Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.01.2022 10:23

Врятувати планету і стати мільйонером

Ексдепутат Київської міської ради, ексголова Постійної комісії з питань екологічної політики

Найбільші премії та конкурси екологічних рішень, які зможуть вберегти людство.

В Україні триває конкурс бізнес-ідей, дружніх для довкілля. До 7 лютого можна подати заявку і запропонувати ідею, яка сприятиме збереженню біорізноманіття Національного природного парку «Зачарований Край» у Закарпатській області. В усьому світі існують тисячі подібних премій та конкурсів. Можливо, саме завдяки ним людство зможе знайти те рішення, яке врятує нас від кліматичного вимирання.


100 мільйонів доларів від Ілона Маска

Челендж XPRIZE Carbon Removal, оголосили минулого року. Він спрямований на боротьбу з найбільшою загрозою людства — зміною клімату та відновленням балансу вуглецевого циклу Землі. Розмір заохочувальної винагороди є найбільшим в історії – 100 мільйонів доларів. Фінансує проект техномільярдер Ілон Маск.

XPRIZE - це чотирирічне глобальне змагання для новаторів та команд з будь-якої точки планети для створення та демонстрації рішень, які зможуть вилучати вуглекислий газ безпосередньо з атмосфери чи океанів та вловлювати його. Щоб виграти головний приз, винахідники повинні продемонструвати працююче рішення у масштабі не менше 1000 тон вуглецю на рік, а також змоделювати його у масштабі 1 мільйон тон на рік. Найскладніше - і показати шлях до досягнення гігатонного масштабу у майбутньому.

Після першого року конкурсу судді розглянуть усі заявки, отримані на той час, та присудять до 15 призів по 1 мільйону доларів кожен. Через 4 роки судді оберуть переможців: 50 мільйонів доларів виплатять єдиному переможцю Гран-прі, а 30 мільйонів доларів розділять між трьома учасниками, які посіли друге місце.

Реєстрація команд розпочалася у День Землі, 22 квітня 2021 року. Змагання триватиме 4 роки - до Дня Землі 2025 року. Взяти участь у конкурсі можуть команди, що складаються з університетських груп, старшокласників, стартапів та новаторів, малих та середніх компаній, громадських організацій, сімей або окремих осіб. Реєстрація тимчасово припинена, але буде відновлена 15 лютого 2022 року за адресою www.xprize.org


20 тисяч успішних проектів

Energy Globe, заснована американським агентством Arthur D. Little, є одною з найбільш відомих екологічних премій у світі. Премія Energy Globe Award присуджується у категоріях «Життя: Земля, Вогонь, Вода, Повітря», «Молодь» та щорічній спеціальній категорії.

Мета премії ENERGY GLOBE — презентувати успішні стійкі проекти світовій аудиторії та продемонструвати, що для більшості наших екологічних проблем вже доступні можливі рішення. База даних Energy Globe містить близько 20 тисяч проектів, представлених з 2000 до 2019 року. Всі вони - успішно реалізовані.

Участь відкрита для всіх проектів, які працюють у напрямках: збереження ресурсів, покращення якості повітря та води, енергоефективність та відновлювані джерела енергії та суміжні області. Кожна фізична особа, приватна або державна установа, компанія, НУО може представити один або кілька проектів. Кожен переможець отримує невелику фінансову винагороду та світове визнання. Деталі участі - https://www.energyglobe.info/


Екологія по-королівськи

Премія Earthshot Prize — найпрестижніша глобальна премія в галузі навколишнього середовища, покликана стимулювати зміни та допомогти відновити нашу планету протягом наступних десяти років. Королівський фонд герцога та герцогині Кембриджських об'єднує людей для вирішення деяких із найсерйозніших проблем сучасності, зокрема ряду питань, важливих особисто для аристократичної сім’ї.

Премія Earthshot Prize заснована принцом Вільямом та Королівським фондом у жовтні 2020 року. Церемонія нагородження проходить в різних містах світу щороку. 5 переможців по одному мільйону фунтів стерлінгів. Загалом таким чином які до 2030 року передбачається знайти не менше 50 рішень найбільших світових екологічних проблем.

Номінуватися самостійно не премію не можна. Щороку The Earthshot Prize запускає власний глобальний пошук нових проривних рішень. Номінанти можуть бути з будь-якої країни чи сектору світу і представляти некомерційні, фонди, інвестиційні, корпоративні, академічні, урядові та громадські організації. Детальніше можна прочитати тут - https://earthshotprize.org/


Океанічні дослідження

Ocean Innovation Prize - премія у розмірі 1 мільйона доларів США покликана надихати, фінансувати та підтримувати інновації, які пом'якшують наслідки зміни клімату за допомогою стратегій, пов'язаних із океаном.

Конкурс триває кілька років. Минулого року оргкомітет отримав 236 заявок із більш ніж 60 країн. 21 півфіналіст був обраний групою з 18 експертів за критеріями потенційного впливу, інноваційності, комерційного та масштабного потенціалу, можливості та реальності виконання.

Журі визначить остаточний список переможців, який буде оголошено на початку 2022 року. Вони розділять грошовий приз у розмірі 1 мільйона доларів США та будуть представлені на саміті Blue Climate Summit у травні 2022 року у Французькій Полінезії. Детальніше - https://www.blueclimateinitiative.org/ocean-innovation-prize


Чемпіони землі

Премія «Чемпіони Землі» є найвищою екологічною нагородою ООН. Її присуджують видатним лідерам урядів, громадянського суспільства та приватного сектору, чиї дії допомагають відновлювати та зберігати навколишнє середовище.

Щороку премія визначає переможців у чотирьох номінаціях:
Політичне лідерство – за глобальні або національні дії для охорони навколишнього середовища.
Натхнення та дії – за сміливі кроки, щоб надихнути інших на позитивні зміни та захистити світ.
Підприємницьке бачення – за створення нових систем, технологій та концепцій, що кидають виклик існуючому становищу задля більш чистого майбутнього
Наука та інновації – за винаходи та дослідження для стійкішого світу.

Починаючи з 2005 року премією «Чемпіони Землі» нагороджено 93 лауреати: 22 світові лідери, 57 окремих людей та 14 груп або організацій.

Номінантів на конкурс подають інші люди та організації. Цього року прийом заявок ще не відкрили, але дізнатися про премію можна на сайті https://www.unep.org/championsofearth/

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]