Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.06.2020 12:08

Захист культурно-історичної спадщини

Головний рабин м. Кривий Ріг

У тисячолітньому українському державотворчому процесі брали участь всі громадяни, що проживали на території України, незалежно від расової, статевої, релігійної чи національної приналежності.

 І єврейська діаспора зробила вагомий внесок у розвиток міст та селищ, формування культури регіонів, релігійної і не тільки. Вона залишила по собі чимало пам’яток культури, які щороку відвідують у релігійних та туристичних цілях понад 200 000 туристів. Їх кількість могла би збільшуватися, адже чимало пам’яток на території України потребують догляду та картографування.

На сьогоднішній день в Україні існує Публічна частина Державного реєстру нерухомих пам'яток України (http://publicregistry.heritage.in.ua/), але даний реєстр необхідно вдосконалювати та постійно оновлювати.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку визначення категорій пам’яток культурною спадщиною» № 452 від  22 травня 2019 року передбачається порядок визначення категорій пам’яток для внесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як національного, так і місцевого значення. Так об’єктами культурної спадщини, які вносяться до Реєстру за категорією місцевого значення, визначаються пам’ятки національної меншини чи регіональної етнічної групи.

На нашу думку, актуальним на даний час є систематизація процесів організації та фінансування сфери охорони культурної спадщини в Україні. Тому ми пропонуємо наступні заходи:

1)  виявлення та картографування культурно-значущих пам’яток єврейського минулого із занесенням їх до Державного реєстру нерухомих пам’яток України;

2) збільшення розміру державної субвенції місцевим бюджетам для приведення пам’яток культурної спадщини в привабливий вигляд та здійснення належного  догляду за ними;

3) проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з населенням України з метою зацікавлення їх у відвідуванні пам’яток національних меншин.

Збереження культурної спадщини єврейського народу в Україні сьогодні ‑ це можливість передати майбутньому поколінню цінності та традиції і розбудовувати українсько-єврейський культурний діалог.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи