Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.04.2020 14:07

Віддалена робота та ефективність – як їм потоваришувати?

Керівник HR функції постачальника електроенергії YASNO

Як налаштуватися на роботу вдома?

Карантин вніс свої корективи – багато з тих, хто раніше й не думав про можливість дистанційної роботи, з подивом виявили себе в нових обставинах. Пандемія не попередила заздалегідь про свої плани і не залишила жодного шансу для «мені це точно не підійде». В реальності виявилося, що все не так жахливо, але, як завжди є нюанси. І найбільший з них – це ефективність роботи з дому.

Лайфхаків в інформаційному просторі – безліч. Всі вони працюють по-різному для різних людей. Одним зосередитися допомагають навушники, іншим – улюблена музика, третім – звичайний таймер, інші ж надають перевагу сучасним додаткам для тайм-менеджменту на кшталт Pomodoro або Trello. На жаль, і тут немає єдиного рецепту або чарівного еліксиру. Треба експериментувати та знаходити свій варіант – той, який працює саме у вашому випадку. Але якщо підійти до цього процесу творчо і з дослідницьким інтересом, можна знайти щось дуже ефективне саме для себе.

Щоб знизити градус невизначеності, за відправну точку можна взяти загальні рекомендації – їх можна адаптувати під свої потреби або використовувати як базу для індивідуальних способів підвищення ефективності.

Що ж можна зробити?

✔ Чітко визначити свої робочі години – домовитися з керівником, командою і родичами. Поважати робочий час колег. І свій теж, так!

✔ Визначити окрему зону для роботи й облаштувати її таким чином, щоб нічого не відволікало. Зосереджуватися на одній задачі – готувати їжу однією рукою і відповідати на робоче повідомлення іншою може привести до несподіваних результатів...

✔ Слідувати звичній щоденній рутині – щоденні ритуали в один і той же час дають відчуття стабільності, і в період великих змін стануть точкою опори. Для когось це буде зарядка, для когось ранковий чай з улюбленої кружки. Хтось буде медитувати. Головне – сконцентруватися на тому малому, що ви можете контролювати в своєму житті. Тому що під час карантину так багато невизначеності, і можна втратити ґрунт під ногами в прагненні встановити контроль над тим, що не в наших силах.

✔ Визначити свої перерви – адже в офісі ви час від часу вставали з робочого місця, щоб поговорити з колегами і випити горнятко кави. Тепер так теж можна робити! Спілкування з колегами на віртуальній офісній кухні допоможе підтримувати зв'язок з командою.

✔ Визначити свої «перемикачі» зі стану «я вдома» в «я на роботі». Це може бути офісна чашка, робочий блокнот, «офісний» одяг – спрацює все, що дає особисто вам сигнал «робота почалася». Точно так, із закінченням роботи, добре було б переодягнутися в домашній одяг, закрити ноутбук, - мозку так легше перебудуватися і поставити галочку «завдання виконано».

Як боротися з прокрастинацією?

Якось знаменитий психолог Блюма Зейгарник, спостерігаючи за роботою офіціантів у ресторані, помітила, що з моменту прийняття замовлення до подачі страви вони чудово пам'ятали, що замовив відвідувач. Але ось як тільки блюдо опинялося на столі – офіціанти тут же геть забували те, що пам'ятали ще 5 хвилин тому.

Суть цього ефекту можна описати так –

✔ Коли ми починаємо виконувати якесь завдання, особливо якщо воно складне і багатокомпонентне, то нагадування про нього буде «зашито» у підсвідомість. Мозок буде посилати сигнал «іди і роби, це не так складно, як ти думаєш!» до тих пір, поки завдання не буде виконано. Просто кажучи, незавершені дії запам'ятовуються краще, ніж завершені. Висновок? Щоб закінчити справу, потрібно її розпочати – головне зробити перший крок!

✔ Однак, якщо у вас занадто багато завдань та ідей, які потрібно реалізувати, – ви, швидше за все, постійно про це думаєте і тривожитесь. А це з'їдає левову частку ресурсу і знижує ефективність. Вихід – делегувати відповідальність: формувати списки завдань на папері або в улюбленому органайзері. Мозок в результаті цієї нехитрої операції заспокоюється, не боїться забути про всі завдання і концентрується тільки на пріоритетних в даний момент – адже завжди можна повернутися до повного списку. В думках – порядок, а світла голова – це прекрасна інвестиція у власне майбутнє.

Експериментуйте, шукайте свої, особливі шляхи роботи в нових обставинах і будьте готові до цікавих відкриттів!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]