Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.09.2023 17:13

Основа циркулярної економіки

Керівник Громадської організації "Confashion school"

Стратегії різних кіл циркулярної економіки полягають в створенні більшої цінності та економічних можливостей з меншим споживанням матеріалів та енергії.

Розвиток можливостей, задоволення потреб людини, економічний ріст — чи не привабливо звучить кожна з цих фраз? Ніби-то так, якщо не зазирати за занавіс того, які наслідки може мати кожна з них. 

Історія задоволення потреб людства, починається з «лінійного сприйняття» — лінійної економіки: взяти-виготовити-використати-викинути. Нажаль, це все ще реалії сьогодення, але надихає те, що цивілізований світ вже прагне до нових горизонтів, які спрямовані на відокремлення економічного зростання від консьюмеристського використання ресурсів (використання без урахування наслідків). Саме на це спрямована поточна концепція циркулярної економіки. 

Циркулярна економіка — це промислова система, яка є відновлювальною або регенеративною за наміром і задумом. Ця система замінює концепцію завершення терміну експлуатації (the end-of-life concept) утилізацією на відновлення. Для продовження життєвого циклу продукту без вчинення шкоди навколишньому середовищу циркулярна економіка пропонує використовувати відновлювальні джерела енергії, виключити застосування токсичних хімікатів, запобігати утворенню відходів завдяки продуманному дизайну продуктів (функціоналу, збірки/розбірки, матеріалів) та розвивати відповідні бізнес-моделі. Все ці рішення сприяють досягненню сталого економічного зростання. 

Позитивні зміни можуть бути досягнені лише навмисно, усвідомлено та бути результатом прояву волі, з обачливим ставленням до сучасного та майбутніх поколінь.  

Циркулярна економіка базується на трьох основних принципах:

Усунення відходів і забруднення

Циркуляність (замкненість циклу) виробів та матеріалів

Відновлення природи

Коли поняття циркулярної економіки стало на слуху, його почали пов'язувати, або навіть ототожнювати з переробкою (recycling). Але для досягнення основних цілей нової економіки нам потрібно вивести циркулярність за межі переробки. Тобто, ми маємо максимально зберегти сировину та природні ресурси в процесі створення, використання та переробки продукту (якщо необхідно, але в екологічно безпечний спосіб). Економіка пов'язана лише з переробкою в кінечному результаті все одно створює відходи. В свою чергу циркулярна економіка починається з тих же трьох перших кроків: взяти, виготовити, використати, але далі процеси зациклюються між: переробкою, відновленням, поверненням, того, що може бути повернутим у біосферу та як результат — повторним використанням.

Ефект циклу 

Ефект циклу, як ключова риса циркулярної економіки впливає на створення продукту від початку і до кінця його строку служби, таким чином, щоб його основна функція якомога довше прослужила в тому вигляді, в якому він був задуманий. Ефект циклу це те, що вирішує, як ми виробляємо та  впливає на те, що ми споживаємо.

Продукт має бути створений так, щоб він міг використовуватися протягом тривалого часу. Це мають дозволяти як його технічні властивості, так і бізнес-модель компанії виробника (розповсюджувача), вона має стимулювати користувача або брати товар в оренду, або заохочувати до повернення для подальшого повторного використання продукту чи його компонентів після закінчення періоду його основного використання.

Все це досягається за допомогою чотирьох чітких джерел створення вартості, що називається — «Сила кіл»: “Сила внутрішнього кола”, “Сила довшого обертання”, “Сила каскадного використання” і “Сила чистого матеріалу”.

Кожне коло має свою силу 

Сила внутрішнього кола. Основна увага приділяється збереженню продукту за його початковим призначенням шляхом його ремонту (repairing) та обслуговування, оскільки це зберігає більшу частину його вартості. Головною задачею “внутрішнього кола” є — максимально відтягнути момент переробки. Тому першочерговим тут є ремонт виробу для максимального продовження життєвого циклу продукту за прямим призначенням у межах використання одним споживачем. Навіть, якщо виріб вже не придатний до повернення його до життя та виконання ним закладених виробником функцій, ми маємо прагнути до використання його окремих компонентів, що знаходяться у гарному стані. І вже після такого ставлення та коректної оцінки речі, ми можемо відправити її на переробку.


Приклад:

Бренд офісних копіювальних апаратів і принтерів.

Компанія виготовляє компоненти для приладів таким чином, що вони цілком придатні до повторного використання чи переробки, коли вони повертаються до виробника з лізингових контрактів. Продукти, які не можна відремонтувати чи оновити, компанія розбирає на компоненти та переробляє їх на місцевих підприємствах. Таким чином, компанія зменшує потребу в нових матеріалах у виробництві та створює тісне «внутрішнє коло» використання, що дозволяє використовувати менше матеріалів, праці, енергії та капіталу. 

Внутрішнє коло максимально зберігає цілісність продукту, його складність та вкладену в нього працю й енергію.

Сила довшого обертання. В цьому терміні мається на увазі максимізація послідовних циклів та часу в кожному циклі для продукту. Тут ми маємо на увазі, наприклад, повторне використання продукту кілька разів за допомогою його передачі (обміну або продажу) наступному користувачеві для прямого призначення або продовження терміну його служби до того, як він вийшов з ладу. 

Кожен тривалий цикл дозволяє уникнути витрат матеріалу, енергії та праці на створення нового продукту чи компонента для його відновлення.


Сила каскадного використання. Річ йде про диверсифікацію повторного використання по всьому ланцюжку створення вартості.

Наприклад, коли бавовняний одяг повторно використовується спочатку як вживаний одяг, потім потрапляє в меблеву промисловість як волокнистий наповнювач для оббивки, а потім волокнистий наповнювач пізніше повторно використовується в ізоляції для будівництва. Тут немає надходження первинних матеріалів в економіку, поки бавовняне волокно не буде безпечно повернуто в біосферу. 


На кожному етапі життя продукту те, що вважається відходом для одного, стає матеріалом для створення чогось для іншого.

Сила чистого матеріалу (Сила чистих вхідних ресурсів). Матеріали у чистому вигляді є максимально ефективними для переробки, тому що це допомагає зберегти хімічні властивості сировини. Ідеально, коли у дизайні та виробництві продукт є модульним, особливо це стосується продуктів, що складаються з елементів різного складу (приклад: пластик та метал). Продукт не має вміщувати токсичні  речовини. Також краще використовувати гвинти та защіпки замість клею (це проблема першочергово стосується техніки та електромобілів). 


Ці чотири кола циркулярної економіки є основою для її розуміння, щоб у подальшому інтегрувати її у свою діяльність. Але, один у полі не воїн, тому у своїй діяльності треба також прагнути до колаборацій, співтворчості та взаємодопомоги, щоб створити промисловий симбіоз, який в результаті плідної співпраці сприятиме впровадженню циркулярної економіки у бізнес-життя України. 

У наступній статті буде розглянуто стратегії циркулярної економіки — Фреймворк R9, який є одним із найпоширеніших для аналізу та застосування ідей циркулярної економіки. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]