Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.12.2020 12:54

Як після купівлі житла вперше повернути 1% його вартості

Адвокат

Ви придбали житло вперше, заплатили збір на обов’язкове державне пенсійне страхування в пенсійний фонд. Та чи відомо вам, що від сплати збору звільняються громадяни, які придбавають житло вперше?

Підставою такого повернення є норма Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» №400/97-ВР від 26.06.1997 року.

Основні умови для повернення:

- ви повинні мати громадянство України;

- це  ваша перша покупка нерухомості;

-  повернення 1% відбувається лише за умови придбання нерухомості в житловому фонді;

 - від дати покупки (укладення договору купівлі-продажу квартири) повинно минути не більше 3 років. 

Шляхів для повернення 1% від вартості житла при купівлі його вперше два: позасудовий та судовий.

Перший варіант передбачає звернення із письмовою заявою в Головне управління Пенсійного фонду України відповідної області з обґрунтуванням обставин, підстав та з проханням повернути збір у відповідному розмірі та зазначити банківські реквізити для такого повернення коштів. За результатами розгляду такої заяви Пенсійний фонд може прийняти позитивне рішення та повернути безпідставно сплачений збір або ж відмовити в поверненні. Однак, як свідчить практика, Пенсійний фонд не квапиться повертати кошти та відписує на такі заяви, що немає можливості перевірити чи дійсно ви придбали житло вперше, що є обов’язковою умовою повернення, тому, власне, відмовляє у поверненні 1% вартості житла.

Відтак, якщо ви отримали рішення про відмову в поверненні збору, його можливо повернути лише в судовому порядку. Це означає, що потрібно звернутися з позовною заявою до адміністративного суду. Відмова ПФУ є обов’язковою при зверненні з позовом до суду, оскільки в протилежному випадку такі позовні вимоги є передчасними та не задовольняються судом. Однак якщо ви все зробили правильно, за наслідками розгляду справи суд ухвалює рішення, яким вам повертають 1% вартості житла.

Також хочу наголосити, що за рішенням суду громадянину повернуть не лише 1% від вартості житла, а й судовий збір та витрати на правничу допомогу. Тож в результаті послуга виходить безкоштовною.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]