Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2022 11:53

Проект держбюджету-2023: дефіцитний та ризикований

Доктор економічних наук, професор. Народний депутат України IX скликання

Якщо охарактеризувати цей проект дуже стисло, то це – воєнний бюджет, із дуже значним дефіцитом та відповідними великими ризиками.

Нещодавно Кабмін подав до Верховної Ради України проект бюджету на 2023 рік. Якщо охарактеризувати цей проект дуже стисло, то це – воєнний бюджет, із дуже значним дефіцитом та відповідними великими ризиками.

Зараз ми разом із колегами працюємо над проектом у бюджетному комітеті, невдовзі його буде винесено до сесійної зали.

Спочатку про основні цифри.

Доходи державного бюджету, за прогнозами уряду, мають скласти 1 трлн 279 млрд. гривень, видатки заплановані на рівні 2 трлн. 513 млрд. гривень.

Понад 1,1 трлн грн, або майже 50% усіх видатків, згідно із затвердженим проектом держбюджету, буде спрямовано на оборону та безпеку країни.

Це – всебічне забезпечення армії, включаючи зарплати військових, ремонти та закупівлі техніки та зброї та інші потреби оборони. Зростання видатків на безпеку та оборону порівняно з довоєнним варіантом бюджету, затвердженим на 2022 рік, буде більшим, ніж у 4 рази.

На пенсійне забезпечення та соціальний захист буде направлено 403 млрд. грн., на охорону здоров'я – 175 млрд. грн., на освіту – 155 млрд. грн., до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії – 19 млрд. грн.

Мінімальну заробітну плату в розмірі 6700 грн. на місяць, а також прожитковий мінімум – 2589 грн. на місяць, планується залишити на тому ж рівні, що й у поточному році.

Зрозуміло, що в умовах величезної інфляції, зростання цін в цьому році, купівельна спроможність зарплат, пенсій та соціальних виплат значно знизилась. І при нормальній ситуації їх було б необхідно значно підвищити. Але так само зрозуміло, що ситуація зараз зовсім ненормальна – йде жорстока війна.

І всі показники проекту бюджету на 2023 рік розраховані з урахуванням скорочення економічної активності, обумовленого продовженням військового протистояння, руйнацією значної частини виробничої та транспортної інфраструктури, зовнішньою міграцією значної частини населення.

Чи не головною проблемою проекту держбюджету є величезний бюджетний дефіцит. Він складає 1 трлн 279 млрд грн – стільки ж, скільки вся доходна частина бюджету. Отже, бюджет, за версією Кабміну, буде дефіцитним наполовину.

Таку величезну нестачу коштів у бюджеті уряд планує перекривати за допомогою грошей з-за кордону: запозичень та грантів. «У наступному році дефіцит бюджету становитиме 38 млрд доларів США. Це приблизно 3-3,5 млрд доларів щомісяця. Є багато питань, яким чином ми будемо фінансувати дефіцит. Але нам важливо зараз показати його партнерам, МВФ, Світовому банку, щоб вони сказали: "Окей, ми верифікуємо, ми видим, що це справді перевірені цифри" – говорить про це міністр фінансів Сергій Марченко.

Орієнтир на такий обсяг зовнішнього фінансування дефіциту державного бюджету тягне за собою дуже значні ризики для країни.

Щоправда, ця тема потребує окремої розмови. І найближчим часом ми більш детально поговоримо про всі особливості проекту бюджету на наступний рік і можливі бюджетні ризики.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]