Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.07.2021 22:07

І не бачити вам банкрутства, як власних вух

Практикуюча юристка, громадська діячка

Коротко про проблематику банкрутства фізичних осіб.

Почніть звідти, де ви зараз перебуваєте.

Використовуйте те, що у вас є

і робіть все, що можете.”, – Артур Еш

Банкрутство фізичних осіб — процедура Кодексу України з питань банкрутство, яка часто вбачається в очах людей останньою надією в складних ситуаціях. Так, для багатьох внутрішньо переміщених осіб, які за часи мирного неба нахватались, як блох, отих валютних кредитів та іпотек, - це ніби рятівна соломинка. Єдина, що має врятувати від постійних стресів, арешту рахунків у банках та, навіть, заборони на виїзд за межі України.

Але...соломинка така слабка, що я, як юрист, раджу пару разів подумати, ніж за неї хапатись.

Спробую зробити логічний ланцюг, щоб Ви зрозуміли болючі та слабкі моменти цієї процедури.

Провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи - підприємця може бути відкрито лише за заявою боржника.

Боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність” (ст. 115 КУзПБ).

До заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність додаються: докази авансування боржником на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень” (ст. 116 КУзПБ)

Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород.

Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень керуючого реструктуризацією становить п’ять розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожен місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.“ (ст. 30 КУзПБ).

Рахуємо: 5* 2379 гривень (із 01.07.2021) або 2481 гривня (із 01.12.2021) (ст.7 ЗУ “Про Державний бюджет України на 2021 рік”) * 3 місяці, що складає із 01.07.2021 -35685,00 грн, із 01.12.2021 — 37215,00 грн.

Це треба боржнику треба зразу покласти на депозитиний рахунок суду, і це лише оплата за 3 місяці роботи арбітражного керуючого! 

...

І це все?” - ми вже готові шукати ці кошти...

Арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень.

У разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.” (ст. 30 КУзПБ)

...

А якщо немає майна для продажу?!” - десь надія ще тепліє...

Є цікаве рішення Вищого суду справи № 918/454/18яке закріпляє, що арбітражний керуючий НЕ МОЖЕ ПРАЦЮВАТИ БЕЗОПЛАТНО, тому після здачі звітів за весь період здійснювання своїх повноважень, він має право звернутись до заявника за нарахуванням і виплатою грошової винагороди за підсумками процедури. Заявником у процедурі банкрутства фізичної особи може бути ЛИШЕ боржник.

Тобто, не зважаючи від результатів конкретної справи, арбітражний керуючий може звернутись за стягненням коштів ЗА ВЕСЬ ПЕРІОД СВОЄЇ РОБОТИ. Якщо процедура йшла 1 рік, то Вам і виставлять рахунок за 1 рік за мінусом перших 3 місяців роботи.

Як вище вже вказала, грошова винагорода за місяць арбітражному керуючому за процедуру реструктуризації складає 5* прожитковий мінімум для працездатних осіб, тобто із 01.07.2021 — 11895,00 грн у місяць, а далі буде підніматись.

...

А коли ж наступить бажана процедура банкрутства?!” - спитаєте Ви.

А тут все складно:

Господарський суд ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і введення процедури погашення боргів боржника у разі, якщо протягом 120 днів з дня відкриття провадження у справі про неплатоспроможність зборами кредиторів не прийнято рішення про схвалення плану реструктуризації боргів боржника або прийнято рішення про перехід до процедури погашення боргів боржника.” (ст. 130 КУзПБ).

Тобто не за всіх умов процедура може перейти на етап банкрутства фізичної особи, за ради якої заявник подавав заяву у суд. По суті, банкрутство це просто виключення із правил. А правило — це процедура реструктуризації, за яку Ви, як заявник, маєте сплачувати арбітражному керуючому.

І, на жаль, НЕ ВИ, а Ваші кредитори вирішують за яким шляхом йде справа- або реструктуризації або банкрутства.

До компетенції зборів кредиторів належить прийняття рішення про:

відмову у схваленні плану реструктуризації боргів та звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом та введення процедури погашення боргів боржника

АБО (!!!)

з клопотанням про закриття провадження у справі про неплатоспроможність” (ст.123 КУзПБ)

Крім цього, суд може прийняти “рішення про закриття провадження у справі за клопотанням зборів кредиторів, сторони у справі або з власної ініціативи, якщо:боржником у декларації про майновий стан зазначена неповна та/або недостовірна інформація про майно, доходи та витрати боржника та членів його сім’ї, якщо боржник упродовж семи днів після отримання звіту керуючого реструктуризацією про результати перевірки такої декларації не надав суду виправлену декларацію про майновий стан з повною та достовірною інформацією щодо майна, доходів та витрат боржника та членів його сім’ї.

Господарський суд протягом одного року з дня закриття провадження у справі про неплатоспроможність з підстав, визначених цією частиною, не може відкрити провадження у новій справі про неплатоспроможність щодо того самого боржника.” (ст.123 КУзПБ)

Тобто захотів кредитор закрити справу і просто подав про це клопотання, або Ви десь там помилились у декларації, не відреагували своєчасно на лист арбітражного керуючого, і суд справу закрив.

Просто закрив справу та заборонив Вам рік звертатись із аналогічним позовом.

А перед Вами з'явились рахунки про оплату роботи арбітражного керуючого за цей час. ОПА!

А ще цікаво, що сама процедура передбачає активне залучення кредиторів. Якщо ж на етапі їх виявлення, Ваші кредитори промовчать, то справу знову ж закриють: дата засідання господарського суду, яке має відбутися не пізніше 60 днів з дня постановлення такої ухвали, на якому буде розглянуто погоджений кредиторами план реструктуризації боргів або прийнято рішення про перехід до процедури погашення боргів чи про закриття провадження у справі.”(ст.122 КУзПБ)

Відчуття, що процедуру робили під кредиторів. Точно не із метою допомогти тим особам, які по різним, часто не залежним від них причин, не мають змогу віддати кредитні кошти або віддати банку-кредитору іпотечне майно, яке знаходиться на окупованих територіях.

Так, процедура цікава, але, щоб братись її проходити, я раджу:

1) обдумати можливість процедури реструктуризації — чи можлива вона у Вашому випадку, якої її Ви бачите (“Разом із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржник зобов’язаний подати пропозиції щодо реструктуризації боргів (проект плану реструктуризації боргів).” ст.116 КУзПБ).

2) знайти кошти не просто авансовий платіж, а на ще декілька місяців роботи арбітражного керуючого, із тим, якщо він звернеться за цією оплатою, Ви судорожно не шукали ці кошти.

3) поспілкуватись із Вашими кредиторами, якої вони думки, і чи погодять вони Ваше банкрутство чи просто будуть довго Вас тримати в процедурі проходження реструктуризації, або може взагалі не дадуть Вам пройти процедуру та ініціюють закриття провадження по справі.

4) поспілкуватись із Вашими кредиторами, чи можуть вони після закінчення авансованих Вами коштів оплатити арбітражному керуючому додаткову грошову винагороду із тим, щоб потім він не стягував із Вас кошти за весь період роботи (до речі сплата додаткової грошової винагорода не обмежує право арбітражного керуючого звертатись за сплатою основної винагороди, яке має сплачуватись заявником або за рахунок майна заявника).

5) знайти когось із спеціалістів, хто навчить Вас правильно заповнювати декларацію за себе та за Ваших членів сім'ї (питання гостро стоїть перед тими, хто має майно на окупованій території, яке треба правильно показати в документах).

І бажаю Вам попутного вітру

у Ваші вітрила:)

Вірьовкіна Лілія

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]