Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.09.2021 15:05

Вакцинація від COVID-19 – це вибір кожного!

Адвокат

Вакцинуватися чи ні – це наш вибір, який повинні поважати держава та роботодавці. На сьогодні ряд працівників, особливо освітньої галузі, перебувають під тиском: вакцинуйся, або не виходь на роботу

Ні для кого не секрет, що дослідження вакцин від COVID-19 досі тривають і по суті, громадяни які надають згоду на вакцинацію, є учасниками великого медичного експерименту. Безумовно, тестування вакцини від небезпечного захворювання має значну роль для суспільства та дозволить  в майбутньому ефективно боротися з вірусом шляхом застосування ефективної й безпечної вакцини. Проте, ще раз наголошую, це вибір кожного!

Перелік профілактичних щеплень, які законодавчо закріплені як обов’язкові, визначено ч.1 ст.12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Варто врахувати, що вакцинація від COVID-19 не входить до такого переліку, і на сьогодні жодним законодавчим актом України не передбачена вакцинація від COVID-19 як примусова. Залякування роботодавців щодо не допуску працівників до роботи без проведення вакцинації є незаконним, будь-яка дискримінація за ознакою вакцинований чи ні протиправна.

Зверніть увагу, статтею 21 Кодексу законів про працю України гарантовано рівність трудових прав громадян України та заборонено будь-яку дискримінацію у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно, в тому числі й від стану здоров’я.

Конституцією України гарантуються права, свободи та обов’язки людини і громадянина, в тому числі й право на працю, тому не допуск до роботи працівника та примушування до вакцинації від COVID-19 є протиправним.

Крім того, правові підстави відмови від вакцинації передбачені:

ст 1., ст 8, ст 9 Нюрнберзького кодексу 1947 року

п. 16 Гельсінської декларації всесвітньої медичної асоціації

ст. 6, розділ 1., розділ 3. Заява ЮНЕСКО 2005 року про біоетику та права людини

пункти 7.3.1. і 7.3.2. Резолюції ПАРЄ № 2361 від 2021 року «Вакцини проти COVID-19: етичні, правові та практичні міркування».

Варто врахувати, що будь-яке право не є безумовним та може бути обмежене в інтересах держави й суспільства. У разі внесення Верховною Радою України змін до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», та внесення до переліку профілактичних щеплень й щеплення від COVID-19, така вакцинація буде включена до календаря щеплень й стане обов’язковою.

Проте, на сьогодні, вакцинація від COVID-19 є добровільною. Вакцинуватися чи ні – це вибір кожного, до якого потрібно підходити зважено і свідомо, а не під натиском.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]