Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.12.2019 16:58

7 українських еко-стартапів, що допоможуть зменшити споживання

Ексдепутат Київської міської ради, ексголова Постійної комісії з питань екологічної політики

Українські розробки дозволяють відмовитись від невідновлюваних ресурсів. При цьому прилади забезпечують високу якість життя, до якої ми звикли.

Нещодавно Україна посіла 31 місце у рейтингу Startup Blink серед 100+ країн світу за кількістю стартапів. Серед проектів – численні розробки для збереження існуючих природних ресурсів.

Українські винахідники вміють поглянути на звичні речі під екологічним кутом.  Хочу розповісти вам про 7 стартапів, розроблених в нашій країні, за допомогою яких ресурси можна споживати економніше. 

FoodBIOPack – їстівні біорозкладні пакети

Студенти з міста Суми винайшли матеріал для пакетів, який розкладається протягом місяця. Біорозкладна упаковка стійка до різних температур: їжу в пакетах можна зберігати в холодильнику та розігрівати у мікрохвильовці. Цікавий факт: пакети можна з’їсти, і на смак вони нагадують локшину. 

Якщо поліетиленові пакети розкладаються від 15 років, то FoodBIOPack – від 10 днів. Це і відрізняє винахід від пластикових пакетів, які після розкладання на мікропластик отруюють довкілля. Невдовзі в Україні обмежать обіг поліетилену, тож біорозкладні пакети – гарна альтернатива. 

Flushwave – система повторного використання води

Львівський винахідник Валерій Ярош придумав очисну систему для відпрацьованої води. Як це працює? Спочатку брудна вода з умивальника потрапляє до фільтру. Там вона два рази очищується та дезінфікується, потім потрапляє до зливного бачка унітазу.

Для українців основна перевага системи в економії коштів на воду. Вигода для екології в тому, що ми можемо споживати менше води і менше її забруднювати. 

Nuka – вічний блокнот та олівець

Багаторазові блокнот та олівець вигадали 17-річні підлітки Катерина Михалко та Микита Владикін спільно з 20-річним Євгенієм Шилом. Стартапери створили блокнот, в якому можна стирати написи, і олівець, який ніколи не закінчується. Ідея винахідників в тому, щоб відмовитись від паперу, для виробництва якого потрібно багато деревини.

Олівець створений з металу. При контакті зі спеціальними аркушами окислює їх і залишає сліди. Сторінки блокноту зроблені з синтетичного паперу, який містить пластик. Аркуші водонепроникні та не рвуться. А записи пізніше можна стерти спеціальним розчином.

Зараз в планах у винахідників – створити мобільний додаток, який буде розпізнавати та зберігати текст із блокнота.

Ochis coffee – окуляри з кавових зерен

Перші в світі безвідходні окуляри вигадав киянин Максим Гавриленко. Свій бренд він назвав Оchis Сoffee.

Окуляри створені з біополімеру на основі натуральної кави та льону. Оправи Оchis Сoffee повністю розкладаються. Коли окуляри потрапляють у землю чи воду, перетворюються на добриво. Пластиковим окулярам на те, щоб розкластися, потрібно більше 10 років.

Нещодавно Максим Гавриленко вдруге зі своїми окулярами вийшов на стартап-платформу Kickstarter. Йому вдалося зібрати більше 10 тисяч доларів. Наразі мета розробника – контракт з мережею кав’ярень Starbucks. 

HelioPulse – підігрів води на сонячній енергії

Пристрої для збору теплової енергії сонця і передачі її теплоносію, що зазвичай застосовуються для потреб гарячого водопостачання та опалення приміщень, називаються сонячними колекторами. В них є багато плюсів, але є і мінуси. Наприклад те, що колектори перегріваються, а взимку взагалі не працюють.

Андрій та Юлія Чорні вигадали модель, яка не має цих недоліків. Вони використали для установки дзеркала, які спрямовують сонячні промені в одну точку. Таким чином можна отримувати максимум енергії сонця навіть взимку. Винахід HelioPulse нагріває воду до 120 ℃.

Встановивши колектор для будинку чи підприємства, можна зменшити споживання газу, який не є екологічним різновидом пального. 

SolarGaps – жалюзі з сонячними батареями

SolarGaps – це віконні жалюзі, на яких прикріплені сонячні батареї. Управляються жалюзі за допомогою мобільного додатку, а сам пристрій також автоматично налаштовує нахил панелей, щоб отримати якомога більше енергії. Отриману енергію можна використати для зарядки дрібних домашніх гаджетів.

Українська компанія «Ефективні інвестиції» вклала у цей проект 200 тисяч доларів, потім винахідник SolarGaps Євгеній Ерік презентував прилад на платформі Kickstarter. Там жалюзі зібрали 100 тисяч доларів. А 2017 року стартап залучив  50 тисяч євро у грантовій програмі ЄС для підприємців Horizon 2020. Цього року розробники відкрили у селі Романків фабрику з виробництва жалюзі, яка має нульові викиди вуглецю та працює на відновлюваній енергії. 

Delfast – швидкісні електробайки

Компанія Delfast на чолі із засновником Данилом Тонкопієм спершу починала з кур’єрських доставок на електровелосипедах. Жодна з моделей транспорту, яка існувала на той момент, підприємців не задовольняла. Тому вони почали розробку власного електричного байку.

Врешті решт вони створили Delfast Prime – це велосипед з електричним акумулятором, в якому за бажанням можна і крутити педалі. 2017 року на Київському велотреку байк встановив світовий рекорд, проїхавши на одному заряді акумулятора 367 кілометрів.

Сучасний електричний транспорт має один суттєвий недолік перед звичайними автомобілями: він не може долати великих відстаней без підзарядок. Натомість байк Delfast Prime «тримається» більше 300 кілометрів. І при цьому він є набагато безпечнішим для довкілля, бо не виділяє вуглецю.

Ресурси нашої планети далеко не безмежні. Щоб вижити, людству потрібно мислити екологічно та з розумом підходити до споживання.

Згадані українські розробки дозволяють відмовитись від невідновлюваних ресурсів. При цьому прилади забезпечують високу якість життя, до якої ми звикли. З таким інноваційним потенціалом Україна може стати піонером у розробці енергозберігаючих та екологічних технологій.

Дуже шкода, що українські стартапи зараз більше цінують закордоном, ніж у нас. Українських розробників потрібно підтримувати на державному рівні, надавати грошову допомогу і пільги, а також покращувати законодавство у сфері підприємницької та інноваційної діяльностей.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]