Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.02.2022 11:58

Ціни на газ та продовольство – загроза національній безпеці України

Доктор економічних наук, професор. Народний депутат України IX скликання

В Україні тотальне здорожчання продуктів харчування через ціни на газ. Якщо парламент негайно не змінить чинне законодавство, що регулює ринок газу, країна може опинитися на межі голоду

Свіжа статистика жахає - інфляція в Україні б’є рекорди

“Давно не купую м'яса. Не купую солодкого. Через ціну від гречки відмовилася, хоч мені треба її їсти. Хлібобулочні вироби намагаюсь пекти сама, так трохи дешевше…” Цю сповідь старенької в одному з черкаських магазинів неможливо слухати без сліз на очах. Чому катастрофічне зростання цін на основні продукти харчування, одяг, тарифи на комунальні послуги не стає найголовнішою темою обговорень у парламенті, в офісі Президента, телеефірів на провладних каналах? 

Згідно Держстату за січень споживчі ціни зросли на 1,3%. Але якщо брати період січень 2021-січень 2022 року, тобто у річному вимірі, то отримаємо вже зростання на 10%. За рік, що минув, найбільше збільшилися ціни на соняшникову олію - плюс 34%. Значно подорожчали овочі - майже на третину. Близько 20% додали в ціні цукор та хліб. Загалом продукти харчування зросли на 14%.

Ми дожилися вже до того, що ціна на хліб в Києві більше, ніж у два рази перевищує ціну на хліб у Москві - одному із найдорожчих міст світу! 

Ще влітку 2021 року в ООН підрахували, що майже 10 млн українців недоїдає. Скоріш за все, підрахунки цього роки будуть ще більш гнітючими.

Через бідність споживачів та захмарні ціни на газ зупиняються українські заводи

Разом з даними Держстату прийшла й новина про закриття в Україні декількох заводів, що займаються переробкою скла. Під загрозою звільнення 12 тисяч працівників, місцеві бюджети та казна країни недоотримують мільйонні надходження. Фахівці профільній асоціації "Скло України” говорять, що скляна галузь вмить стала збитковою та стрімко прямує до банкрутства. 

Причина - захмарна ціна на газ. На жаль, під загрозою закриття опинилися й птахофабрики, пекарні, молочні підприємства, кондитерські фабрики, цукрові заводи, тепличні комбінати… Наприклад, молочники розповіли: рік тому купували газ за 4,9 грн/куб, а у січні цього року ціна вже складала 59-62 грн/куб.

Галузеві експерти прогнозують, що навесні ми можемо недорахуватися ледве не половини нашої харчової промисловості. Крім подорожчання енергоносіїв, підприємства потерпають від низької купівельної спроможності населення. У особливій небезпеці - відносно невеликі підприємства. Але саме вони найчастіше є бюджетоутворюючими у невеликих українських містах або селах, зокрема, й на Черкащині. Тобто зачиниться такий завод - без роботи залишиться ціле місто. Іншими словами, люди втрачатимуть заробітки, а підприємства будуть змушені згортати виробництво через зубожіння населення та неспроможність купувати продукти, що суттєво подорожчали. Як розірвати це замкнуте коло?

Треба негайно змінювати Закон «Про ринок природного газу»

У кінці минулого року я зареєструвала у Верховній Раді законопроект зі змінами до базового Закону «Про ринок природного газу». Перш за все, я впевнена, що Україна повинна повернутися до державного регулювання цін на газ українського видобутку. Навіть за визнанням керівництва НАК “Нафтогазу” собівартість видобутку кубометра газу на українських родовищах становить 1-2,6 грн. Хочу нагадати, що “Нафтогаз” - це державне підприємство, яке має опікуватися не тільки власними комерційними інтересами, але й інтересами держави. На ділі, як бачимо, вітчизняні підприємства харчової промисловості купують газ за ціною, що вище собівартості видобутку приблизно у 10 разів. 

Дійсно, в України немає повної енергетичної незалежності. Дійсно, за останні 30 років власний видобуток природного газу скорочено на 20%. І, на жаль, показники видобутку газу у 2021 році - найнижчі за останні 10 років. Але все одно це майже 20 млрд кубометрів - у 2,5 раза більше, ніж споживають побутові споживачі! Тобто Україна може не тільки повністю забезпечити громадян дешевим українським газом, але й надати його критично важливим виробничим галузям, зокрема, й виробникам продовольства. 

Газ українського видобутку треба повернути українцям

Натомість, згідно з чинним законодавством, ціни на газ для українських споживачів прив’язані до вартості цього енергоносія на європейському газовому ринку. Це прописано в угоді про асоціацію з ЄС, у меморандумі з МВФ. І тому зараз, коли ціни на газ в Європі б’ють багаторічні рекорди, страждають українська промисловість і українські споживачі. Здоровий глузд підказує, що така залежність від європейського ринку газу не в національних інтересах України, не в інтересах більшості наших громадян. Реалії світової політики такі, що Німеччина та Туреччина спокійно будують газогони в обхід нашої країни, бо їм так вигідно. Угорщина укладає контракти про постачання газу в обхід України, бо це в інтересах угорців. А ми все боїмося переглянути невигідні для нас угоди!

Отже, я пропоную:

1. Весь видобутий в Україні газ направляти виключно на потреби внутрішнього ринку.

2. Повернути Україні право встановлювати граничні ціни на видобутий в країні, український газ!

3. Встановити рентабельность у розмірі 10% для всіх постачальників газу на внутрішній ринок.

Хочу підкреслити, що моя пропозиція не залишилася непоміченою. Напередодні Нового року Кабінет Міністрів ухвалив рішення, за яким виробники низки соціально важливих товарів зможуть купувати природний газ з максимальною націнкою у 25%. Але, по-перше, це рішення стосується все ж таки не всіх виробників. А, по-друге, воно буде діяти лише до 30 квітня 2022 року. Виникає питання - що буде з нашою промисловістю далі, у травні? 

Тому звертаюся до українських парламентарів: ми повинні негайно повернутися обличчям до українського народу! Зупинка підприємств, нестача продовольства і навіть голод - все це буде на нашій з вами совісті. Нам треба негайно подбати про продовольчу безпеку країни та життя українських громадян! Ми мусимо діяти від імені та в інтересах нашого народу - а не партнерів з ЄС чи МВФ. Від імені тієї бабусі з Черкас, людей похилого (та й не тільки похилого) віку з усіх куточків України, які через недолугу державну політику вимушені відмовитися від м'яса, сиру або цукерок.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]