Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.12.2019 16:49

WikiInvestigation оприлюднив Czech Republic Рaper

Директор Фонду Інновацій та Розвитку-Україна, публіцист, професійний коуч з особистісного розвитку

Недекларантам чеської нерухомості час хвилюватися.

У результаті масштабного краудсорсингового розслідування, яке було проведено в рамках проекту та через платформу WikiInvestigation, громадські детективи проаналізували значну частину чеського реєстру нерухомості та виявили чиновників, посадовців, депутатів, директорів державних підприємств, суддів тощо, які, маючи нерухомість в Чехії, не задекларували її згідно з українським законодавством.

При цьому масштаби незадекларованої нерухомості, яку мають українські чиновники у Чеській Республіці, просто вражають. 

Методологія проведення розслідування з одного боку проста, з іншого боку - унікальна, оскільки демонструє всю силу крауду, який використовує проект WikiInvestigation під час проведення антикорупційних розслідувань. 

Один з громадських детективів, використовуючи свої навички аналізу даних, допоміг встановити всіх українських власників нерухомості в Чехії. Таким чином, ми отримали Czech Republic Рaper - документи аналогів яких досі не мав жоден розслідувальний проект чи журналіст-розслідувач, оскільки це величезний масив інформації щодо власників чеської нерухомості. 

Далі ми залучили інших громадських детективів, які змогли проаналізувати Czech Republic Рaper на предмет наявності там українських чиновників. І можемо сказати, що результати нас здивували - ми і так мали значні сумніви щодо порядності чиновників, однак отримані дані підтвердили існування величезної проблеми - чиновники масово не декларують свою нерухомість за кордоном.

Додам, що результати розслідування - це лише вершина айсбергу, оскільки містить лише інформацію про власників нерухомості в декількох містах однієї країни. 

Скільки таких випадків по світу - важко навіть уявити. Також цей випадок вказує на необхідність наднаціональної співпраці у боротьбі з корупцією, потребу у відкритості та уніфікації реєстрів усього світу. Якби кожна країна зробила свої реєстри зручними та відкритими,  абсолютно все незадеклароване майно можна було б відшукати буквально за тиждень.

Із чиновників, які не задекларували нерухомість у Чехії, вдалося ідентифікувати суддю, яка приймала рішення за однією зі справ Приватбанку, високопосадовець головної податкової країни, колишній Радник-посланник Посольства України однієї із зарубіжних країн тощо.

Надалі сподіваємось на ефективну роботу наших правоохоронців, та допомогу від правоохоронців Чехії. Кожен випадок, який буде підтверджено - привід для накладання великого штрафу та позбавлення права обіймати займану посаду. 

Усе починалося з грантового розслідування, яке проводив громадський детектив Олексій Жиренков в рамках другої хвилі грантових розслідувань проекту WikiInvestigation. Одначе в результаті масиву даних, які Олексію вдалося отримати з відкритих джерел, а також кількості виявлених недекларантів закордонної нерухомості, розслідування стало масштабним і його підхопили інші громадські детективи. 

До слова, раніше журналісти з одного розслідувального проекту вже аналізували активи українських політиків та їхніх родичів в Чехії, одначе це розслідування проводилось за іншою методологією і зосереджувалося лише на відомих прізвищах, хоча перелік власників чеської нерухомості набагато ширший. 

І це вкотре підтверджує той факт, що професійний журналіст-розслідувач навіть при всьому бажанні фізично просто не зможе обробити той масив даних, який запросто може обробити крауд через платформу WikiInvestigation.

Журналісти аналізували лише юридичних осіб, та активи, якими вони володіють та знаходили відомі прізвища українців. Своєю чергою, розслідування WikiInvestigation більш масштабне і повне, оскільки була проаналізована вся нерухомість саме фізичних осіб, інформацію про яку здобути набагато складніше. Крім того ми зосередилися не лише на відомих прізвищах, а проаналізували всіх українських чиновників, що не задекларували свою нерухомість у Чехії. Таким чином, від пильного погляду громадських детективів WikiInvestigation, не сховався жоден чиновник-недекларант чеської нерухомості. 

Усі люблять писати, що, скажімо, відомий політик має нерухомість в Чехії, або батько відомого політика має таку нерухомість. А WikiInvestigation “прочісує під гребінку” всіх і виявляє, що, скажімо, суддя, яка виносила рішення у справі Приватбанку, практично одночасно з винесенням рішення, стає власницею нерухомості в Карлових Варах. Ми не обмежуємося лише відомими прізвищами, а перевіряємо всіх, а крім того доводимо фактично корупційне правопорушення - недекларування нерухомості.

І цим розслідуванням WikiInvestigation вкотре довів, що те, що фізично не під силу професійним журналістам-розслідувачам, можна зробити за допомогою крауду, можливості якого безмежні. 

Сьогодні опубліковане перше розслідування - про суддю, у якої поява двох квартир у Чехії дивним чином співпала з винесенним рішення на користь зятя Коломойского у справі Приватбанку.

До Нового року платформа планує опублікувати усі епізоди Czech Republic Paper.

Нагадаю, що платформа WikiInvestigation - це перша в Україні унікальна платформа краудсорсингових розслідувань корупції, де кожен може опублікувати антикорупційне розслідування, повідомити про корупцію або долучитися до проведення розслідування.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]