. По всім постійно справляємим податкам і зборам помилки та зловживання при систематичному контролі виявляються своєчасно, а що буде за новим законом…? Утримаємося від коментарів.

                Щодо терміну початку дії нового закону. Оскільки він набрав чинність 13.10.2012 р., то відповідно до його вимог перші: нарахування – 31.12.2013 р., сплата – до 20.01.2013 р., подання звітності – десь в першому кварталі 2013 р. Природньо, що нарахувань за третій квартал 2012 р. та відповідних сплат робити не треба. Втім, включення до нового закону прикінцевих та перехідних положень не було б зайвим.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]