Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.09.2022 17:24

9 soft skills реального піарника

PR експерт, CEO "Європейської асоціації програмної інженерії" EASE

Якісний піар будується на дуже великій кількості особистих навичок спеціаліста, базові з яких – саме софт. Пропоную розглянути ті, без яких, на мій погляд, робити людей та бренди відомими не вийде.

Емоційний інтелект

Здатність розпізнавати емоції, наміри, бажання та мотивацію інших. А також уміння керувати своїми та чужими емоціями, щоб досягати бажаного. Сьогодні це вміння сильно недооцінене, тому що вимагає певного залучення в життя й особистість іншої людини, часу та одиниць уваги. Але з досвіду можу сказати, що саме це допоможе досягати бажаного у переговорах із чиновником будь-якого рівня чи медіаменеджером. І, головне – із клієнтом.

Гнучкість

Простими словами, вміння адаптовуватися чи здатність змінюватися. Ви дуже оціните цю здатність коли, наприклад, прийдете в новий колектив і вам потрібно буде як піарнику налагоджувати комунікаційні лінії з топменеджментом компанії. Тим більше якщо прийдете в нову для себе сферу. У той час як самі піар інструменти, на мій погляд, базово скрізь однакові, то підхід до роботи, критерії оцінки та KPI – різні. І якщо перейдете з шоубізнесу в IT – адаптивність вас врятує.

Стратегічне мислення

Ефективні піарники мислять стратегічно. Вони розуміють наскільки цінно працювати на перспективу, прояснюють бізнес-мету клієнта та підганяють свою стратегію під її реалізацію. Стратегічне мислення – це наполовину мистецтво, наполовину дисципліна. Кожен прояв бренду має бути не хаотичним, а лягати у загальну логіку збудованої історії. Для цього потрібно розвивати уяву, що допоможе вибудовувати ланцюжки подій, які впливатимуть один на одного.

Research

Піарники проводять дуже багато досліджень у своїй роботі. Це й аналіз конкурентів, і переваги бренду, і прояви в медіа. Хороший комунікаційник завжди стежить за релевантними новинами та інформаційними приводами, тримає руку на пульсі своєї сфери. Це не лише вміння “гуглити”, а й виокремлювати інформацію з усіх доступних каналів комунікації, в тому числі живого спілкування з колегами та партнерами.

Допитливість

Нескінченне прагнення пізнання нового – те, що є постійним супутником життя PR-фахівця. А що за новий подкаст з'явився, хто його ведучий, як потрапити? Які конференції зараз у тренді та як на них зареєструвати спікера. Піарнику не можна “ржавіти”. Нові тренди, тенденції та фішки – безперервно освоювати все це допомагає природна допитливість.

Налагодження відносин

Ви точно знаєте людей, які з усіма колишніми колегами, партнерами та потрібними контактами завжди у добрих стосунках. Швидше за все це комунікаційники. Люди – ресурс, з яким треба вміти працювати. Потрібно розпізнавати своїх, метчитися по цінностях й грати win-win на довгу дистанцію.

Вербальна комунікація

Серйозною перешкодою у сфері комунікацій є спотворення інформації. Коли один сказав і мав на увазі щось одне, а другий зрозумів це по-своєму. Важливо навчитися чути людину, працювати не тільки на вихідний потік комунікації, тобто, передати своє послання співрозмовнику, а й почути зворотний зв’язок. У своїй практиці зустрічаю багато великих бізнес-помилок, які виникають лише тому, що люди не чують один одного. Важливо переконатися, що ви знаходитеся в одній реальності зі своїм співрозмовником, замовником або партнером, говорите й маєте на увазі одні й ті самі речі.

Копірайтинг

Вміння писати якісні матеріали для PR-фахівця настільки ж важливе як і вербальна комунікація. Тексти дописів, статей, спічів, презентацій та меседжів повинні бути цікавими, такими, що надихають, але при цьому правдивими.

Креативність

Здатність людини вигадувати творчі рішення та втілювати нові ідеї. Це потрібно, коли створюєш інформаційний привід, продумуєш концепт події чи позиціювання нового продукту. Круто проявляється креативність, коли піарник з однієї сфери приходить працювати в кардинально іншу – часто це породжує чудові незаангажовані проєкти.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]